„Ételed az életed?!”

Nem csak a betegnek kell meggondolni azt, hogy mit egyen, az egészséges embereknek is fontos, hogy az egészség megőrzését szolgáló táplálkozásra odafigyeljenek.

BajuszJuditMagyarországon a halálozások közel ¾-ét teszik ki a táplálkozással összefüggésbe hozható betegségek (szív- és érrendszeri, daganatos betegségek). A nem megfelelő táplálkozásnak és életmódnak döntő szerepe van a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotának kialakulásában és a nagyarányú elhalálozás bekövetkezésében. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással azonban ezek a betegségek megelőzhetők. Az egészségmegtartó, betegségmegelőző táplálkozás és életmód ajánlásai egyszerűek, és nem igényelnek többletkiadást.

Ahhoz, hogy szervezetünk működni tudjon, energiára van szükség, amelyet az étkezéssel bevitt táplálékok, ételek biztosítanak. Egy az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelően összeállított étrend megfelelő arányban tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. Gyermek- és serdülőkorban a kiegyensúlyozott táplálkozás az egészségmegőrzés mellett feltétlenül szükséges még az optimális növekedéshez, éréshez és a szellemi fejlődéshez is.

Az étrend összeállításánál több tényezőt is figyelembe kell venni, így többek között azt, hogy az ember energia- és tápanyagszükségletét számos tényező befolyásolja. Alapvetően befolyásolja az energiaszükségletet az életkor, a nem, a tápláltsági állapot, a fizikai aktivitás, az egészségi állapot és a környezet hőmérséklete. Fontos figyelni arra is, hogy minden élelmiszerben más hasznos összetevő, tápanyag található meg (pl. a húsokban fehérje és vas), de olyan élelmiszer, amelyik minden létfontosságú tápanyagot tartalmazna, nincs. Ezért fontos, hogy minél változatosabban állítsuk össze étrendünket, ez a kiegyensúlyozott táplálkozás alapszabálya.

 

Az előadás Windows Media Video formátumban itt tekinthető meg:

(240p, 360p, 480p, 576p)

Megjegyzés: Az Internet elérés sávszélessége, a számítógép teljesítménye és a monitor felbontása alapján válasszon a fenti lehetőségek közül!


Előadónkról

Tudományos önéletrajz

Válogatott publikációk

Tudástotó


Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar2012. február 16. csütörtök 17:00

„Ételed az életed?!”

Bajusz Judit

tanársegéd – SZTE ETSZK

Az előadás helyszíne: SZTE ETSZK (Szeged, Temesvári krt. 31., 124. sz. terem)