pexels-tirachard-kumtanom-733856

Coursera tananyagok az SZTE képzéseiben – tapasztalatok és új kezdeményezések

2020 márciusa óta elérhetőek az egyetem polgárai számára a Coursera for SZTE keretében a világ legnagyobb online oktatási felületének tananyagai. A program indulásától 2020 novemberéig 3250 kurzusra iratkoztak be a szegedi résztvevők.

A legnagyobb érdeklődést az első magyar nyelvű Coursera tananyag, A tanulás tanulása váltotta ki, melyet az SZTE munkatársai fordítottak magyar nyelvre. Ezt követi a Writing in English at University című online kurzus. A Coursera for SZTE programban tanulók többsége gazdasággal, adatelemzéssel, informatikával kapcsolatos tananyagokat választott a világ legjobb egyetemeinek kínálatából.


– Tavasszal, a megállapodás megkötése után a Szegedi Tudományegyetem 5000 plusz licencet kapott a Coursera koronavírusra való tekintettel meghirdetett programjában. – mondta Szakál Péter, az SZTE oktatási igazgatója. - Ezek a licencek tették lehetővé, hogy a nyáron két nagyszabású kezdeményezést hirdethessünk meg. A PhD nyári iskola és a Hasznos tudnivalók felvételizőknek nagy sikerrel zajlott, összesen kétezren vettek részt a két programban.

 

– A doktori iskolák hallgatóinak szóló nyári iskolában kifejezetten olyan kurzusokat ajánlottunk, amelyek a kutatásban és az oktatásban lehetnek a doktorjelöltek segítségére. Emellett a Szegedi Tudományegyetemre jelentkező hallgatók számára 10 kurzusból álló, egyetemi előkészítőt hirdettünk meg. A tanulás tanulása, prezentációs kurzus, Excel alapismeretek – csak néhány az ajánlott kurzusok közül. Így mire felvételt nyertek az SZTE-re, már el is kezdhették a felkészülést a tanulmányaikra – tette hozzá Kocsis Lilla, az SZTE Oktatási Igazgatóság távoktatásfejlesztési projektvezetője.

 

– Meg van már az SZTE-s rekorderünk is – vezet be Szakál Péter a számokba. – A képzeletbeli Coursera dobogó első helyén az a hallgatónk áll, aki tavasz óta 33 kurzust végzett el. A dobogó második fokán 28, a harmadikon pedig 24 kurzussal áll két további hallgatónk. Tíznél többen vannak azok, akik legalább 11 kurzust elvégeztek.


Az SZTE programban résztvevő hallgatói számára a kurzusok ingyenesek, egy-egy kurzus ára egyébként átlagosan 50 dollár. Az egyetem polgárai számára elérhetőek a Coursera és vállalati partnerei által meghirdetett Professional Certificate programok is. Ebben az esetben több, egymásra épülő kurzus elvégzése után a vállalat által igazolt bizonyítványt kap a hallgató. Az a megtiszteltetés érte a Szegedi Tudományegyetemet, hogy a nemrég induló Facebook Social Media Management tanfolyamot szegedi oktatók által készített, kifejezetten a hazai tendenciákhoz igazított tartalommal egészítheti ki és ajánlhatja a hazai szakembereknek.


– A Szegedi Tudományegyetem oktatói is látják a Coursera kínálatában a lehetőséget: vannak olyan oktatók, akik ajánlott vagy kötelező irodalomként jelöltek meg Coursera kurzusokat, jogi vagy informatikai területen ez már bejáratott. A Courserán saját tartalom előállítására is van lehetőség, nagy örömünkre ez a munka is elkezdődött az egyetemen – mondta Szakál Péter. – A jövőben ezek körét szeretnénk bővíteni.


Az eddigi tapasztalatokról 2020. november 17-én online hallgatói, november 18-án oktatói fórumot szervez az SZTE olyan oktatók és hallgatók részvételével, akik aktív használói a felületnek. A fórumokról további információ itt található.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Gergely_GabriellaGergely Gabriella – BTK, kommunikáció- és médiatudomány

Számomra nagyon fontos volt az oktatás színvonala, így nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom, mivel mindig helyet kap Magyarország legjobb oktatási intézményei között. Szeged, és az egyetem is számos kulturális programmal várja a diákokat, ami elengedhetetlen az itt tanulók számára. A kommunikáció- és médiatudomány szak is vonzó és kiemelkedő lehetőségeket nyújt az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges hallgatóknak. Ilyen például a BEFUTÓ, vagyis a fizetett gyakornoki program, illetve a Tandíjfelező, melyet már a középiskolában végzős tanulók is megpályázhatnak. Az sem utolsó a sorban, hogy Szeged pont megfelelő méretű város, minden lehetőség megtalálható, amire szükségünk van, és elég otthonos.Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.További hallgatói vélemények >>>