Kiemelt_kacsa

„Vigyázz, kacsa!” – Diákok az SZTE GYTK vetélkedőjén az áltudományos mítoszokról

A tévhitek, az áltudományos mítoszok ellen hirdette meg az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara formabontó, „Vigyázz, kacsa!” elnevezésű előadói versenyét. Az egészséggel és a gyógyítással kapcsolatos témák iránt érdeklődők számára nyilvános programon – 2019. április 6-án 14 órától – öt középiskolás méri össze tudását, majd az SZTE GYTK dékánja szól a gyógyszerkutatás újdonságairól.

Ilyen még nem volt: középiskolásoknak hirdetett előadói versenyt, az áltudományos mítoszok cáfolatában mérhetik össze tudásukat a diákok az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán. A nyilvános, az egészség és gyógyítás divatos újdonságai iránt érdeklődő laikusok számára is érdekes témakörökről 2019. április 6-án, szombaton 14 órától az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara Eötvös utca 6. szám alatti épületében öt középiskolás tart előadást, nem középiskolás fokon.

 

 

A homeopátiától a parlagfűig

 

– Hobbiként foglalkozunk néhány kollégámmal az áltudományos tévhitek cáfolatával. Több éves tapasztalatunk, hogy egyrészt a felnőttek tévképzeteit nagyon nehéz megváltoztatni, másrészt: napjainkban, az internet révén, a gyerekek meglehetősen korán találkozhatnak fals információkkal. Következtetésünk: a tudományos ismeretterjesztést nem lehet elég korán kezdeni. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok minél fiatalabb korukban találkozzanak a tévhitek cáfolatával is – fogalmaz a „Vigyázz, kacsa!” előadói verseny egyik ötletgazdája, az SZTE GYTK dékánhelyettese, a környezettudatos dr. Csupor Dezső.


CS_D


A homeopátiáról Nagy Kadosa, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákja kötött érdekes információkat csokorba. Az SZTE GYTK „Vigyázz, kacsa!” vetélkedőjén Jóból is megárt a sok, avagy tények az antioxidánsokról címmel a budapesti Városmajori Gimnázium tehetsége, Bernáth Frida beszél. A B17-vitaminról Éliás Zsombor, a fővárosi Szinyei Merse Pár Gimnázium tanulója tart előadást. Kovács Anna Lídia, aki az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezik, A parlagfű – kamugyógynövény vagy csodaszer? kérdésre válaszol. A versenybe a Nátrium-glutamát – méreg vagy egyszerű adalékanyag? témakörrel száll be Vince Boglárka.

 

– Célunk: a középiskolásokat rávezessük arra, hogy egy állítás valódiságát miként lehet ellenőrizni. Így aztán ez a programunk azért is egyedi, mert nem klasszikus tanulmányi verseny, hanem előadói vetélkedő – hangsúlyozza dr. Csupor Dezső, aki a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának is elnöke.

 

 

A kodpiszkalo.blog.hu hatása

 

A kodpiszkalo.blog.hu alapítójaként és egyik szerzőjeként számos alternatív gyógyászati módszerről adott értékelést dr. Csupor Dezső. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2018. októberében Juhari Zsuzsanna különdíjjal ismerte el munkásságát a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Tudományos Újságírók Klubja.

 

– Szakmámból fakadóan sok ismerősöm kérdezett az egészséggel és gyógyítással kapcsolatos hírek hátteréről. A szenzációs gyógyulásokról és csodaszerekről olvasva és hallva azt tudakolták: igaz-e vagy sem? E hírek nagy része tévhiten alapult. Azért indítottam a kodpiszkalo.blogot, mert oly sok álhír cáfolatát gyűjtöttem össze, hogy a kérdéseket célszerűnek látszott publikusan megválaszolni – magyarázza a ködpiszkáló.blog.hu születési körülményeit dr. Csupor Dezső. Az SZTE egyetemi docense elárulja, a „Vigyázz, kacsa!” verseny legjobb előadásainak az összefoglalója a népszerű blogon is olvasható lesz. Ezen túl a vetélkedő győztesei könyvre és -utalványra, SZTE-s ajándékcsomagra is számíthatnak jutalomként.

 

A forráskritikán és a racionalitáson alapuló érvelésre ösztönöz a formabontó vetélkedő. A kémia, biológia, gyógyászat, egészség témakörében fellelhető mítoszok kerülnek vetélkedő döntőjénen fókuszba. Míg a diákok teljesítményét a zsűri megvitatja, addig a hallgatóság dr. Zupkó Istvántól, az SZTE GYTK dékánjától a gyógyszerkutatás új kihívásairól hallhat előadást.

 

 

Vetélkedő ismeretterjesztők

 

– Abban bízunk, hogy a bárki számára nyitott előadói versenyünkre sokan eljönnek, illetve a középiskolások által a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának programján felvetett témakörökről összeállított érvrendszer széles körben publicitást kap – fogalmazta meg az SZTE GYTK unikális versenyét szervezők reményét a dékánhelyettes.


Vegyeszek_Kovacs_L_Csupor_D
Kovács Lajos és Csupor Dezső

 

„Kiemelkedő Akadémiai Mű” lett Amerikában a „100 Chemical Myths” című könyv – adtuk hírül 2016-ban az SZTE hírportálján is. Tehát e könyvben 100 kémiai tévhitet már megcáfolt az SZTE Általános Orvostudományi Kar kutatójával, dr. Kovács Lajossal közösen. Ez nem elég? A tudományos mítoszok témakör kimeríthetetlen? – kérdezzük dr. Csupor Dezsőt.

– Újabb és újabb tévhitek születnek, illetve néhány év múlva a régiek visszatérnek – úgy, mint ahogy a divathullámok – válaszolja. – Ezt a tapasztalatomat erősíti, hogy például idén is találkozom azokkal a téves információkkal, amelyeket 4-5 éve már megcáfoltunk a ködpiszkáló blogon. Ennek oka az is, hogy van olyan ingyenes kiadvány, ami minden héten sokak postaládájában landol, és abban olyan tévhiteken alapuló állításokat, termékeket reklámoznak 2-3 oldalon keresztül, mint például: „megszűnik a halláskárosodása…”, „az elkopott csípő izülete visszanő”… Az ezekhez hasonló áltudományos állításokról az SZTE GYTK 2019. április 6-án 14 órakor kezdődő programján kiderül: „Vigyázz, kacsa!"

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: internet, Bobkó Anna, Ú. I.