Nyito

Mától két napig Szeged a földrajz fővárosa

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar idén is megrendezi a Kárpát-medence legnagyobb tanulói létszámot megmozgató, nemzetközi középiskolai földrajzversenyét. A XI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny minden eddiginél komolyabb nyereményekért zajlik április 1-én és 2-án, valamint a középdöntő és a döntő közti estén kapcsolódik a Földrajz Éjszakája programsorozathoz.

A Jakucs Lászlóról elnevezett nemzetközi földrajz verseny ötlet- és házigazdájaaz SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet. A verseny középdöntőjét 2022. április. 1-én, pénteken az Intézetben, ünnepélyes keretek között nyitotta meg Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese, aki beszédében kiemelte, a mostani rendezvény fényét nagymértékben emeli, hogy a Szegedi Tudományegyetem az idei tanévben kettős, kerek jubileumát ünnepli. Egyfelől Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király 440 évvel ezelőtt látta el kézjegyével a kolozsvári egyetem alapítólevelét. Másrészt az erdélyi intézmény Szegedre kerülése éppen száz esztendővel ezelőtt történt.

IMG_4954

„A Centenáriumi programsorozatnak tehát ez a verseny is szerves része, amely jelentős hagyományokkal bír. Szeretném kihangsúlyozni a megmérettetés egyik legnemesebb jellemvonását, a tudományos értékei mellett. Ez pedig a jelenlegi államhatárokon való átívelés, a nemzeti összetartozástudat erősítése a külhoni magyarsággal, ami egyetemünk számára kiemelt stratégiai célkitűzés” – mondta el a rendezvényen az oktatási rektorhelyettes .

gk

 A verseny előtt Prof. Dr. Horváth Dezső, a SZTE TTIK dékánja is köszöntötte a diákokat és a felkészítő tanárokat, hangsúlyozva, hogy a tudás megszerzésének sokféle módja van, az egyik legjobb és legszórakoztatóbb éppen a verseny.

A megnyitón Jakucs Lászlót is megidézték a szervezők, aki egy kisfilmben mesélt az általa felfedezett Béke-barlang névadásának körülményeiről, illetve özvegye, Jakucs Lászlóné is jelen volt a megnyitón.

jlne


A megnyitón részt vesz Dr. Pál Viktor, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet vezetőhelyettese és Dr. Sipos György, az SZTE TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék vezetője. A versenyre idén három ország (Románia, Ukrajna és Magyarország) 66 magyar tanítási nyelvű középiskolájának 166 csapata nevezett. Közülük 41 csapat, 82 tanulója jutott be a XI. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny jelenléti középdöntőjébe. A döntőbe a legjobb 8 csapat jut tovább. A versenyprogram időpontja 2022. április 1. és 2.  A verseny eredményhirdetése 2022. április 2-án, 15:30-kor lesz.

A részletes program, beleértve a sajtónyilvános eseményeket is elérhető itt.

IMG_7689

A rendezvényt a Nemzeti Tehetségprogram, a Miniszterelnökség és a Szegedi Tudományegyetem támogatja. A XI. Jakucs László Nemzetközi Földrajzverseny kapcsolódik a Magyar Földrajzi Társaság és az EUGEO GeoNight programjaihoz.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó:Sahin-Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


nogradi-eszterNógrádi Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

Ha szeretnéd, hogy diplomád bárhol a világon megállja a helyét, az SZTE-t csak ajánlani tudom! Sokat kell tanulni, de megéri. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség vár és a közösségi élet is szuper. A képzés rendkívül hallgató-központú, kellemes és segítőkész mindenki, az oktatók szakmailag rendkívül felkészültek.
Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.

További hallgatói vélemények >>>