tik_kiemelt2

Nyilvánosak a Szegedi Tudományegyetem felvételi ponthatárai

2014. július 24-én 20 órától elérhetőek az interneten a szeptemberben induló képzések ponthatárai. A gólyák „Felvettek az SZTE-re Party”-val ünnepelhetnek.

2014. július 24-én 20 órától elérhetőek az interneten a szeptemberben induló képzések ponthatárai. A gólyák „Felvettek az SZTE-re Party”-val ünnepelhetnek.

Felkerültek a világhálóra a hivatalos adatok, amelyekből kiderül, mi volt idén a bejutási küszöb a felsőoktatási intézmények különböző szakjain, így a Szegedi Tudományegyetem egyes képzésein. A www.felvi.hu-n minden friss felvételi információt megtalál. A Szegedi Tudományegyetem ponthatárait itt böngészgetheti.
Az első összesítések alapján az SZTE-re ebben a felvételi körben 6076 fő jutott be, közülük 5027-en államilag támogatott, 1049-en önköltséges képzési formában kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. Az elmúlt évhez képest nőtt a felvettek száma többek között az SZTE Tanárképzési Központban, a Mérnöki, a Mezőgazdasági, a Gyógyszerésztudományi, a Gazdaságtudományi, illetve az Állam- és Jogtudományi Karon.
Az SZTE ponthatárait, az országos és a szegedi tendenciákat Szabó Gábor rektor, Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes és Varga Zsuzsanna oktatási igazgató sajtótájékoztató keretében értékeli 2014. július 25-én (pénteken) 11 órától.

Változatos ponthatárok a szegedi egyetem képzésein

Szemezgetve az érdekességeket, az államilag finanszírozott, osztatlan jogászképzés bejutási határa az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon 464 pont. A nemzetközi tanulmányokra állami finanszírozással, nappali tagozaton 465 pont kellett (ez a „csúcs” az egész universitast tekintve), a politológiára viszont már 260 ponttal be lehetett kerülni.
Az Általános Orvostudományi Karon általános orvosképzésben idén mind állami, mind önköltséges forma esetén a 407-es szintet kellett megugraniuk a jelentkezőknek. A Fogorvostudományi Karon a fogorvosoknál ez a határ mindkét esetben 411 pont, a Gyógyszerésztudományi Karon a gyógyszerészeknél 360, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon az ápolóknál 260, gyógytornászoknál 366, a védőnőknél 298 pont.
A Bölcsészettudományi Karon az államilag támogatott, nappali tagozatos képzések közül a slágerszaknak számító kommunikáció és médiatudományra 455, pszichológiára 429 ponttal lehetett bekerülni, más alapszakok esetében (például magyar, néprajz, pedagógia, szabad bölcsészet, történelem) 260 pontnál húzták meg a határt.
A Gazdaságtudományi Kar államilag támogatott, nappali tagozatos képzései közül a gazdálkodás és menedzsment 460-as, a kereskedelem és marketing 449-es, a pénzügy és számvitel 458-as határral volt elérhető 2014-ben.
A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon államilag támogatott, nappali tagozatos formában a gyógypedagógia (373), a képi ábrázolás (354), a rekreációszervezés és egészségfejlesztés (333), valamint a testnevelő-edző (319) szakokon lett a legmagasabb a ponthatár, több szakra (ének-zene, szociálpedagógia, tanító stb.) 260 pont is elegendőnek bizonyult.
A Természettudományi és Informatikai Kar esetében a két legmagasabb pontszám a környezettan szaké (289) és a mérnökinformatikusé (278) államilag támogatott, nappali tagozatos munkarendben.
A Mezőgazdasági Karon a mezőgazdasági mérnök és a vadgazda mérnök alapszak egyaránt 260 pontot követelt a felvételizőktől.
A Mérnöki Karon az élelmiszer-mérnöki 296, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki 321, a gépészmérnöki 260, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki 266, a műszaki menedzser képzés 260 pontos határral bír nappalin államilag támogatott és költségtérítéses keretek között is.
A Zeneművészeti Karon igen magasak a ponthatárok nappali tagozaton: 360 (előadó-művészet, klasszikus fuvola) és 400 (előadó-művészet, klasszikus gitár) között mozognak.
A Tanárképző Központ által koordinált osztatlan tanárképzésben nappali tagozaton változatosak a felvételi ponthatárok, 260 ponttól (például: angol-rajz, magyar-rajz) 461-ig (magyar-latin) terjednek. A klasszikusnak mondható biológia-kémiára 264, a fizika-matematikára 281, a magyar-történelemre 275 ponttal lehetett bekerülni.

Az SZTE a legnépszerűbb vidéki egyetem

A 2014 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre egyébként összesen 106 056-an jelentkeztek, ami valamivel magasabb, mint a tavalyi jelentkezői létszám – 2013-ban 95 445-en tanultak volna tovább valamelyik egyetemen vagy főiskolán. A négy legnépszerűbb intézmény listája az idén sem változott. Az éllovas Eötvös Loránd Tudományegyetemre 22 828-an jelentkeztek. A „ezüstérmes” Szegedi Tudományegyetem megelőzte a Debreceni Egyetemet: Szegedre 14 646-an, Debrecenbe 14 534-en adták be jelentkezésüket, ez mindkét universitas esetében 8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
A 14 646 jelentkező közül 7914 (azaz 54,3 százalék) jelölte meg első helyen a Szegedi Tudományegyetemet (tavaly ugyanez a szám 7182 volt). A Szegedi Tudományegyetemre jelentkezők közül 13 825-en pályáztak állami ösztöndíjas helyre, 2619-en mesterképzésekre, 9884-en nappali tagozatos alap- és osztatlan képzésekre. A három legpreferáltabb szak az általános orvosi (1681 jelentkező), a biológia (563 jelentkező az állami támogatott formára) és a gyógypedagógia (503 jelentkező az állami támogatott formára) volt.
A húsz legnépszerűbb magyar egyetemi kar közé három SZTE-s fakultás is beverekedte magát. A Természettudományi és Informatikai Kar 3607 jelentkezővel a kilencedik, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 3006 jelentkezővel a tizenötödik, a Bölcsészettudományi Kar 2928 jelentkezővel a tizenkilencedik helyre került.

A JATE Klub ingyenes Felvettek az SZTE-re Party!-val várja a felvételt nyert hallgatókat 2014. július 25-én. További információ: www.u-szeged.hu/felveteli/2014/unnepeld-velunk-hogy


Korábban írtuk: Felvételi 2014: újra ezüstérmes a szegedi egyetem


SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.



Major_AttilaMajor Attila - ZMK, magánének

Azért jöttem erre a szakra, mert itt olyan tanárok tanítanak, akiket nagyra tartok. Maga a szak a tanszékvezető, Temesi Mária tanárnő miatt vonzó, hiszen sok lehetőséget kínál arra, hogy elsősként operában szerepelhessek, ez pedig kezdőként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. A ZMK-n a tanár-diák kapcsolat nagyon szoros, hiszen ez a pálya nagyon tanárfüggő. Én itt megtaláltam Andrejcsik István operaénekes személyében azt a mestert, akivel a legtöbbet tudtam eddig fejlődni.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *