1. Mekkora arányt képviselnek Magyarországon a táplálkozással összefüggésbe hozható betegségek?
|
|
a halálozások 1/10-ét teszik ki
|
|
a halálozások közel 3/4-ét teszik ki
|
|
a halálozások közel felét teszik ki
|
|
Nem válaszolt az 1. kérdésre
|
2. Melyik tápanyag hatására alakul ki testsúlytöbblet?
|
|
magas vitamintartalom
|
|
alacsony fehérje- és magas sótartalom
|
|
alacsony rosttartalom és magas cukor-, zsírtartalom
|
|
Nem válaszolt az 2. kérdésre
|
3. Mi a jelentősége az élelmi rostok fogyasztásának?
|
|
finomak, ízletesek
|
|
fogyasztásuk fontos szerepet játszik számos betegség megelőzésében és az egészségmegőrzésben
|
|
a szervezet számára értéktelen
|
|
Nem válaszolt az 3. kérdésre
|
4. Miért a rozs- és a barna kenyér a legegészségesebb a kenyerek közül?
|
|
mert jobban emésztődik
|
|
magas liszttartalma miatt
|
|
sok rostanyagot tartalmaz
|
|
Nem válaszolt az 4. kérdésre
|
5. Melyik étellel jut a szervezet a legtöbb vitaminhoz?
|
|
burgonyafőzelékkel
|
|
sóskamártással
|
|
nyers gyümölcssalátával
|
|
Nem válaszolt az 5. kérdésre
|
6. Melyik zsiradékféle használható az érelmeszesedés elkerülésére?
|
|
olívaolaj
|
|
vaj
|
|
libazsír
|
|
Nem válaszolt az 6. kérdésre
|
7. Hogyan érhető el az ideális testsúly?
|
|
naponta egyszeri kiadós étkezéssel
|
|
másnaponként energiadús étkezéssel
|
|
naponta 4-5 alkalommal alacsony energiatartalmú étkezéssel
|
|
Nem válaszolt az 7. kérdésre
|
8. Miért helyes, ha minél több főzeléket és kevés tésztafélét eszünk?
|
|
mert a főzelék sok vitamint, ásványi és rostanyagot tartalmaz
|
|
mert a főzelék életfontosságú fehérjét tartalmaz
|
|
mert a főzelék jó energiaadó
|
|
Nem válaszolt az 8. kérdésre
|
9. Melyik vitamin képes elraktározódni a szervezetben az alábbiak közül?
|
|
A-vitamin
|
|
B-vitamin
|
|
C-vitamin
|
|
Nem válaszolt az 9. kérdésre
|
10. Melyek nem teljes értékű, komplett fehérjeforrások az alábbiak közül?
|
|
tej és tejtermékek
|
|
húsok
|
|
zöldségek
|
|
Nem válaszolt az 10. kérdésre
|
11. A kalcium (Ca) csontokba való beépülését segítik a következők, kivéve:
|
|
megfelelő fehérjebevitel
|
|
rendszeres testmozgás
|
|
alkoholfogyasztás
|
|
Nem válaszolt az 11. kérdésre
|
12. Miért kedvező a tengeri halak fogyasztása?
|
|
a bennük lévő omega-3 zsírsavaknak jelentős szerepe van az egészség megtartásában
|
|
a bennük lévő telített zsírsavaknak jelentős szerepe van az egészség megtartásában
|
|
a bennük lévő zsírsavak nincsenek különösebb hatással a szervezetre
|
|
Nem válaszolt az 12. kérdésre
|
13. Melyek az egészségtelen zsírok?
|
|
telített zsírok
|
|
egyszeresen telítetlen zsírok
|
|
többszörösen telítetlen zsírok
|
|
Nem válaszolt az 13. kérdésre
|
13+1. Miért célszerű az „üres kalóriák” bevitelét mellőzni?
|
|
mert a szervezet számára "felesleges" kalóriák bevitelét jelentik és értékes tápanyagot nem tartalmaznak
|
|
mert a szervezet számára túl sok tápanyagbevitelt jelentenek
|
|
mert nem tartalmaznak kalóriát
|
|
Nem válaszolt az 13+1. kérdésre
|
|
|