SZTE magazin

Különleges dallamok prímtamburán: Bemutatkozik Csonka Balázs az SZTE tehetsége

Számít a tehetség, de a zeneszeretet a legfontosabb - vallja Csonka Balázs, a 2016-os Egyetemi Zenei Verseny népzene kategória aranyérmese. A bácskai magyar népdalokat, nótákat prím tamburán megszólaltató fiatal a Fölszállott a páva tehetségkutatóban is bemutatkozott már.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Elsősorban vajdasági magyar népdalokat, nótákat játszik, de dunántúli népzenével is foglalkozik a Szegedi Tudományegyetem fiatal tehetsége. Csonka Balázs, a JGYPK hallgatója 2011 óta játszik prím tamburán. A Vass Lajos Nagydíjas és többszörös arany minősítésű zenész virtuozitását szólóban és zenekarban is megmutatja. Elmondása szerint számít a tehetség, de a lényeg, hogy valaki szeresse a zenét és a hangszert, amin játszik. Önmagunk szórakoztatása helyett pedig az a legfontosabb, hogy a muzsika a közönség kedvére is legyen.


csonka_balazs_tambura1– Harmonika mellett szerettem volna egy másik hangszeren is megtanulni. A tamburát édesapám vette és évekkel később, testvérem - Csonka Ferenc vajdasági prímás - ajánlására kezdtem el autodidakta módón tanulni, ami nagyon nehéz volt. Eleinte nem is tetszett a hangszer, de fokozatosan megszerettem a hangját és a formáját is. A hosszúnyakú lantok családjába tartozó pengetős hangszeren különböző témájú, elsősorban bácskai magyar népdalokat adok elő a világháborús daloktól kezdve a szerelmes dallamokig – mondta Balázs. Nincs kedvenc népdalom, mindegyiket szeretem. Mindig a hangulatomtól függ, hogy épp mit játszok. Ha szomorú vagyok, akkor inkább a lassú, melankolikus dalokat szeretem, ha jó a kedvem, akkor inkább a pergősebb dallamokat – tette hozzá.


Csonka Balázs az SZTE Kulturális Iroda által meghirdetett Egyetemi Zenei Versenyen népzene kategóriában első helyezést ért el. - Óbecsei népdalokat adtam elő Ferenc Pál basszprímás játékából. Nem ez volt az első alkalom, 2015-ben a Pendergő tamburazenekarral is első helyezést értünk el az egyetemi versenyen. Nem a győzelem volt a cél, inkább az, hogy megmutassam magam. A többi versenyező erős produkciót mutatott be, ezért is örülök nagyon, hogy én lehettem az első helyezett – mondta Balázs, akit zenész példaképe Csurai Attila és Versendi Kovács József is segíti.


csonka_balazs2
Csonka Balázs a 2016-os Egyetemi Zenei Verseny népzene kategória aranyérmese.


A fiatal muzsikus nemcsak szólóban, hanem zenekarban is játszik, a több mint 6 éves Fokos zenekar és az adai Pendergő tamburazenekar állandó tagja, de meghívásra a budapesti Sergő zenekarban is rendszeresen muzsikál. Magyarország és a Vajdaság mellett külföldön is rendszeresen fellép, legutóbb Stuttgartban adott koncertet. A Fokos zenekarral a Fölszállott a páva tehetségkutató műsorban is sikeresen szerepelt, a középdöntőig jutott. – Nagy élmény volt a műsorban fellépni, a szereplés után rengeteg helyre hívtak bennünket. A hangulat nem versenyszellemű, barátkoztunk, közösen muzsikáltunk a többi versenyzővel.


A november igazán sikeres hónap volt az SZTE-s hallgató számára: a Vass Lajos Kárpát-medencei zenei verseny döntőjén Nagydíjat kapott, majd a Dévaványán megrendezett VI. Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptánc versenyen arany minősítést szerzett. Ugyanitt a KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) országos népzenei minősítőjén Aranypáva díjban részült. – A minősítéseken való szereplés nagyon fontos számomra, mert ez igazolja, hogy a munkámat szakmailag is elismerik.


A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar gazdaságinformatika szakos hallgatója a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szeretne tovább tanulni népzene-tambura szakon. Jelenleg is a zenei felvételire készül, a tanulmányok után zeneiskolai tanárként képzeli el magát, de web fejlesztéssel is szívesen foglalkozna. – A tamburázás jelentős pluszt ad a tanulmányokhoz, amikor készülök a ZH-ra vagy vizsgára, és ideges vagyok, akkor kicsit muzsikálok, mert ez egyfajta megnyugvást ad. Nem nagyon telik el úgy nap, hogy ne zenéljek. A zenében megtalálom magam és a szabadságom, egyszóval jól esik játszani. Ennél azonban fontosabb, hogy a muzsika a közönségnek is a kedvére legyen, hiszen ez csak akkor jó igazán, ha mindannyian átérezzük a zenét, együtt énekelünk és táncolunk.


Balázs különleges tambura játéka meghallgatható itt:




SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01