jakucs_laszlo_szte

A Szegedi Tudományegyetem rendezi a Kárpát-medence legnagyobb nemzetközi középiskolai földrajzversenyét

Rekordszámú jelentkezés érkezett a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. Idén 88 iskolából 580 tanuló (290 csapat) vág neki a megmérettetés első fordulójának, amelynek középdöntőjét március 31-én, fináléját április elsején rendezik Szegeden. A legjobb 24 csapat tanulói az értékes nyeremények mellett, pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez.

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék 2023-ban már tizenkettedik alkalommal rendez földrajzversenyt középiskolásoknak. A jelentkezés január 25-én lezárult és minden eddiginél sikeresebb volt, hiszen rekordszámú nevezés érkezett. Magyarország minden vármegyéjéből és a határon túlról, Erdélyből és Délvidékről, összesen 88 iskolából jelezték részvételi szándékukat a két fős középiskolai csapatok, akiket tanáruk segít a versenyre való felkészülés során. A szervezők térképen is megjelenítették a magyarországi jelentkezők vármegye szintű eloszlását.

jakucsterkep

A szervezők elmondták, hogy a járvány alatt online formában is megtartották a versenyt, tavaly újra jelenléti versenyt hirdethettek, ekkor már nagyobb volt az érdeklődés. A rendezvényektől függetlenül is sok osztály, fakultációs csoport felkeresi az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének tanszékeit, akiknek színes programokat kínálnak földrajzi és földtudományi témákban. A szervezőknek nagy segítséget jelentett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar szervezésében működő nagyköveti rendszer is.

A Jakucs verseny első fordulóját online rendezik 2023. február 16-án, 14:00-16:30 óra között. Az első megmérettetés feladatait minden csapat saját iskolájában, tanári felügyelettel, az SZTE közoktatási CooSpace rendszerében oldja meg. A szervezők a korábbi 30, majd 40 csapat helyett, idén már 48 csapat számára biztosítják a személyes a részvétel lehetőségét Szegeden 2023. március 31-április 1-én a középdöntőben, a Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékén. A bejutott csapatokat és kísérőtanáraikat vendégül látják, szállást és étkezést biztosítanak számukra.

tansz

A versengés mellett nagy hangsúlyt kap az egyetem és a Földrajzi és Földtudományi Intézetben folyó kutatások és oktatás megismertetése. A szakmai kísérőprogram keretében gyűjteményeket, izgalmas előadásokat, kutatási programokat mutatnak be az SZTE oktatói és a szervezésben közreműködő egyetemisták. A felkészüléshez a résztvevők használhatják a verseny honlapjáról letölthető korábbi versenyek feladatokat és azok megoldókulcsait.

A péntek délutáni írásos középdöntőből a szombaton zajló országos döntőbe idén újításként már nem 8, hanem 24 csapat jut tovább. A döntőben versenyző csapatok három fordulóban mérik össze tudásukat: laborfeladatokat oldanak meg, egy szóbeli vitafeladatot adnak elő és kvíz is várja a versenyzőket.

A döntőbe jutott csapatok és felkészítő tanáraik értékes nyereményeket kapnak díjazásul. A legjobb határainkon túli középiskola csapata különdíjban részesül. Az első helyezést elért csapat Jakucs László emlékplakettet kap.

jakucs_plakett

A 2024-től érvénybe lépő felvételi szabályok szerint 100 intézményi felvételi pont jár az első 20 helyezett csapat tagjainak, 75 pont a döntő további résztvevőinek az SZTE TTIK alapszakjain. Az ebben a versenyben nyerhető többletpontok 2024-ben érvényesíthetők.

A Jakucs László Középiskolai Földrajzversenyhez kapcsolódóan első ízben kerül megrendezésre 2023. július elején a GEOCAMP Szeged. A résztvevők izgalmas kirándulásokon vehetnek részt, földrajzi és földtudományi kutatásokkal ismerkedhetnek meg, interaktív bemutatókat nézhetnek meg és kalandos élményekkel lesznek gazdagabbak. A verseny résztvevői helyezésüktől függően ingyenesen vagy nagy kedvezménnyel vehetnek részt a GEOCAMP programjain.

jakucsdij

A verseny támogatói: Szegedi Tudományegyetem, Nemzeti Tehetségprogram, Kulturális és Innovációs Minisztérium. Az eseményt szponzorálja a GLI Solution Kft.

Lévai Ferenc

Fotó: SZTE FFI Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék

ntp

min

gli


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Csoke_Mark_felveteliCsőke Márk- BTK, történelem

Harmadévesként már tapasztalatból mondhatom, hogy igaz a hír az egyetem színvonalas oktatásáról. Örülök, hogy ezt személyesen is megtapasztalhatom a történelem szakon. Az egyetemválasztás során fontos szempont volt az is, hogy a Szegedi Tudományegyetem közel van a szülőfalumhoz, és az, hogy sok ismerősöm is ide jelentkezett. Nagyon szeretek itt tanulni, mert Szeged nagyon szép és élhető város.


Amer BatshoneAmer Batshone – GTK – International economy and business

Nálam az elsődleges szempont az volt, hogy Európában szerettem volna tanulni. Így találtam rá a Szegedi Tudományegyetemre, hiszen nagyon jó hírnévvel rendelkezik. A képzési területemről is azt hallottam, és most már tapasztaltam is, hogy nagyon színvonalas az oktatás, és megbecsülik a diplomát, amit itt szerzünk. Emellett nagyon olcsó itt az élet, úgyhogy megéri itt egyetemistának lenni.




További hallgatói vélemények >>>