robot2_250x250

Egyedi fejlesztésű mobil robotok érkeztek az SZTE Mérnöki Kar Robotika laborjába

15,9 millió forint értékben négy darab AGV - automatikusan vezérelt jármű – érkezett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Robotika laborjába.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara együttműködve a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, a Szabadkai Üzleti Inkubátorral és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 339.131,93 eurós támogatással, „Mechatronikai és ipari automatizálási regionális innovációs laboratórium – Industry 4.0 (RILIAM I-4.0)” címmel, HUSRB/1903/43/0051 azonosítószámmal, közös szakmai projektet valósított meg 2021. február eljese és 2022. július 31-e között.


A RILIAM I-4.0, korábban sikeresen megvalósított RILIAM projekt folytatása, célja az eredmények fenntartása, és azok továbbvitele. Továbbá új eszközfejlesztések, ösztöndíjprogramok elindítása és a térségben az oktatási-gyakorlatok céljából létrejött ipari kapcsolatok elmélyítése, valamint a hálózatosodás elősegítése, amelyek hozzájárulhatnak a határtérség gazdasági fejlesztésének előmozdításához.

 

A projektben négy darab AGV - Automated Guided Vehicle avagy automatikusan vezérelt jármű - került beszerzésre, 15,9 millió forint értékben, amelyek az SZTE MK Robotika laborjának eszközparkját bővítik és színesítik. A szenzorokkal és kamerákkal gazdagon felszerelt mobil robotok a korábban beszerzett pick & place eszközhöz illeszthetők, így az ott szétválogatott munkadarabok tetszőleges célállomásra szállíthatók általuk.

SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás és fotó: SZTE MK


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Juhasz_Zsolt_kiemeltJuhász Zsolt - GTK, gazdálkodási és menedzsment

Azért választottam Szegedet, mert hiába nagy egyetemvárosról van szó, mégis nagyon otthonosnak éreztem a hangulatát minden korábbi látogatásom során. Nagyon jó, hogy minden közel van a városban, és egy-egy jó buli után egyszerűen hazajuthatok. Nagyon jó a közösség is itt, mindenki nagyon barátságos.


Iszak KrisztianIszak Krisztián – BTK, szociológia

Egyáltalán nem bántam meg, hogy a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, ugyanis a képzés itt sokkal gyakorlatiasabb, mint más egyetemeken. Minden tavasszal részt kell vennünk élesben egy kérdőíves kutatásban, ami a Szeged Studies nevet viseli. Így saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a szakma szépségeit, és hogy mennyi és milyen munka áll egy komplett kutatás lebonyolításában, kivitelezésében. Úgy gondolom, ezáltal egy igazán gyakorlatias tudást kapunk meg.






További hallgatói vélemények >>>