Junior Szabadegyetem - tudástotó - Bajusz Judit



Név



E-mail cím



Középiskola



Az előadások témájához kapcsolódó 13+1 kérdésből álló Tudás-totó legtöbb kérdésre helyes választ adók között, minden előadás után egy 10.000Ft értékű SZTE ajándékcsomag kerül kisorsolásra. A nyereményjátékban bárki részt vehet.
A Tudás-totó kitöltésével hozzájárulok ahhoz, hogy fenti adataimat a Szegedi Tudományegyetem tárolja, felhasználja és részemre felvételi hírlevelet küldjön. Ezen nyilatkozatom visszavonásig érvényes. Tudomásul veszem, hogy fenti hozzájárulásom visszavonásáról a Szegedi Tudományegyetemet írásban kell értesítenem.

 
1. Mekkora arányt képviselnek Magyarországon a táplálkozással összefüggésbe hozható betegségek?

a halálozások 1/10-ét teszik ki

a halálozások közel 3/4-ét teszik ki

a halálozások közel felét teszik ki


2. Melyik tápanyag hatására alakul ki testsúlytöbblet?

magas vitamintartalom

alacsony fehérje- és magas sótartalom

alacsony rosttartalom és magas cukor-, zsírtartalom


3. Mi a jelentősége az élelmi rostok fogyasztásának?

finomak, ízletesek

fogyasztásuk fontos szerepet játszik számos betegség megelőzésében és az egészségmegőrzésben

a szervezet számára értéktelen


4. Miért a rozs- és a barna kenyér a legegészségesebb a kenyerek közül?

mert jobban emésztődik

magas liszttartalma miatt

sok rostanyagot tartalmaz


5. Melyik étellel jut a szervezet a legtöbb vitaminhoz?

burgonyafőzelékkel

sóskamártással

nyers gyümölcssalátával


6. Melyik zsiradékféle használható az érelmeszesedés elkerülésére?

olívaolaj

vaj

libazsír


7. Hogyan érhető el az ideális testsúly?

naponta egyszeri kiadós étkezéssel

másnaponként energiadús étkezéssel

naponta 4-5 alkalommal alacsony energiatartalmú étkezéssel


8. Miért helyes, ha minél több főzeléket és kevés tésztafélét eszünk?

mert a főzelék sok vitamint, ásványi és rostanyagot tartalmaz

mert a főzelék életfontosságú fehérjét tartalmaz

mert a főzelék jó energiaadó


9. Melyik vitamin képes elraktározódni a szervezetben az alábbiak közül?

A-vitamin

B-vitamin

C-vitamin


10. Melyek nem teljes értékű, komplett fehérjeforrások az alábbiak közül?

tej és tejtermékek

húsok

zöldségek


11. A kalcium (Ca) csontokba való beépülését segítik a következők, kivéve:

megfelelő fehérjebevitel

rendszeres testmozgás

alkoholfogyasztás


12. Miért kedvező a tengeri halak fogyasztása?

a bennük lévő omega-3 zsírsavaknak jelentős szerepe van az egészség megtartásában

a bennük lévő telített zsírsavaknak jelentős szerepe van az egészség megtartásában

a bennük lévő zsírsavak nincsenek különösebb hatással a szervezetre


13. Melyek az egészségtelen zsírok?

telített zsírok

egyszeresen telítetlen zsírok

többszörösen telítetlen zsírok


13+1. Miért célszerű az „üres kalóriák” bevitelét mellőzni?

mert a szervezet számára "felesleges" kalóriák bevitelét jelentik és értékes tápanyagot nem tartalmaznak

mert a szervezet számára túl sok tápanyagbevitelt jelentenek

mert nem tartalmaznak kalóriát