*

Köszöntő

Tisztelt Látogató! Kedves Egyetemi Polgárok!

 

IMG_3266Szeretettel üdvözlöm Önöket a Szegedi Tudományegyetem jubileuma alkalmából!

Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király, Litvánia nagyhercege 1581. május 12-én Vilniusban aláírta a kolozsvári jezsuita akadémia alapítólevelét, ezzel megszületett egyetemünk eszmetörténeti és intézményi elődje. Az 1881-től az uralkodó, I. Ferenc József nevét viselő universitas a trianoni békeszerződés után egy évvel menekülni kényszerült Erdélyből, s a parlament döntésének köszönhetően Szegeden talált befogadó otthonra. Városunk jelentősége ezzel hirtelen megnőtt, országos szerepe felértékelődött, lehetőségei soha nem látott mértékben kibővültek.

2021-ben tehát kettős évforduló elé nézünk: egyrészt emlékezünk az intézmény megalapítására, másfelől ünnepeljük a szegedi egyetemi oktatás centenáriumát.

Négyszáznegyven esztendő, száz év: jelentős távlatok. Büszkék lehetünk komoly hagyományainkra, egyúttal hálával tartozunk mindazoknak – Báthory fejedelemtől kezdve, Pázmány Péteren keresztül, egészen Szent-Györgyi Albertig vagy Klebelsberg Kunóig –, akik döntéshozóként, tanárként vagy akár hallgatóként lerakták a sziklaszilárd fundamentumot, majd felépítették hazánk egyik legnevesebb oktatási és tudományos fellegvárát.

A nemes jubileum megünneplésére nagyszabású, egy esztendőn át tartó rendezvénysorozatot tervezünk a 2021/2022-es tanévben, amelybe bevonjuk a teljes egyetemi polgárságot, a vonzáskörzetünkbe tartozó régiók felsőoktatási intézményeit, valamint hazai és nemzetközi partnereinket. Ezzel elsősorban kiemelkedő missziós és közösségépítő szerepünket kívánjuk hangsúlyozni, hiszen köztudomású, hogy a Szegedi Tudományegyetem nemcsak országos szinten, hanem nemzetközi viszonylatban is minden szempontból az élvonalba tartozik. A fő feladatunk, hogy ezt a hosszú évszázadok alatt kialakult, sokdimenziós tudáshálót tovább erősítsük – csak így lehetünk méltók elődeink hírnevéhez.

Ennek szellemében biztatok minden kedves érdeklődőt, hogy kísérje figyelemmel változatos programjainkat, ünnepeljük közösen egyetemünk fennállásának kettős, kerek évfordulóját!

 

Prof. Dr. Rovó László

Szegedi Tudományegyetem

rektor

Centenáriumi hírek

Nyito_Varro_Andras_Jancso_Erme_DSC_0185

Az orvosbiológia talán legrangosabbnak ítélhető szegedi egyetemi díja, a „Jancsó Miklós Emlékérem és Jutalomdíj” a legújabb kitüntetése dr. Varró András professzornak. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet korábbi tanszékvezetőjével, az ELKH-SZTE Keringésfarmakológiai Kutatócsoport vezetőjével eddigi elismeréseiről beszélgettünk. Így esett szó orvosgenerációkról és Nobel-díjat érő kutatómunkáról, egyetemtörténetről és Varró professzor kitüntetett szívügyeiről – az SZTE centenáriumi tanévében.

Nyito_hatartalanul_jgy_foto_1

Határtalan lelkesedéssel indultak el a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája 7. osztályos diákjai erdélyi körútjukra. Az EMMI Határtalanul Programja segítségével eljutottak Kolozsvárra is, ahol az SZTE elődintézménye történetével is megismerkedtek. Az öt napon át tartó kirándulás határtalan élményeket adott.

Nyito_20220510_044A6432

Báthory Emlékzászlót kapott a Szegedi Tudományegyetem azon a 2022. május 10-én tartott ünnepségen, amelynek kezdetén megkoszorúzták a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban az „Egyetemalapító” mellszobrát. Az SZTE előd intézményei történetében kulcsszerepű Báthory István (1533-1586) életéről 10 és emlékezetéről 3 érdekességet gyűjtöttünk össze.