A Hagyományos kínai orvoslás beilleszthetősége az Evidence Based Medicinába

Előadónkról

Hegyi_GabriellaHegyi Gabriella foglalkozás-egészségügyi szakorvos, családorvos, a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szakértője, a Yamamoto Intézet igazgató főorvosa. A HKO-val foglalkozó Pécsi Tudományegyetem (PTE) Konfuciusz Intézet alapítója. A Miniszteri Komplementer Orvosi Tanácsadó Testület tagja. Nemzetközi Orvosi Akupunktúrás és Kapcsolt Technikák Szövetségének vezetőségi tagja. A Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöke (2006 óta), nemzetközi társaságban delegátusa. A Magyar Biofizikai Orvosi Társaság elnöke. A Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi tagja. A Szt.István Egyetem Biotechnikai Tanszék, tudományos főmunkatársa

A „Családorvosi Fórum” című lap Természetes Gyógymódok melléklete főszerkesztője. Több hazai és külföldi egyetem oktatója.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) beilleszthetősége az Evidence Based Medicinába

A többezer éves kínai gyógyászat időtálló ma is alkalmazható beavatkozásokat jelent.Az előadás történeti áttekintést nyújt a kezdetektől napjainkig ezen gyógyászati ág fejlődéséről, nyomon követve a mai napig.

A WHO hivatalosan is elismert tevékenységgé nyilvánította, ma a világ több, mint 125 országában legálisan alkalmazott tevékenység. A WHO kezdeményezésére programban szerepel az a megfogalmazás, hogy a természetes gyógymódokat, amelyekről többet ismerünk a mai modern medicina eszközeivel- beilleszthetőkké váljanak az egészségügyi ellátásba. Ezt a célt szolgálta az EU CAMbrella nevű páneurópai projektje 2010-2013 között, majd a NATO CAM (2012-2015) projektje is, a PTE mindkettőben felkérésre részt vett. A doktori iskolában meghirdetett témákban jelenleg 13 PhD hallgató vesz részt a kutatásban és számos publikáció jelent meg ebben a témában hazai szerzőktől is.

Mire is való a HKO? Erre szolgál bizonyítékul prof. YU-YU orvosi Nobel díja is.... A mindennapi gyakorlatban ma a reumatológiai betegeknél, különböző eredetű fájdalomszindrómáknál, de a stroke utáni rehabilitációban és a mozgássérült gyermekek habilitációjában is bizonyíthatóan ott a helye.