Tok_jo_nap-010

Tök jó nap az egyetem füvészkertjében

Tökökkel árasztották el a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjét – 2019. október 13-án hetedik alkalommal rendezték meg a Tök Jó Napot. A szervezők egész napos programmal készültek kicsiknek és nagyoknak. Németh Anikót, a füvészkert igazgatónőjét kérdeztük a rendezvényről.

– Az ősz utolsó napsütéses napjait kihasználva szerettük volna a füvészkertbe csalogatni a látogatókat. Ekkor érnek be a termések, gyönyörű színesek a fák lombjai, mindenkinek érdemes felkerekedni, hogy egy sétát tegyen a füvészkertben. Természetesen túl azon, hogy kellemes időtöltést biztosítunk, célunk az ismeretterjesztés is. Ezért a fókuszba ősszel a tököt helyeztük, aminek rengeteg faja létezik a Földön, nagyon sok szín és formaváltozatban fordul elő – kezdte Németh Anikó.


– Amellett, hogy gyerekprogrammal, kézműveskedéssel készültünk, még egy tök kiállítást is megnézhetnek a látogatók. A kiállított tökök nagy része a füvészkertben termett, de az ismerőseinktől, kertbarátainktól is kaptunk néhány érdekes darabot. Az őszi időszakban, ahogy beérnek a termések, egyre inkább a konyhába is bekerül a tök, ezért különleges receptekkel, ételekkel készültünk. Így minél nagyobb kreativitásra szeretnénk rávenni a látogatókat, hogy az anyukák olyan egészséges recepteket tanuljanak meg, amiket a gyerekeik étkeztetésébe be tudnak vonni – folytatta az igazgatónő. Temérdek család látogatott ki már a délelőtti órákban, gyorsan fogytak a faragni való tökök. A legkisebbeket a Grimbusz színház társulata szórakoztatta, emellett gyöngyöt fűztek, gipsz tököt festettek, ragasztottak a gyerekek. Versenyeztek, hogy ki a legügyesebb az akadálypályán, és ki dob pontosan a célbadobáson.


Tokjonap_galeria_SZA
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Szécsi Annamária


– Magyarországon nagy hagyománya volt a tökfogyasztásnak, akár csak egyszerűen megsütve, főzelékként, rántva vagy a tökmagot kiszárítva ették. Az Őrségben nagyon sok tököt termesztenek az olaja miatt, sajtolják a tökmag olajat, ami nagyon egészséges, gyógynövényként is használják – válaszolta Németh Anikó arra a kérdésre, hogy miért éppen a tök kapott főszerepet ezen a napon.


Tokjonap_UG_galeria
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Újvári Gréta


– Arra törekszünk ezzel a rendezvénnyel is, hogy a növényvilág sokféleségét és rendkívüli fontosságát mutassuk be az embereknek – fogalmazott Németh Anikó. – A fiatal felnőttek, családosok egyre inkább érdeklődnek a füvészkert iránt. Az igazi szemléletformálást az ifjúságon keresztül tudjuk hatékonyan megvalósítani. A fiatalok még nagyon nyitottak a természetre, természetvédelemre, így a kisgyermekeiknek is könnyen át tudják adni ezt a látásmódot.

 

SZTEinfo: Szolga Valentina

Fotó: Szécsi Annamária, Újvári Gréta


esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Kovacs_Tamas_felveteliKovács Tamás - GTK, gazdálkodási és menedzsment

Azért szeretek a Szegedi Tudományegyetemre járni, mert nagyon sok jó program van az egyetemisták számára, sok lehetőség adódik a kikapcsolódásra a kari épületek környékén is. Emellett nagyon jó a közösség is, mindenki segítőkész, barátságos. Igaz ez az oktatókra is, akik nagyon érdekes és színvonalas órákat tartanak.

Major_AttilaMajor Attila - ZMK, magánének

Azért jöttem erre a szakra, mert itt olyan tanárok tanítanak, akiket nagyra tartok. Maga a szak a tanszékvezető, Temesi Mária tanárnő miatt vonzó, hiszen sok lehetőséget kínál arra, hogy elsősként operában szerepelhessek, ez pedig kezdőként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. A ZMK-n a tanár-diák kapcsolat nagyon szoros, hiszen ez a pálya nagyon tanárfüggő. Én itt megtaláltam Andrejcsik István operaénekes személyében azt a mestert, akivel a legtöbbet tudtam eddig fejlődni.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.