Tok_jo_nap-010

Tök jó nap az egyetem füvészkertjében

Tökökkel árasztották el a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjét – 2019. október 13-án hetedik alkalommal rendezték meg a Tök Jó Napot. A szervezők egész napos programmal készültek kicsiknek és nagyoknak. Németh Anikót, a füvészkert igazgatónőjét kérdeztük a rendezvényről.

– Az ősz utolsó napsütéses napjait kihasználva szerettük volna a füvészkertbe csalogatni a látogatókat. Ekkor érnek be a termések, gyönyörű színesek a fák lombjai, mindenkinek érdemes felkerekedni, hogy egy sétát tegyen a füvészkertben. Természetesen túl azon, hogy kellemes időtöltést biztosítunk, célunk az ismeretterjesztés is. Ezért a fókuszba ősszel a tököt helyeztük, aminek rengeteg faja létezik a Földön, nagyon sok szín és formaváltozatban fordul elő – kezdte Németh Anikó.


– Amellett, hogy gyerekprogrammal, kézműveskedéssel készültünk, még egy tök kiállítást is megnézhetnek a látogatók. A kiállított tökök nagy része a füvészkertben termett, de az ismerőseinktől, kertbarátainktól is kaptunk néhány érdekes darabot. Az őszi időszakban, ahogy beérnek a termések, egyre inkább a konyhába is bekerül a tök, ezért különleges receptekkel, ételekkel készültünk. Így minél nagyobb kreativitásra szeretnénk rávenni a látogatókat, hogy az anyukák olyan egészséges recepteket tanuljanak meg, amiket a gyerekeik étkeztetésébe be tudnak vonni – folytatta az igazgatónő. Temérdek család látogatott ki már a délelőtti órákban, gyorsan fogytak a faragni való tökök. A legkisebbeket a Grimbusz színház társulata szórakoztatta, emellett gyöngyöt fűztek, gipsz tököt festettek, ragasztottak a gyerekek. Versenyeztek, hogy ki a legügyesebb az akadálypályán, és ki dob pontosan a célbadobáson.


Tokjonap_galeria_SZA
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Szécsi Annamária


– Magyarországon nagy hagyománya volt a tökfogyasztásnak, akár csak egyszerűen megsütve, főzelékként, rántva vagy a tökmagot kiszárítva ették. Az Őrségben nagyon sok tököt termesztenek az olaja miatt, sajtolják a tökmag olajat, ami nagyon egészséges, gyógynövényként is használják – válaszolta Németh Anikó arra a kérdésre, hogy miért éppen a tök kapott főszerepet ezen a napon.


Tokjonap_UG_galeria
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Újvári Gréta


– Arra törekszünk ezzel a rendezvénnyel is, hogy a növényvilág sokféleségét és rendkívüli fontosságát mutassuk be az embereknek – fogalmazott Németh Anikó. – A fiatal felnőttek, családosok egyre inkább érdeklődnek a füvészkert iránt. Az igazi szemléletformálást az ifjúságon keresztül tudjuk hatékonyan megvalósítani. A fiatalok még nagyon nyitottak a természetre, természetvédelemre, így a kisgyermekeiknek is könnyen át tudják adni ezt a látásmódot.

 

SZTEinfo: Szolga Valentina

Fotó: Szécsi Annamária, Újvári Gréta


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.





Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.





További hallgatói vélemények >>>