gomba

Gombásznap az SZTE Füvészkertben

2019. október 6-án minden a gombákról szól az SZTE Füvészkertben. Vasárnap 9 órától többek között gombaszakértői vizsgálattal, gombasimogatóval és ismeretterjesztő előadással várják a szervezők a kicsiket és nagyokat.

Az SZTE Füvészkert gombász napján a Szegedi Gombász Egyesület kalauzolja a kicsiket és nagyokat a gombák csodálatos világában. A szervezők 2019. október 6-án, vasárnap 9 órától 16 óráig várnak mindenkit, akiket érdekel a gombák csodálatos világa.


Nem is gondolnánk, hogy Szeged és környéke milyen gazdag és egyedi gombafajokkal rendelkezik. A gombák különleges – az állatoktól és a növényektől is különböző – élőlények. Fontos ökológiai szerepet töltenek be, és genetikai változatosságuk is rendkívüli, mivel hatékony lebontó enzimeik biotechnológiai alkalmazással kecsegtetnek. A gombák a gyógyászatban is nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek, nem utolsósorban pedig látványos, színes termőtesteket hoznak létre.


9 órától ingyenes gombaszakértői vizsgálattal várják az érdeklődőket, amelyre saját gombákat is lehet vinni. 10 órától a kisebbeket gombasimogatóval, pöfetegpuffogtatással, spóranyomtatással, taplófaragással és festéssel, illetve kézműves foglalkozással várják. 15 órától Szőcs József a reszupinátusok határozásáról tart előadást, melyben képekkel is illusztrálja az aljzaton elterülő nemlemezes termőtestű gombákat, de a résztvevők megismerkedhetnek a gombahatározás fortélyaival is.


A nap folyamán mind az öt érzéküket bevethetik a gombák felismerésében a látogatók, és eltanulhatják az alapvető gombavizsgálati technikákat, amelyeket frissen gyűjtött gomba termőtesteken ismertetnek a szakértők.


További információ: SZTE Füvészkert Gombásznap

SZTEinfoesza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Olasz_BalazsOlasz Balázs - ZMK, előadóművész – klasszikus orgona

Mindig is tudtam, hogy zenész akarok lenni, már ötévesen a rádiót hallgatva operákat énekeltem. Később jött a zongora szeretete. Általános iskolában azt mondtam, hogy zongoraművész leszek, ez annyiban módosult, hogy orgona lett belőle. Békéscsabára jártam zenei konzervatóriumba, és a nyári kurzusok során volt szerencsém Szegeden is zenélni, ekkor szerettem bele a városba. Hogy miért pont Szegedet választottam a zenei pályám szempontjából? Mert ezen az egyetemen nagyon magas színvonalúan tanítanak, és közel van a lakóhelyemhez. Plusz megtalálható a városban az a pezsgés (koncertek sorozata), amire egy zenésznek szüksége van.
Amer BatshoneAmer Batshone – GTK – International economy and business

Nálam az elsődleges szempont az volt, hogy Európában szerettem volna tanulni. Így találtam rá a Szegedi Tudományegyetemre, hiszen nagyon jó hírnévvel rendelkezik. A képzési területemről is azt hallottam, és most már tapasztaltam is, hogy nagyon színvonalas az oktatás, és megbecsülik a diplomát, amit itt szerzünk. Emellett nagyon olcsó itt az élet, úgyhogy megéri itt egyetemistának lenni.
További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.