SZTE magazin

kiemelt_szeged_bikemaffia

Egyetemistákra számít a szegedi Bike Maffia

Budapest és Debrecen után most már Szegeden is működik a Bike Maffia, az alapítók között egyetemistákat is találunk. Bringával szállítanak rendszeresen ételt hajléktalanoknak, hónapok óta járják a város perifériáját, ahol fedél nélkül élők húzzák meg magukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pataki Attila, a szegedi jótékony bringás csapat egyik alapítója természetesen kerékpárral érkezik beszélgetésünk helyszínére. Szervezetük elengedhetetlen kelléke a bringa.


szeged_bikemaffia2- Az alapítók közül hárman voltak Debrcenben egy futárversenyen, amit a debreceni Bike Maffia egy éves fennállása alkalmából szerveztek. Ott megtetszett nekik a szervezet, és amikor hazajöttek, úgy döntöttünk, hogy megcsináljuk Szegeden is a Bike Maffiát. Május végén alapítottuk meg a csoportot, egy hónappal később már közel 90 adag paprikás krumplit vittünk ki hajléktalanoknak.

Pataki Attila azt mondta: először a hajléktalanok meglepődtek a csapat láttán, akik nem csak ételt vittek nekik, de beszélgettek is velük. Szokatlan nekik az emberséges hozzáállás. Hogy hova érdemes az elkészített étellel menniük, abban segített egy korábban hajléktalan, azóta már a fővárosban dolgozó barátjuk, emellett pedig tartottak egy egész Szegedet átfogó terepszemlét is - természetesen bringával.


A Szeged Bike Maffia alapítója elmondta, azért a hajlék nélkül élőkre esett a választásuk, mert egyrészt a budapesti és a debreceni csapat is őket támogatta először, másrészt mert ezt a réteget tudták a leggyorsabban és legkönnyebben elérni. Annak ellenére, hogy a csapat még csak most bontogatja a szárnyait, más terveik is vannak: év végén gyerekotthonokba szeretnének ellátogatni - Mikulásként.


Egyelőre tehát a Szeged Bike Maffia étellel igyekszik ellátni a Szegeden élő hajléktalanokat, az alapanyagok beszerzését egyrészt saját zsebből állják, másrészt adományként ajánlják fel a csoportnak azok, akik segíteni szeretnének. Több kerékpárbolttól és pékségtől is rendszeresen érkezik hozzájuk felajánlás. Pénzt nem fogadnak el, csak élelmiszert.


szeged_bikemaffia


- A Facebook-on szoktuk meghirdetni az eseményeinket, és plakátolunk is néhány helyen. A Facebook-on lehet jelezni, hogy az alapanyagok közül ki mit tud adni. A maradékot a csapat megveszi saját pénzből - tette hozzá Pataki Attila. - Fontos, hogy az ételt - akár szendvicset készítünk, akár levest, akár paprikás krumplit főzünk - együtt készítsük el. Az ételkészítés után négy csapat indul négy irányba, és egy megtervezett útvonal szerint kiosztjuk az ételt.


Segítőkből azonban sosem elég. Pataki Attila és társai nagyon szeretnék, ha egyetemista hallgatók is csatlakoznának hozzájuk, hiszen az alapítók között vannak SZTE-sek is.


- A mai rohanó világban nem tudunk kellően odafigyelni egymásra. Szeretnénk a mostani fiataloknak átadni az odafigyelést, a törődést örökségként. Az önkéntes munkával olyanoknak segíthetnek, akiknek igazán nagy szükségük van rá.


Aki szeretne részt venni a csapat munkájában, keresheti őket a Facebook-on, de találkozhat is velük hamarosan: a Szeged Bike Maffia az Őszi Kulturális Fesztiválon mutatkozik be október 11-én, kedden délután 4 órától a Nyugiban. Itt az érdeklődők megismerhetik a szegedi szervezetet, és jótékonykodhatnak is: a bringás csapat várja a jó állapotú, tiszta, meleg ruhákat, amelyeket hajléktalanokhoz fognak eljuttatni.


SZTEinfo

Fotó: BikeMaffia

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01