Kariko_nyito_web_HU_Rajztabla_1_masolat

„Higgy magadban!” – Ez a Karikó Katalin-féle siker legfőbb titka

A siker titkát kutatva tálalják a világlapok és a tévés társaságok Karikó Katalin történetét. Az egykori szegedi egyetemista az életének csak az utóbbi egy esztendejében, mint „az mRNS vakcina anyja” került reflektorfénybe. Alább összefoglaljuk, amit a siker titkáról megtudhattunk Karikó Katalintól és az életútját elemző pszichológustól.

 


66 ÉV DIÓHÉJBAN

Az életútjával is „tanít” Karikó Katalin.

Több száz cikk, interjú, podcast és video meséli el az élettörténetet. Ahogy a „nádfedeles”, komfort nélküli kisújszállási házból és szerető családból iskolába kerülő kisdiákban, Karikó Katiban feltámadt a tudomány iránti érdeklődés. Ahogy a legrangosabb ösztöndíjat triplán elnyert kiváló szegedi biológus szakos egyetemistából biokémikussá fejlődött. Ahogy az SZTE tantermeiben és az SZBK laboratóriumaiban rácsodálkozott az mRNS-re (1973-1985). Ahogy a „vadkeleti vasfüggöny” mögül Karikó Katalin – a férjével és szegedi születésű kislányukkal – az „ígéret földjére”, Amerikába érkezett.


kariko_katalin_nlc1Elnagyolt vonalakkal vázolják a tudósítók, hogy az óceánon túl sincs „kolbászból a kerítés” (1985-2013). Mert a pályázati támogatások rendszerével fenntartott amerikai kutatóhálózat se mentes a tévedéstől, az irigységtől, a gáncsoktól. Érzékeltetik: a „kemény nő” kitartott tudományos meggyőződése mellett, „bebizonyította igazát”. Eltökéltségében még munkahelyet és kontinenst is váltott (2013-tól), amikor elfogadta a német biotechnológiai cég, a BioNTech felkérését…


A regényes élettörténet kaput nyit a tudomány világára. Karikó Katalin újból és újból elmagyarázza: hogyan fedezte fel azt az mRNS-t, amelyik a COVID-19 után sok más betegség legyőzésének az eszköze lehet.


Mára már milliók mondják kórusban, amit Karikó: „Az mRNS működik!”

 

7 LECKE A PSZICHOLÓGUSTÓL

„A siker legfontosabb összetevőit tartalmazza Karikó Katalin története” – írta cikkében Chris Gilbert. Állítását a Psychology Today szaklapban 7 leckébe sűrítette.

„Soha ne add fel!”

„Legyél nyitott az új lehetőségekre!”

„Keress támogató közeget magadnak!”

„Tudd, hogy mikor legyél hűségesebb az elképzelésedhez, mint a céghez!”

„Számíts a kritikára!”

„Légy kemény!”

„Semmi sem lehetetlen!”



 

5 KÉPBEN A KUTATÓ

Sokat kell olvasnia a kutatónak. Analógia alapján jönnek az ötletek a felfedezéshez. A különböző ismeretek egyszercsak összeilleszkednek” – mondta Karikó Katalin, amikor doktoranduszokkal beszélgetve adott „anyai tanácsokat”.


Kutatási témának olyan területet kell választani, amiben az ember el tud mélyedni, és ami örömet okoz számára – javasolta a PhD-hallgatóknak. – Mert ha élvezettel dolgozol, akkor nem érzed, hogy ez munka, mert ez lesz a hobbid is, amiről folyamatosan gondolkodsz, ami foglalkoztat.”


„A kísérletezés élvezetes, mert az eredmény magyarázatot ad egy kérdésre… Vagy még több kérdést vet fel” – összegzett nevetve.

„Fölállítjuk a hipotézist, aztán lyukat ütünk rajta, hogy megdöntsük a kiinduló feltételezést” – mutatta be munkamódszerét. Az apró és az előzetes hipotézistől eltérő részletekre figyel föl a jó kutató, mint Columbo, akinek nyomozási módszerét alkalmazva fejthető meg a titok. Mert a nyomozás módszertana és a tudományos megismerés szerkezete és logikai lépései hasonlóak.


„30 éve a kutatómunka annyiból állt, hogy a sejtekhez hozzáadtak valamit, aztán leírták, mindebből „MI?” lett – emlékeztetett Karikó Katalin. Majd a jelenből a jövőbe nézve kijelentette: „Most a kutatás és a felfedezés lényege: a HOGYAN?”

 

3 TÉTELMONDAT A GÓLYÁKNAK ÉS A PUBBAN

„Fontosak a személyes kapcsolatok”.

„Higgyetek magatokban!”

„Csak arra szabad koncentrálni, amin lehet változtatni.”


Ez az a három tételmondat, amit Karikó Katalin kifejtett a Szegedi Tudományegyetem centenáriumi tanévét nyitó ünnepségen a díszdoktorként mondott beszédében – részletek: az SZTE Hírportálján fellelhető tudósításban.


Krétával hasonló üzenetet írt Cambridge egyeteme híres diákklubjában, a söntés mögötti táblára – olvasható abban a cikkünkben, amelyből kiderül: A Glamournál is az „Év nője”, Karikó Katalin a tudomány nagykövete.

„Enjoy your work!”

„Believe in yourself!”

„Focuse on what you can change!”


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Fasi_ArnoldFási Arnold – BTK, szlavisztika (orosz)

Azért jöttem Szegedre, mert hallottam, hogy az itteni szlavisztika, orosz szak elég jó, színvonalas a képzés. Természetesen a település helye is közrejátszott, hiszen nem akartam túl messzire menni az otthonomtól, Pusztaszőlőstől. A kollégium is kedvező helyen van. Szeged sokkal zöldebb, és a levegő is tisztább, mint Budapesten, ami szintén befolyásolt. A választásban még közrejátszott az is, hogy nem érzem magam olyan jól egy nagyvárosban sok emberrel, de Szeged teljesen élhető ebből a szempontból, és a tömegközlekedés is nagyon jó.


mendezMatheus Vasconcelos Goes Mendes – ÁOK: orvos

Brazíliából érkeztem, de nagyon otthonosan érzem magam Szegeden. Rengeteg hasznos tudásra tettem itt szert, amihez a jól felszerelt laborok és a modern könyvtári környezet is hozzájárult. A város nyüzsgő mégis biztonságos, jó az életminőség és minden segítséget megkapunk a beilleszkedéshez. Legyen szó tanulmányi ügyintézésről vagy szálláskeresésről.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.