elodonto_nyito

Csongrád-Csanád megyei csapat is döntőbe jutott az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

37 csapat mérte össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A döntőbe hódmezővásárhelyi, budapesti, mátészalkai, kaposvári és debreceni csapatok jutottak be.

A koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon online rendezték meg az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megnyitóját és elődöntőjét 2020. december 11-én.

Az online megnyitón a versenyzőket és felkészítő tanáraikat elsőként az SZTE kancellárja, dr. Fendler Judit köszöntötte. Elmondta: a versenyző diákok számára az átlagosnál jóval több lehetőséget tartogat a jövő, hiszen a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen vesznek részt, vagyis elsősorban a természettudományok, azon belül a biológia, a kémia és a fizika terén rendelkeznek átlagon felüli képességekkel. Főként a biológusoktól, a kémikusoktól és a fizikusoktól várja a társadalom, hogy megoldást találjanak a fosszilis energiahordozók mielőbbi kiváltására; hogy kezelni tudják a klímaváltozás egyre kedvezőtlenebb hatásait; hogy megmentsenek kihalófélben lévő állat- és növényfajokat; hogy hatékony gyógyszereket fejlesszenek ki új, veszélyes kórokozók ellen.


- A természettudományos tehetség éppen ezért egyre fontosabb érték, amely nemcsak számos lehetőséget tartogat az egyéni érvényesülésre, hanem felelősséget is jelent a családunk, a lakókörnyezetünk, a hazánk vagy akár az egész emberiség iránt. Vagyis, akit a sors ilyen irányú tehetséggel áldott meg, az semmiképp ne hagyja kárba veszni – mondta a szegedi egyetem kancellárja.

Prof. Dr. Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet egyetemi tanára, a verseny zsűrijének elnöke megnyitó beszédében elmondta: Szent-Györgyi Albert neve, emléke, személyisége különösen nagy érték a szegedi egyetem számára.


- A majd 100 éve Szegedre került Kolozsvári Tudományegyetemet az akkori közoktatási miniszter, Klebelsberg Kuno szavaival is a magyar Göttinga, tehát a német göttingeni egyetem testvérének szánta, ahol a természettudományi oktatás lesz kiemelkedően fontos. Erre azóta is nagyon nagy hangsúlyt fektetünk, és most a járvány során is látják azt, hogy a fizika, kémiai, biológiai, orvostudományi ismeretek és az ezekre fölkészült és megfelelően motivált, kutatásra képes fiatalok szinte napok, hetek alatt fordulatot tudnak hozni egy akár nagyon nehéznek, kilátástalannak tűnő helyzetbe – fogalmazott prof. Dr. Dux László.


A megnyitót követően 37 csapat oldotta meg a „Szent-Györgyi Albert és munkássága, valamint az orvosi- élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2015 és 2019 között” téma köré csoportosított feladatokat biológia, kémia és fizika tárgyakból.


A döntőbe – amelyet várhatóan 2021 áprilisában rendez meg a Szegedi Tudományegyetem – a legtöbb pontot összegyűjtött 6 csapat jutott, így a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Narancs nevű csapata, a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium E300 nevű csapata; a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium OWO nevű csapata, a mátészalkai Esze Tamás Gimnázium Tritánok nevű csapata, a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont Bioenergetics nevű csapata, valamint a debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG2 nevű csapata.

A csapatok kisfilm kategóriában is pályázhattak, az idei versenyen Szent-Györgyi Albert hobbijait kellett bemutatniuk. A legjobb film alkotóinak járó díjat a Zentai Gimnázium (Szerbia) Agyalós hármas nevű csapata nyerte.


A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere az Akadémiai Kiadó Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt., ezüst fokozatú együttműködő partnere a Givaudan Hungary Kft. és a Solvo Biotechnology, további támogatója a Pick Szeged Zrt. volt.


Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny szervezése uniós forrásból valósul meg, az EFOP-3.4.4-16-2017-00015, „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázatnak köszönhetően.


SZTEinfo


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Gergely_GabriellaGergely Gabriella – BTK, kommunikáció- és médiatudomány

Számomra nagyon fontos volt az oktatás színvonala, így nem is volt kérdés, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választom, mivel mindig helyet kap Magyarország legjobb oktatási intézményei között. Szeged, és az egyetem is számos kulturális programmal várja a diákokat, ami elengedhetetlen az itt tanulók számára. A kommunikáció- és médiatudomány szak is vonzó és kiemelkedő lehetőségeket nyújt az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges hallgatóknak. Ilyen például a BEFUTÓ, vagyis a fizetett gyakornoki program, illetve a Tandíjfelező, melyet már a középiskolában végzős tanulók is megpályázhatnak. Az sem utolsó a sorban, hogy Szeged pont megfelelő méretű város, minden lehetőség megtalálható, amire szükségünk van, és elég otthonos.Fűrész ZsófiaFűrész Zsófia – ÁOK – orvos

Szeged rengeteg lehetőséget nyújt a diákoknak egyaránt a szórakozás, kultúra, és a munkavállalás terén is. Annak ellenére, hogy vidéki egyetem, az oktatás színvonala eléri a pesti egyetemekét, sőt szerintem még túl is szárnyalja azokat. Nagyon szeretek itt tanulni, nagyon szeretem, hogy ilyen nyugis, barátságos maga a város is.

További hallgatói vélemények >>>