SZTE magazin

Stroke_nyito

Európában is egyedülálló stroke centrumot épített ki az SZTE az elmúlt évtizedben

Az akut stroke az egyik vezető halálok és a tartós rokkantság leggyakoribb kiváltó tényezője. Egész Európában azoknak a stroke-os betegeknek a legjobbak az esélyei a lehető legteljesebb gyógyulásra, akiknél Szegeden vagy a szűk régióban diagnosztizálják és kezelik ezt a betegséget.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátásának színvonalát jól jelzi, hogy az országban egyedül itt tudják komplexen biztosítani a legmagasabb szintű ellátást a hiperakut stádiumtól egészen a rehabilitációs szakaszig. A stroke centrum többször megkapta már az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet arany- és platina fokozatú minősítését. A legutolsó ehhez kapcsolódó felmérést márciusban végezték el és bizakodóan várják az április végén érkező újabb eredményt.

Angels

Évek óta gyűlnek az arany- és platina minősítések a klinikán. Fotó: Bobkó Anna

2014 óta folyamatos infrastrukturális fejlesztésekre, képzésekre és az érintett szakterületek képviselőivel való folyamatos együttműködésre volt szükség, ahhoz, hogy mostanra egy európai mércével is a legjobbak közé tartozó szolgáltatást tudjon nyújtani a stroke-kal a klinikára kerülő betegeknek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A stroke centrum kialakítása és működtetése mögött Prof. Dr. Klivényi Péter, a szegedi neurológiai klinika igazgatója áll, aki 2023. március 15-én Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Klivényi Péter

A professzor és munkatársai elhívatottan dolgoznak a fejlesztésekért, Fotó: Bobkó Anna

– Én vettem át, de ezt az elismerést csapatként kaptuk. Jár azoknak, akik támogatták és finanszírozták az infrastrukturális és műszeres beruházásokat, a szakorvosoknak, szakápolóknak, nővéreknek, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatóság munkatársainak, az SZTE Radiológia Klinika és az SZTE Idegsebészeti Klinika dolgozóinak, a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) munkája is nem kis mértékben benne van és mindenkinek, akivel már közel egy évtizede napról napra azon dolgozunk, hogy a stroke-os betegek a lehető leghamarabb és a legjobb ellátásban részesüljenek. Az én személyiségemből is adódott és a klinika kollektívája is segítette, hogy folyamatosan keressük azt, hogy hol lehetne tovább lépni, fejlődni. Az elmúlt évtizedben ennek voltak eredményei, talán ez indokolja az elismerést – mondta el Dr. Klivényi Péter.

Klivenyi_Peter_kituntetes

A professzort az SZTE SZAOK 2023. március 22-i Kari Tanácsa megerősített tanszékvezetői pozíciójában. Az idő a legfontosabb faktor a stroke kezelésében, hiszen minél hamarabb kap megfelelő ellátást egy beteg, annál nagyobb az esélye, hogy maradandó károsulás nélkül épül fel a betegségből.

Stroke centrum

Percek is számítanak, de általánosságban elmondható, hogy az első 4-5 órában lehet hatékonyan reagálni az érelzáródásra az agy területén, 24 órán túl pedig gyakorlatilag már majdnem tehetetlenek vagyunk, hiszen míg a szív akár órákat is kibír úgy, hogy nincs tökéletes oxigénellátás a szövetekben, az agy esetében ez perceken belül agysejtek pusztulásához vezet, amelyet nehezen vagy egyáltalán nem lehet helyreállítani – mutatott rá a professzor.

A stroke diagnózissal érkező betegek a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra kerülnek elsőként, ahol adminisztrátoraik, ápolóik, beteghordóik és orvosaik is dolgoznak velük. Az SZTE és az OMSZ regionális igazgatósága hosszú ideje dolgozik a folyamatok optimalizálásán, aminek része a mentőorvosok képzése, a kommunikáció hatékonyságának növelése is. Minden egyes betegellátási lépést a lehető legrövidebbre csökkentettek a klinikán, a mentősök pedig kidolgoztak egy nagyon pontos és részletes eljárásrendet, amit – országosan egyedülálló módon - három délalföldi megyében alkalmaznak is. Ezekkel a lépésekkel órákkal rövidült a folyamat, amelyet jelenleg csak ebben a régióban alkalmaznak ilyen módon.

Az SZTE olyan Európában egyedülálló szolgáltatást nyújt a betegek számára Szegeden, amelynek elemei többek között:

 • országosan egyedülálló a délalföldi betegút rendszer,

 • közvetlenül - vagyis felesleges utaztatás vagy más kórházak, osztályok érintése nélkül - is nagyon sok beteg érkezik,

 • az infrastruktúra lehetővé teszi az azonnali beavatkozást azoknál az eseteknél, ahol szükséges,

 • mentőhelikopter fogadására is alkalmas a Klinika,

 • egy épületben van a sürgősségi betegellátás és a stroke centrum,

 • 0-24 óráig, folyamatos szakfelügyelet irányítja a munkát,

 • a képalkotó vizsgálatok során, Mesterséges Intelligenciát is használó szoftverek segítségével rövidebb idő alatt, pontosabban lokalizálható az érelzáródás pontos helye,

 • a régió többi orvosi ellátóegységét azonnali szakvéleménnyel segítik,

 • a mentőorvosok képzésének, tudásának köszönhetően pontos diagnózist kapnak a betegek és a területről azonnal a megfelelő helyre kerülnek,

 • speciális műszerezettséggel segítik a terápia megalkotását, végrehajtását,

 • a neurorehabilitációt egy összehangolt csapat segítségével egyénre szabhatóan biztosítják, szintén az épületen belül (pszichológusok, logopédusok, ergoterapeuta, szociális munkás, gyógytornászok, orvosok).

stroke osztályGyorsaság, csapatmunka, szakértelem és emberség is kell a hatékony gyógyításhoz. Fotó: Bobkó Anna

Hazánkban évente mintegy 26 ezer akut stroke eset történik, jelentős terhet róva mind az egészségügyre, mind a társadalomra. A stroke esetek túlnyomó többsége (körülbelül 80%-a) akut ischaemiás stroke (AIS), amely eseteknél az agyi keringés lokális megszűnése (ischaemiája) miatt alakul ki agykárosodás és neuronpusztulás. Havonta nagyjából 120-150 új stroke beteg ellátását kezdik meg a szegedi klinikán. Az elmúlt évben 80-90 ember közvetlenül a helyszínről kerül be a klinikára, vagyis nem volt felesleges plusz idő és utazás az ellátásában, így az ő kezelésük hatványozottan hatékonyabban történhetett meg. Ez országos viszonylatban is jelentősnek mondható, de a helyzeten lehetne tovább javítani.

– Rendszeresen indítunk helyi kampányokat és az országos szervezetek is aktívan kommunikálnak, de nem lehet eleget hangsúlyozni a felvilágosítás fontosságát. Szeretnénk a stroke-tudatosságot erősíteni. Még mindig nagyon sok beteg azért nem kerül időben az egészségügy látókörébe, mert önmagukat „diagnosztizálják”, tévesen és úgy gondolják, hogy nincs szükség sürgős beavatkozásra. Ez az esetek döntő többségében végzetes hiba. Már az óvodában el kellene kezdeni tanítani a gyerekeket, hogy mik a stroke tünetei, mikor kell mentőt hívni. Az ország egyik legnagyobb stroke centrumaként működünk, folyamatosan törekszünk arra, hogy jobbak és hatékonyabbak legyünk, de ha a beteg nem jelentkezik időben, nem hív segítséget, akkor már mi sem tehetünk sokat. A stroke gyakran olyan maradandó bénulást okoz, amely miatt a beteg már nem képes önálló életvitelre, így családjára is komoly terhet ró. Ha belegondolunk, hogy ez elkerülhető lenne ha mindenkihez eljut az információ, akkor érthető, miért tartjuk fontosnak az ismeretterjesztést – zárta gondolatait Prof. Dr. Klivényi Péter.

Dr. Klivényi Péter

Az SZTE hallgatóinak, a szakápolóknak és a mentősöknek a Neurológia Klinika biztosítja a magas szintű, gyakorlatorientált képzéseket, ezeken felül a régió kórházai számára rendszeresen tart szimulációs gyakorlatokat. Folyamatban van a rehabilitációt segítő robotok beszerzése, amely jól kiegészíti majd az ellátást.

Lévai Ferenc

Nyitókép: A legmodernebb berendezéseket használják az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátásában Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01