honlapra_Leda

„A Szabadtéri” opera bemutatóján az énekkarban énekelt az SZTE ZMK hallgatója

Az SZTE hallgatójaként a Szegedi Szabadtéri Játékokon? Igen! Lévai Léda Hanna, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar végzős hallgatója az Aida énekkarát erősítette a 2019. július 26-i és 27-i bemutatón. Verdi 4 felvonásos operájában olaszul énekeltek a szereplők az énekkarral együtt.

Lévai Léda Hanna idén végzett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar magánének szakán. (Az intézmény hivatalos neve 2019. augusztus 1-jétől: Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar. - A szerk.) A fiatal énekesnő gyerekkora óta érdeklődik a zene iránt, tíz évesen kezdett énekelni tanulni. Most, először próbálhatta ki magát élesben, egy opera előadáson.


Leda


– Az Aida női énekkarában szerepelhettem a Szegedi Szabadtéri Játékok idei opera bemutatóján. Az SZTE Zeneművészeti Kar jóvoltából kerültem be a csapatba. Mindig sok lehetőséget adtak nekünk, sok produkcióban vehettünk részt, mint fiatal pályakezdők. A színház világába most kerültem be úgy igazán, ez volt az első produkció, amiben részt vettem – kezdte Lévai Léda Hanna. – Idén a Honvéd férfikar is csatlakozott hozzánk, így körülbelül 120 főből áll az egész énekkar. Ezzel a számmal talán az Aida kórusa lett az egyik legnagyobb. Ennek köszönhetően pedig – az operaénekesek mellett – mi is kiemelkedő szerepet kaptunk – folytatta az énekes.


Az Aida énekkarában nemcsak Lévai Léda vett részt, hanem az SZTE Zeneművészeti Kar több hallgatója is. Ráadásul nemcsak a végzős diákok kaptak helyet, hanem még az első évfolyamról is volt pár lelkes énekes. Egy ilyen produkcióban részt venni hatalmas lehetőség az egyetem hallgatóinak, ugyanis ennek köszönhetően bepillanthatnak abba, hogy milyen egy színházi darabban szerepelni és dolgozni, továbbá komoly szakmai tapasztalatra is szert tehetnek.


Az SZTE Zeneművészeti Karnak köszönhetően többször jártunk már színházban, volt lehetőségünk a kulisszák mögé is bepillantani. Most pedig a darab előtt Dudásné Szécsi Edit tanárnőm is biztatott engem és a többieket is, hogy vágjunk bele és vállaljuk el a kórustagságot. Nagyon szeretem ezt a világot, szeretnék ezzel foglalkozni egész életemben – tette hozzá Léda.


A tehetséges fiatal már gyerekkora óta elkötelezett az éneklés iránt. – Waldorf-iskolába jártam, így nekünk harmadiktól kötelező volt a hangszerválasztás. Fuvolázni kezdtem el, azonban a fuvola terem mellett volt az ének terem is, és mindig áthallottunk szép melódiákat, amik azonnal megfogtak. Így váltottam, és 10 éves koromban kezdtem az énekesi tanulmányokat – mesélte Lévai Léda. – Az általános iskolai énektanárnőm mindig mondta nekünk, hogy énekeljük azt, amit ő. Én ilyenkor elkezdtem ugyanolyan hangon énekelni, mint ő. Kezdetben azt hitte, hogy parodizálom, mire én mondtam neki, hogy nem, csak próbálom azt csinálni, amit ő. Ekkor jöttek rá, hogy van tehetségem az énekléshez.


Léda nyolcadikos koráig volt Miskolcon Waldorf-iskolás tanuló, utána azonban a városon belül iskolát váltott, a Bartók Béla Zeneművészeti Intézetbe járt 3 évig. Ezt követően felvételizett Szegedre, az SZTE Zeneművészeti Karra. Tanulmányait nem hagyja annyiban: idén szerzett diplomát, nemsoká pedig operamester szakon fog tanulni.


– Nagyon hamar megfogott az operavilág, a hangzásvilág, ami nagyon jó, hiszen céltudatosan mehettem ebbe az irányba. Ezt a korai érdeklődést pedig Tóth Szabó Krisztinának, az első zeneiskolai énektanárnőmnek köszönhetem – magyarázta az SZTE ZMK volt hallgatója. – Persze minden kislányt a ruhák és a látványvilág érdekel leginkább, engem viszont inkább az, amit hallottam. Mindig azt éreztem, amikor klasszikuszenét hallgattam, hogy a karomon feláll a szőr, és futkos rajtam a hideg. Ezek pedig szerintem elég határozott jelek voltak arra, hogy a zenével szeretnék és ezzel is kellene foglalkoznom.

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Csukás Alexandra


Korábban írtuk a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. évi bemutatóiról:

Aidaként debütál a szegedi szabadtérin Ádám Zsuzsanna, az SZTE egykori hallgatója

Molière: Don Juan és a „független szcéna” – a szegedi nyári színházak és az SZTE oktatók szerepei

„A Szabadtérin” is az egyetem – az alkotásról és az alkotóról szól a Szerelmes Shakespeare


esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Balog_AnnaBalog Anna – BTK, magyar

Abban biztos voltam, hogy magyar szakra szeretnék jelentkezni, de sokáig nem tudtam, melyik egyetemre. Eredetileg úgy terveztem, hogy elmegyek az SZTE és az ELTE nyílt napjára. Végül az ELTE-jére el sem mentem, mert mire hazaértem Szegedről, már döntöttem. Annyira megtetszett a környezet, a hangulat, az emberek, hogy rögtön tudtam: nekem ott a helyem. Azóta sem bántam meg ezt a döntésemet.


Horvath_FiorellaHorváth Fiorella - MK, műszaki menedzser

Főként a közösségi élet vonzott a Szegedi Tudományegyetemre. Műszaki menedzser szakon tanulok, az fogott meg benne, hogy a dolgok műszaki és a gazdasági részébe is bele tudok látni. Ráadásul nagyon jó lehetőségek vannak az egyetemen például: egy logisztikai tárgy keretében például elutazunk Brüsszelbe, hogy feltérképezzük az ottani repülőteret. Az itt tanulók valóban egy kis csapatot alkotnak. Viszonylag kevesen járunk az MK-ra a többi karhoz képest, ezért ismert mindenki mindenkit, és mindig egymás segítségére tudunk lenni. Ráadásul a diákélet is fantasztikus, csak ajánlani tudom mindenkinek.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.