Új utak a gyulladásos bélbetegségek kezelésében

Előadónkról

0520207T_MolnarDr. Molnár Tamás belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos, egyetemi tanár a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának munkatársa 1994 óta. PhD tézisét 2003-ban védte meg summa cum laude eredménnyel, 2009-ben habilitált, 2017-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. A Magyar Gasztroenterológiai Társaság jelenlegi elnöke. Szakmai érdeklődési területe a colorectalis rák valamint a gyulladásos bélbetegségek etiológiája, patológiája, diagnosztikája és kezelése. Jelenleg a CRC Screening Board tagja, az IBD és Endoszkópos nővérképzés vezetője, Országos Belgyógyász Szakfelügyelő Főorvos, valamint az SZTE-ÁOK Tudományos dékánhelyettese. Számos, a gyulladásos bélbetegségek körébe tartozó klinikai-farmakológiai tanulmányban közreműködő vizsgálatvezetőként és társvizsgálóként. Publikációs tevékenysége számos kiváló értékeléssel rendelkező folyóiratban megjelent közleménye nyomán: Publikációk száma: 712, Hirsch index: 34, Idegen nyelvű közlemény: 138, Kumulatív impakt faktor 428,225 (1997-2020).

A gyulladásos bélbetegségek egy gyűjtőnév, a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn betegség tartozik ide. Minden olyan betegség, melynek okát nem ismerjük, hatalmas kihívás a kutatók számára. Bár a krónikus bélgyulladás pontos oka továbbra is kérdéses, egyre több fontos részlet válik ismertté, melyek újabb- és újabb terápiás lehetőséget nyújtanak a többnyire fiatal betegek életminőségének javítására, kellemetlen tüneteik megszüntetésére. Ezáltal a gyulladásos bélbetegségek kezelése átfogó képet fest a gyulladás immunológiájáról, a célzott cytokin terápiáról és segít megérteni a többi immun-mediálta gyulladásos kórkép rejtelmeit is.

Az előadás egy utazás a bélcsatornában, betekintés az immunológiába, és mindeközben kiderül, hogy az emberi szervezetben minden mindennel összefügg és ezen összefüggések egyik fő motorja a bélrendszer.