Kiemelt_zenei_vnap

Villámkoncertekkel köszöntötte a zene világnapját az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar

A komolynak mondott zene könnyed szépségére hívta föl a figyelmet a Szegedi Hegedűegyüttes, amikor az SZTE Rektori Épületben rajtaütésszerűen muzsikálni kezdett. Közben a TIK-ben a fafúvósok zendítettek rá. Villámkoncertekkel ajándékozta meg 2019. október 1-jén, a zene világnapján az egyetemi polgárokat az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar. A zenei meglepetések sora folytatódik.

– Ha öt percig boldogabbak az emberek, akkor már megéri muzsikálni – vélekedett a zeneszerző Prof. Dr. Tóth Péter. Az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Zeneelméleti Tanszék vezetője együtt tapsolt az egyetemi épületben hirtelen összeverődött közönséggel. A lelkes taps elárulta, az SZTE világhírű hegedűművésze, Prof. dr. Szecsődi Ferenc és az általa alapított Szegedi Hegedűegyüttes villámkoncertjéért mindenki hálás, aki halhatta.


Kozonseg_is

 

 

Egyedülálló együttes


A világon egyedülálló formáció a Szegedi Hegedűegyüttes! Miért? Például azért, mert a hegedűsök négy szólamra írt zeneműveket játszanak. A vonósnégyeshez hasonlít ez a Prof. Dr. Szecsődi Ferenc által tíz éve alapított zenekar, amelyben dominánsak az úgynevezett „magas hangszerek”. Ilyen különleges együttesre viszont kevesen írtak zeneművet, így aztán az együttes a jórészt a hegedűművész által hangszerelte darabokkal lép közönség elé.


Villamkoncert

 

– Csodálatos dolog a zene. Ezért is sajnálom, hogy kevesen járnak hangversenyre. Igaz, Szegeden hiányzik is a város és az egyetem rangjához méltó koncertterem – fogalmazott Prof. Dr. Szecsődi Ferenc. – Ilyenkor, a zene világnapján azért lepjük meg a közönséget szokatlan helyszíneken, hogy felhívjuk a figyelmet a komolynak mondott zene könnyed szépségére.


Szecsodi_F_Benedekfi_Z

 

A Szegedi Hegedűegyüttesben muzsikált a zene világnapján Nagy Enikő brácsatanár, továbbá az egyetemista Pásztor Teréz, Dudás Virág Ervin, Rácz Polli, Liptai Enikő, illetve az SZTE BBMK oktatói közül Benedekfi Zoltán és Prof. Dr. Szecsődi Ferenc. Népszerű szerzők – többek között – Bach, Händel, Mozart, Giovanni Battista Martini, Massenet, Webber közismert dallamaival varázsolták el a közönséget. 10. esztendeje, hogy évről-évre minden júniusban sikert arat a Szegedi Hegedűegyüttes Budapesten is, a Prof. Dr. Szecsődi Ferenc által életre hívott koncert-sorozaton. Ez „A magyar hegedű ünnepe” a kortárs zeneszerzők ünnepe is, hiszen megmutathatják műveiket, mint például 2019 júniusában, amikor az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar két oktatójának – Benedekfi Istvánnak és Tóth Péternek – a darabját is játszották.


Szegedi_hegeduegyuttes

 

 

Zenei flas mob


– Kifejezetten a szegedi egyetem vonós hangszeres oktatóinak a jó híre miatt választottam az itteni művészeti képzést – árulta el az elsőéves Liptai Enikő. A Szecsődi-tanítvány Egerben született, s a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumból érkezett a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karára.


SzF_BZ_liptai_Eniko

 

Első hangversenyét adta a Szegedi Hegedűegyüttessel a 2019. évi zenei világnapi villámkoncerten Liptai Enikő. Az SZTE BBMK hegedűművésznek készülő hallgatója szerint a zenei flas mob színesíti Szeged és az egyetem életét, bevonja az utca emberét is a muzsika gyönyörű világába.


LE

 

A Reök-palota erkélyén, de a szegedi városháza tornyában is muzsikáltak már az SZTE zeneművészettel foglalkozó oktatói és hallgatói. Hangszereken játszottak már villamoson és könyvtárban, 2019. október 1-jén az SZTE Rektori Épület aulájában – köszöntve a zene világnapját.Ősbemutató után


– Hat éve, amikor dékán lettem, kitaláltuk: muzsikálva ünnepeljük meg a zene világnapját. Akkor még nem tekintették evidensnek, hogy október 1-jén mindenkinek muzsikálnia illik a Szegedi Tudományegyetem – akkor még – Zeneművészeti Karának oktatói és hallgatói közül – emlékezett a zenei flas mob ötletgazdája, Prof. Dr. Tóth Péter, aki a 2019. augusztusa óta új néven említendő SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese is.


Toth_Peter

 

A 330. születésnapját ünneplő Szeged tiszteletére írt zeneművét, a Resurrectio címűt, 2019. szeptember 15-én is hallhatta a közönség az ide nyári Dóm téri ősbemutató után.


Folulrol 

– Nekem minden nap „a zene világnapja” – jelentette ki Prof. Dr. Tóth Péter. Az SZTE BBMK zeneszerző oktatójának zsúfolt a koncert naptára: legközelebb 2019. október 11-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban mutatják be kórusművét, két nappal később egy másikat Barcelonában. A Festetics-palotában a budapesti Mini-Fesztiválon ugyanúgy bemutató várja, mint Kőszegen és Nyíregyházán. A meglepetés-sorozat folytatódik: a Szegedi Tudományegyetemen a BBMK épületének Fricsay termében legközelebb 2019. november 19-én este 7-kor a Vántus István Kortárszenei Napokon hangzik el egy Tóth Péter-féle Trió.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Csoke_Mark_felveteliCsőke Márk- BTK, történelem

Harmadévesként már tapasztalatból mondhatom, hogy igaz a hír az egyetem színvonalas oktatásáról. Örülök, hogy ezt személyesen is megtapasztalhatom a történelem szakon. Az egyetemválasztás során fontos szempont volt az is, hogy a Szegedi Tudományegyetem közel van a szülőfalumhoz, és az, hogy sok ismerősöm is ide jelentkezett. Nagyon szeretek itt tanulni, mert Szeged nagyon szép és élhető város.


Olasz_BalazsOlasz Balázs - ZMK, előadóművész – klasszikus orgona

Mindig is tudtam, hogy zenész akarok lenni, már ötévesen a rádiót hallgatva operákat énekeltem. Később jött a zongora szeretete. Általános iskolában azt mondtam, hogy zongoraművész leszek, ez annyiban módosult, hogy orgona lett belőle. Békéscsabára jártam zenei konzervatóriumba, és a nyári kurzusok során volt szerencsém Szegeden is zenélni, ekkor szerettem bele a városba. Hogy miért pont Szegedet választottam a zenei pályám szempontjából? Mert ezen az egyetemen nagyon magas színvonalúan tanítanak, és közel van a lakóhelyemhez. Plusz megtalálható a városban az a pezsgés (koncertek sorozata), amire egy zenésznek szüksége van.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.