OTDK_fifoma2

Az SZTE a virtuális térben szervezi közösséggé a 35. OTDK FiFöMa Szekcióját

296 dolgozatot neveztek a 35. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióba (FiFöMa). A szervező, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar a virtuális térben is népszerűsíti a 2021. április 6-9. közötti online előadássorozatot és a kísérő programokat.

2007 után ismét az SZTE adhat otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia FiFöMa Szekciójának. A megelőző konferenciákhoz képest 10 százalékkal több, összesen 296 dolgozatot neveztek a 35. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció 2021. április 6-9. közötti előadássorozatára.

 

A 3 tudományterületet érintő szekció programjainak a megszervezésébe az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet, a Bolyai Intézet és a Fizikai Intézet oktatói és hallgatói sok ezer óra önkéntes munkával kapcsolódnak be – tudtuk meg a 35. OTDK FiFöMa Szekció ügyvezető elnökétől, dr. Mucsi Lászlótól. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense elmondta: a FiFöMa 4 alszekciójába és 41 tagozatába sorolt előadók és a program iránt érdeklődők az SZTE CooSpace rendszerének az előnyeit is megtapasztalhatják.

 

A virtuális térbe költözik – a Covid19 pandémia egyik következményeként – a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, így a FiFöMa Szekció is. A TDK-k közösségi média jelenlétét magasabb fokozatra kapcsolva létrehozták a 35. OTDK FiFöMa Szekció honlapját, Facebook és Instagram oldalát is. A folyamatosan frissülő információk mellett bemutatják az SZTE városát, Szegedet, valamint a tudományos diákköri mozgalom korábbi FiFöMa-díjazottjait.

 

2021. április 6-án 9 órakor nyitórendezvénnyel kezdődik a 35. OTDK FiFöMa Szekció program-sorozata. A köszöntők után a Roska Tamás Tudományos Díjat elnyert Kincses Dániel, az ELTE Fizika Doktori Iskola PhD hallgatója előadásában arra a kérdésre válaszol, hogy az atommag-ütközések vizsgálata hogyan vihet közelebb az ősrobbanás utáni pillanatok megértéséhez.

 

A középiskolás kutató-palánták számára külön nyitányt tartanak.

 

A tudományos diákkörök kari konferenciáin legsikeresebb hallgatók, a 35. OTDK FiFöMa Szekció 4 – fizika, földtudományok, matematika, társadalomföldrajz – alszekciójához tartozó 41 tagozat programján, 15-15 perces előadásokon mutathatják be kutatómunkájuk eredményeit. A prezentációkat 10-10 perces vita követi. Az OTDK hagyománya, hogy a tagozatokban előadó hallgatók teljesítményéről mesterként adnak majd visszajelzést a tudomány és a szakma legjobbjai.

 

A konferencia fontos részét jelentik – a tagozati ülések mellett – a fizikával, a földtudományokkal és a matematikával foglalkozó kutatókat közösséggé formáló kulturális és sport programok. Az érdeklődők – többek között – filmre rögzített szegedi városnézésen ismerhetik meg az SZTE jeles helyeit, „beülhetnek egy beszélgetésre” a Science café virtuális terébe, tagjai lehetnek a Covid19-tagozatnak, logikai játékok között válogathatnak, benevezhetnek a kalóriaégető bajnokságra.

 

A 2021. április 9-én 9 órakor kezdődő záróünnepséget eredményhirdetés koronázza.

 

A hét évtizedes hagyományokat ápoló tudományos diákköri mozgalom történetében először nyílik arra lehetőség, hogy a dolgozatukkal pályázó hallgatókon, középiskolásokon, továbbá a zsűri és a szakmai bizottságok tagjain és a szervezőkön kívül az érdeklődő témavezetők, középiskolai tanárok, illetve egyetemisták és oktatók is regisztrálhatnak a 35. OTDK FiFöMa Szekció eseményeire. A 35. OTDK újdonsága, hogy a tagozatok I. helyezettjei részvételi jogot szereznek a 16 szekcióban várhatóan 2021 szeptemberének első hetében megrendezendő, személyes részvételű prezentációs versenyre.

 

SZTEinfo – M. G., Ú. I.

 

A 35. OTDK rendezvénysorozatról írtuk:

Minden eddiginél több pályamunka érkezett a 35. OTDK Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójára

Élőben közvetíti a 35. Orvosi OTDK megnyitóját a Szegedi Tudományegyetem

A 35. OTDK 3 szekcióját is a Szegedi Tudományegyetem rendezi