Megérteni Kínát - a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során

Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.

Előadónkról

MR_portreMOHR RICHÁRD — sinológus, Kína-szakértő, fordító, szinkrontolmács, menedzser. Az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója.

Közel 30 éve tanul kínaiul, több mint 10 évet élt Kínában. 1993 óta rendelkezik kínai nyelvvizsgával, 1995 óta az OFFI külsős kínai fordítója. 2001-ben az ELTE-BTK-n kínai szakos orientalista bölcsészdiplomát, az ELTE Fordító- és Tolmácsképző Központnál magyar-kínai szaktolmács képesítést szerzett. Pekingben és Taipeiben is 1-1 évet járt kinai nyelvi részképzésre. 1997-2004 között a Külkereskedelmi Főiskola kínai nyelvtanára. 2003-2010 között Magyarország és Kína államközi kapcsolataiban az államfői és kormányfői találkozók állandó hivatalos tolmácsa. 2004-2014 között Pekingben saját tulajdonú tanácsadó céget vezet, melynek keretében a MALÉV-ot is képviseli. 2009-10-ben Pekingben az EU Kínai Kereskedelmi Kamara vezetőségi tagja, a 2010-es Sanghaji Világkiállításon a Magyar Pavilon főbiztos-helyettese. 2014 óta ismét Magyarországon él, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója, valamint kínai nyelvórákat és interkulturális tréningeket is tart.

Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során

Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait.

Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.