*

Köszöntő

Tisztelt Látogató! Kedves Egyetemi Polgárok!

 

IMG_3266Szeretettel üdvözlöm Önöket a Szegedi Tudományegyetem jubileuma alkalmából!

Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király, Litvánia nagyhercege 1581. május 12-én Vilniusban aláírta a kolozsvári jezsuita akadémia alapítólevelét, ezzel megszületett egyetemünk eszmetörténeti és intézményi elődje. Az 1881-től az uralkodó, I. Ferenc József nevét viselő universitas a trianoni békeszerződés után egy évvel menekülni kényszerült Erdélyből, s a parlament döntésének köszönhetően Szegeden talált befogadó otthonra. Városunk jelentősége ezzel hirtelen megnőtt, országos szerepe felértékelődött, lehetőségei soha nem látott mértékben kibővültek.

2021-ben tehát kettős évforduló elé nézünk: egyrészt emlékezünk az intézmény megalapítására, másfelől ünnepeljük a szegedi egyetemi oktatás centenáriumát.

Négyszáznegyven esztendő, száz év: jelentős távlatok. Büszkék lehetünk komoly hagyományainkra, egyúttal hálával tartozunk mindazoknak – Báthory fejedelemtől kezdve, Pázmány Péteren keresztül, egészen Szent-Györgyi Albertig vagy Klebelsberg Kunóig –, akik döntéshozóként, tanárként vagy akár hallgatóként lerakták a sziklaszilárd fundamentumot, majd felépítették hazánk egyik legnevesebb oktatási és tudományos fellegvárát.

A nemes jubileum megünneplésére nagyszabású, egy esztendőn át tartó rendezvénysorozatot tervezünk a 2021/2022-es tanévben, amelybe bevonjuk a teljes egyetemi polgárságot, a vonzáskörzetünkbe tartozó régiók felsőoktatási intézményeit, valamint hazai és nemzetközi partnereinket. Ezzel elsősorban kiemelkedő missziós és közösségépítő szerepünket kívánjuk hangsúlyozni, hiszen köztudomású, hogy a Szegedi Tudományegyetem nemcsak országos szinten, hanem nemzetközi viszonylatban is minden szempontból az élvonalba tartozik. A fő feladatunk, hogy ezt a hosszú évszázadok alatt kialakult, sokdimenziós tudáshálót tovább erősítsük – csak így lehetünk méltók elődeink hírnevéhez.

Ennek szellemében biztatok minden kedves érdeklődőt, hogy kísérje figyelemmel változatos programjainkat, ünnepeljük közösen egyetemünk fennállásának kettős, kerek évfordulóját!

 

Prof. Dr. Rovó László

Szegedi Tudományegyetem

rektor

Centenáriumi hírek

Versvandor_nyito

Hagyomány a Szegedi Tudományegyetemen, hogy fesztivál idején Tóth Péter Lóránt versvándor versmaratont rendez. Az SZTE központi épülete előtti József Attila szobor mellett 2021 őszén is szavalni, énekelni, táncolni, vagy hallgatni lehetett 0-tól 100 éves korig. A versmaraton után a versvándort kérdeztük.

Jozsef_Attila_seta_nyito

Hol voltak a Szegedi Tudományegyetem meghatározó alakjának, József Attilának lakhelyei? Hol adták ki a költő verseskötetét Szegeden? Milyen néven tervezte a költő először kiadni leghíresebbé lett kötetét? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál „Nem én kiáltok” című József Attila körsétán.

Egyetem_Napja_nyito

Az SZTE centenáriumi tanévének Egyetem Napja rendezvénysorozatát 2021. november 13-án Ünnepi Szenátusülés zárta. Hagyomány, hogy a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa kitüntető címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományoz az universitas vezető testülete.