fizio_nyito

A legmodernebb okoseszközök, terápiás készülékek és mozgáselemző rendszerek segítik a gyógyítást és az oktatást

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara, jelentős mértékben bővítette fizioterápiás eszközparkját. A beszerzett készülékek az oktatás és a kutatás terén is új távlatokat nyitnak.

Ebben a szemeszterben már a gyógytornász hallgatók is megismerkedhetnek az új eszközökkel. A gépek között van, amely fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint izomrelaxációs hatással bír és segít a fibrózis és a nyirokpangások csökkentésében, megelőzésében. A Fizioterápiás Tanszék oktatói, Korom Andrea és Kasza Blanka Bernadett működés közben is bemutatták azt a lökéshullám terápiás készüléket, amely stimulálja a szöveteket, ezzel gyógyulási folyamatot generálva olyan betegségek esetén, mint az íngyulladás, a golf- és teniszkönyök, vagy az avaszkuláris csontnekrózis.


lokeshullam_eszkoz_jo
A lökéshullámok a problémás testtájékra irányítva a szöveteket mechanikailag stimulálják, a kezelés intenzitása 25 szinten módosítható.


Több közelmúltban beszerzett eszköz már bizonyított a kutatás és oktatás területén. A múlt szemeszterben okosórák, egy légzéstréner és egy mobil spirométer használatára és alkalmazásuk hatásainak vizsgálatára is lehetőség nyílt. A jövő alap- és mesterképzésben tanuló gyógytornász nemzedékeinek a bemutatott eszközök mellett, további két új futópad, két lépcsőztetőgép és egy kerékpár ergométer is segítségére lesz, hogy az elméleti tudáson túl kibővített gyakorlati lehetőségekkel ismerkedjenek meg. A mostani fejlesztésről, az eszközökről bővebben olvashatnak az SZTE ETSZK honlapján.


SZTEinfo