IMG_0425

Centenáriumi programot jelentett be az SZTE rektora az egyetemalapítás 440. évfordulóján

2021-ben többszörös jubileumot ünnepel a Szegedi Tudományegyetem. Centenáriumi tanévről, több száz rendezvényről és impozáns fejlesztési tervről beszélt az SZTE rektora a szegedi egyetem elődintézménye, az első kolozsvári magyar egyetem alapításának 440. évfordulóján, 2021. május 12-én.

Az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját is 2021-ben ünnepeli a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Mindkét jubileum reflektorfénybe került 2021. május 12-én. E napon a szegedi Dóm téri Nemzeti Pantheonban az egyetemalapító Báthory István mellszobránál, az SZTE polgárai nevében Prof. Dr. Rovó László rektor, valamint Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes helyezte el a tisztelet koszorúját.


Koszoruzas
Képgaléria az eseményről

 

Ünnepi beszédében Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes történelmi összefüggés rendszerbe helyezte annak jelentőségét, hogy 1581. május 12-én Báthory István, Erdély fejedelme, Lengyelország királya és Litvánia nagyhercege kiadta a kolozsvári egyetem alapítólevelét. Az elmúlt 440 esztendő fordulópontjait is vázolta.


IMG_0364

 

Jelentős fejlesztések érnek célt a centenáriumi időszakban, mert folytatódik az SZTE infrastruktúrájának és eszközeinek a modernizálása. Az SZTE rektora, Prof. Dr. Rovó László beszédében összekapcsolta a múltat a jelennel és a jövővel. Utalt az egyetemalapító Báthory István és a kultuszminiszter Klebelsberg Kuno történelmi és egyetemtörténeti jelentőségére. A szegedi és a kolozsvári egyetem kapcsolatának a jellemzésére Szent-Györgyi Albertet idézte: „…Mi egy törzsnek vagyunk két hajtása…” Az SZTE előtt álló fejlesztések közül kiemelte az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont körüli Science Park projektet.


IMG_0404

 

E nagyívű programhoz, a XXI. századi szegedi univerzitás megvalósításához ugyanúgy szükséges az összefogás, azaz a város, a régió és a kormány támogatása, mint a 100 évvel ezelőtti sikerhez, a XX. századi szegedi egyetem megalapozásához. Fejlesztési programjával készül a modellt váltó SZTE a következő 100 évére.


IMG_0448

 

– „440 éve az oktatás és a tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért.” E mottó jegyében a Szegedi Tudományegyetem és minden egysége változatos rendezvényekkel köszönti a 2021. szeptember 1. és 2022. szeptember 1. közötti centenáriumi tanévet – jelentette be Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes. Az emlékév kiemelt eseménye lesz a Szegedi Tudományegyetem napja november 13-án. Több száz program – könyvbemutatók, konferenciák, koncertek, kiállítások, fesztiválok, vetélkedők és sportesemények – váltakoznak.


IMG_0460

 

Így rajzolódott ki annak jelentősége, hogy 2017 után ismét együtt ünnepelte alapítási évfordulóját a szegedi intézmény és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE). A közös jubileum alkalmából a BBTE online ünnepségén bemutatták a kolozsvári egyetemi campus centrumát, a Farkas utcát és a négynyelvű emléktáblát. Beszédet mondott – többek között – a BBTE és SZTE rektora. Így fejeződött ki, hogy a BBTE és az SZTE egyaránt a 440 éve alapított Báthory-féle egyetemhez köti akadémiai eredetét, intézményi gyökereit.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


jiang_xuezhiJiang Xuezhi - GTK: gazdálkodás és menedzsment

Az SZTE a világban és Magyarországon is jó hírű egyetem. Nagyszerű élmény itt tanulni. Az oktatók szakmailag kiválóak, a hallgatótársak kedvesek és nyitottak a külföldi kultúrák felé. A kellemes hangulatú kari rendezvények segítik a beilleszkedést és lehetőséget nyújtanak új barátságok kialakítására.



Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.