pexels-wallace-chuck-3109168

„MTA Kiváló Kutatóhely” – Pályázati felhívás

Új minősítési rendszert vezet be a Magyar Tudományos Akadémia a tudományos intézményekre vonatkozóan, amely egységesen érvényes valamennyi tudományterületre. Jelentős előrelépésként a bölcsészet-és társadalomtudományok sajátosságait is elismerő értékelési kritériumokat és minősítési módszert alkalmaznak mostantól az elbírálásnál.

A Magyar Tudományos Akadémia évtizedek óta az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. Most elérkezettnek látja az időt arra, hogy a tudományos kiválóság elismerését kiterjessze a tudományos intézményekre is – írja honlapján a Magyar Tudományos Akadémia.


A kutatóhelyek most bevezetendő minősítési rendszerét az MTA elnökének kezdeményezésére elnökségi bizottság dolgozta ki, amelyben valamennyi nagy tudományterület képviseltette magát. Jelentős előrelépés, hogy az új minősítési rendszer egységesen érvényes, de valamennyi tudományterület, így a bölcsészet- és társadalomtudományok sajátosságait is elismerő értékelési kritériumokat és minősítési módszert alkalmaz, amelynek általános elfogadottságát jelzi, hogy a minősítési rendszert és a hozzá kapcsolódó pályázatot az MTA Elnöksége egyhangú döntéssel hagyta jóvá.


A minősítés megalapításával és működtetésével a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kíván biztosítani az Akadémia.


A Magyar Tudományos Akadémia az „MTA Kiváló Kutatóhely” minősítés elnyerését a most először kiírt pályázattal kívánja lehetővé tenni.


A pályázati felhívás ide kattintva olvasható.