Nyito_diploma2021

Dobogós helyezett az SZTE 12 karának többsége a HVG-rangsorban

A legjobb bölcsészképző hely az SZTE BTK és a legkiválóbb informatikusképzést az SZTE TTIK kínálja – derül ki a HVG friss rangsoraiból. A felvételi jelentkezéshez segítséget nyújtó Diploma 2021 című kiadványban közölt listákon dobogós helyeken végzett a Szegedi Tudományegyetem 12 karának 67 százaléka.

A második legjobb vidéki tudományegyetem az SZTE a 38 felsőoktatási intézményt összehasonlító HVG-rangsorban. Ez összesítésben a 4. helynek számít. A Diploma 2021 kiadvány az idei jelentkezési és felvételi adatok, továbbá a hallgatók és az oktatók tavalyi száma alapján hasonlítja össze a felsőoktatási intézményeket. Az összkép árnyalásához figyelembe veszik – többek között – a gólyák felvételi pontátlagát, a belépéskor meglévő nyelvvizsgát, illetve az oktatók tudományos fokozatát.


Ha a dobogós helyezéseket emeljük ki a HVG listáiról, akkor összesítsében 3. helyet tudhatja magáénak a Szegedi Tudományegyetem az elsőhelyes jelentkezők és a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma alapján.

 

Az összesített, 147 részes kari rangsorban az SZTE egységei közül a legjobb a 3. helyezést elérő Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar. Ezen az országos listán az SZTE 12 kara közül a második legjobb a Természettudományi és Informatikai Kar, míg a harmadik „leg” az SZTE Általános Orvostudományi Kar. Ez az eredmény részben annak köszönhető, hogy az összehasonlításba bevont 147 kari intézményi egység közül az SZTE három kara jól teljesít az oktatói kiválóság alapján: az SZTE BTK a 3., az SZTE TTIK az 5., az SZTE ÁOK a 16. helyre sorolódik.

 

A 14 képzési területen belüli eredményeket is bemutatja a Diploma 2021.

A bölcsészképzésben a legjobb az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar a 22 akkreditált intézmény között. E kiváló eredményhez hozzájárult, hogy az SZTE BTK 1. az MTA-címmel rendelkező oktatók, 2. az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók és 3. a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma alapján is.


Első az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar az informatikai képzési terület 20-as intézményi listáján. Ha csak a dobogós eredményeket soroljuk, akkor „aranyérmes” a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya alapján is. Hallgatói statisztikái közül e kiemelt körbe tartozik két 3. hely: az elsőhelyes jelentkezők és a középiskolai versenyen helyezettek száma alapján.


Második a 9 jogi képzőhely versenyében az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar jogi területe, miközben ugyancsak „ezüstérmes” a tudományos fokozattal rendelkező oktatók, s „bronzérmes” az elsőhelyes jelentkezők statisztikai adatain alapuló versenyben.


Részeredmények alapján „bronzérmese” a 30 gazdasági képzőhelynek, mert a 3. legjobb az SZTE Gazdaságtudományi Kar, ha az MTA-címmel rendelkezőm oktatók arányát nézzük. A műszaki képzési területen a gépészmérnök alapszakot oktató 14 képzőhely között a 3. legjobb az SZTE Mérnöki Kar, míg ugyancsak 3. az SZTE TTIK a 8 villamosmérnöki alapszak adatait összesítő rangsorban.


Művészeti képzést biztosító 15 képzőhely közül a legjobb az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya alapján az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar.


Orvosi és egészségtudományi képzésben a 8 intézmény 20 kara között oktatói statisztika alapján 3. az SZTE Általános Orvostudományi Kar, 4. az SZTE GYTK, 19. az SZTE Fogorvostudományi Kar és 20. az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. A legjobb az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, ha a tudományos fokozattal rendelkező oktatók arányát hasonlítjuk össze, 3. az SZTE ÁOK, ha az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatókra jutó hallgatók számára fókuszálunk. A hallgatói adatsorból kiemelkedik, hogy a felvettek pontátlaga és a középiskolai versenyen helyezettek száma alapján az SZTE ÁOK a 3.


Pedagógusképzésben 36 intézmény 42 kara vesz részt. Oktatói kiválósága alapján abszolút „aranyérmes” az SZTE BTK, mert 1. az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya, 2. tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, 3. az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók száma alapján. Az SZTE érintett karai közül a 2. legjobb a JGYPK, 3. az SZTE BBMK. A hallgatók kiválósága alapján „bronzérmes” az SZTE Tanárképzési Központ, amely 2. a középiskolai versenyen helyezett diákok száma alapján.


A természettudományi képzésben jeleskedő 13 intézmény között hallgatói alapján az SZTE TTIK a 2. az elsőhelyes jelentkezők és a középiskolai versenyen helyezettek száma alapján-Az alap- és mesterszakos képzést jellemző statisztikáik alapján dobogós eredményt elérő SZTE-egységeken kívül az élbolyba vagy a középmezőnybe tartozik az SZTE többi kara.


27 intézményt vet össze a társadalomtudományi képzési területet bemutató lista. Hallgatói adatai alapján az SZTE ÁJTK a 7., az SZTE BTK a 11., az SZTE JGYPK a 23., az SZTE ETSZK a 26. Az agrárképzést kínáló SZTE Mezőgazdasági Kar az oktatói kiválósága alapján a 12., a nappali tagozatos hallgatói eredményei szerint a 17. a 23 képzőhely között. Sportképzést 8 intézmény indít, a hallgatók adatai alapján a 6. az SZTE JGYPK. Művészetközvetítési képzést 9 intézmény, köztük az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar kínál, ám köztük a HVG nem állított föl rangsort.


A 14 képzési terület közül egyedül az államtudományi képzést kínáló intézményi listán nincs ott az SZTE neve, mert ilyen szakokat csak kevés magyarországi egyetem kínál.

 

SZTEinfo – Ú.I.

Illusztárció: Gór-Nagy Gábor


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Olasz_BalazsOlasz Balázs - ZMK, előadóművész – klasszikus orgona

Mindig is tudtam, hogy zenész akarok lenni, már ötévesen a rádiót hallgatva operákat énekeltem. Később jött a zongora szeretete. Általános iskolában azt mondtam, hogy zongoraművész leszek, ez annyiban módosult, hogy orgona lett belőle. Békéscsabára jártam zenei konzervatóriumba, és a nyári kurzusok során volt szerencsém Szegeden is zenélni, ekkor szerettem bele a városba. Hogy miért pont Szegedet választottam a zenei pályám szempontjából? Mert ezen az egyetemen nagyon magas színvonalúan tanítanak, és közel van a lakóhelyemhez. Plusz megtalálható a városban az a pezsgés (koncertek sorozata), amire egy zenésznek szüksége van.
Csizmar_Adrienn_felveteliCsizmár Adrienn- BTK, szlavisztika-orosz

Szegediként sok jót hallottam az SZTE-ről, és egyáltalán nem akartam itt hagyni a várost és a barátaimat sem. Ezért is döntöttem a lengyel helyett inkább az orosz mellett, hiszen az előbbit csak Pesten tanulhattam volna. Legjobban a TIK tetszik az egyetemen. Nagyon hallgatóbarát, és itt tényleg minden eszköz megvan a nyugodt tanuláshoz. Ez egy olyan hely, ahova szívesen járok vissza mindig.
További hallgatói vélemények >>>