Új produkciók, továbbjátszások és kiállítás a SZESZ XVI. évadában

Sajtótájékoztatón ismertette a Szegedi Egyetemi Színház XVI. évadának terveit. Szegeden több különböző helyszínen is játszanak, a közönséget új darabokra és a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóra is várják.

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén a XVI. évadát kezdi meg, amelynek mottójául és címéül ezúttal József Attila verséből választottak: “elutazni Önmagunkhoz”. Az új évad kezdetén a 23. Őszi Kulturális Fesztiválhoz számos programajánlattal járul hozzá a SZESZ.

A XVI. évadban, szokásukhoz híven, Szegeden több különböző helyszínen is játszanak, így előadásaikat, bemutatóikat újra láthatják régi játszóhelyükön, a Szegedi Pinceszínházban, teljesen új helyszínként pedig a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának volt tornatermében, valamint a Nyugi kávézóban.

Régi és új darabok

Az új évadban a társulat október 2-án lépett először a közönség elé, Varga Norbert rendezésében Kárpáti Péter darabjával, az Én, a féreg című Kafka-kabaréval, állandó játszóhelyén, a Szegedi Pinceszínházban. Az előadást az évad végéig láthatja a közönség, legközelebb november 6-án, kedden, 19 óra 30 perckor a Pinceszínház színpadán. Tovább játssza a társulat az arany minősítést elnyert előadását, Pintér Béla darabját, a Démon Gyermekeit Varga Norbert rendezésében. Az előadást az évadban először október 9-én, kedden 19:30 órai kezdettel a Szegedi Pinceszínházban mutatják be.

A tavalyi nagy sikerű NAKED SZESZ verszenésítős játékát is tovább játssza a társulat, először az évadban október 17-én, 20 órától a Nyugi kávézóban. A Naked SZESZ zenekar koncertje a SZESZ kötetlenebb produkciói közé tartozik, az egyetemi verspályázatok alkotásaiból, verseskötetek híres verseiből, a Levendula Napok rendszeres egyetemi színházas fellépéseiből született verszenésítős játék és zenekar. 2017 decemberében az eddig feldolgozott versekből válogatva 16 dalt vett fel a zenekar a Miracle Sound stúdióban. A lemez itt meghallgatható.

A SZESZ a XVI. évadban két új bemutatóval is készül, először egy kortárs hazai költő, Jagos István Róbert második drámájával, az Evangéliummal. A nemrég elhunyt költő vagány, abszurd, szókimondó és kíméletlen félfelvonásának bemutatója 2019 februárjában lesz. Az évad második bemutatóját, Závada Péter Reflex című darabját Hadzsy János rendezésében 2019 tavaszán, a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón láthatja a közönség.

Debreceni és veszprémi fesztiválmeghívások

A SZESZ társulata ebben az évadban két fesztiválra is meghívást kapott. A IV. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozóra (2018. október 16-21) és a IV. Veszprémi Egyetemi Színházi Találkozóra (2018. november 14-18). Debrecenben október 19-én, pénteken a nagyerdei víztoronyban a Naked SZESZ zenekar lép először a közönség elé, majd a fesztivál harmadik napján Varga Norbert rendezésében Kárpáti Péter darabját, az Én, a féreg című Kafka-kabarét láthatja a debreceni közönség a Horváth Árpád Stúdiószínházban, 21 óra 30 perctől. A Veszprémi Egyetemi Színházi Találkozón a Naked SZESZ zenekar Létige című koncertjével lép fel a társulat november 16-án, 22 órakor, a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Másnap, november 17-én az Én, a féreg című darabot 17 órai kezdettel láthatja a közönség szintén a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Könyv és kiállítás a társulat 15 évéről

A társulat eltelt 15 évét egy könyv mutatja be, ami egyszerre tiszteleg a nagy elődök előtt és meséli el 15 év történetét. A könyv nemcsak kulisszatitkokat fed fel, hanem tanulmánykötet és ismertterjesztő jellegű is egyben. A kötetet 2019 tavaszán a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón mutatják be. A kötetet egy kiállítás kísér az elmúlt 15 év plakátjaival, fotóival, illetve a nagy múltú elődök talált dokumentációval és tárgyaival. Láthatóak lesznek Paál Istvánnak a Szegedi Egyetemi Színpad legendás művészeti vezetőjének összegyűjtött dokumentumai: rendezői példányok, jegyzetek, levelek, fotók, műsorfüzetek, plakátok és mozgóképek.


Az elmúlt évadban két rövid archív felvételekből álló rövidfilmmel is jelentkezett a SZESZ. Az első rövidfilm egy montázsklipp, ami 2010-2018 történésein közel 3 percben vonul végig, a Naked SZESZ zenekar Létige című dalával reflektálva az elmúlt évadokra. A második egy sorozatepizódnyi idő alatt – 42 perc – archív felvételek segítségével ízelítőt ad a SZESZ előadásaiból, fontosabb pillanatokból.


Ismét Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó

2019-ben rendezi meg a SZESZ társulata a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, ahol ismét elsősorban egyetemisták munkáit vonultatják fel, szerte az országból és külföldről is. A Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület és a Szegedi Egyetemi Színház társulata többek között azzal a tervvel vágott bele az egyetemi színházi találkozó rendszeres megszervezésébe, hogy egyrészt hagyományt teremtsen vele, ugyanakkor az egyetemi színjátszás gazdag szegedi múltjára, jelenére és jövőjére is felhívja a figyelmet. A társulat egész évben tematikus tréningeket szervez a SZESZ munkái iránt érdeklődőknek, a tréningeken előzetes jelentkezés alapján bárki részt vehet.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





Stricz_Walter_kicsiStricz Walter – ÁJTK, jogász

Hogy miért az SZTE? Egyrészt kézenfekvő választás volt dél-alföldi lakosként, másrészt nagyon jókat hallottam magáról az intézményről is. Úgy gondolom, hogy világszínvonalon is ez egy kiemelkedő egyetem, nagyon jó szakmai képzést nyújt a hallgatóknak. Véleményem szerint, aki a mi egyetemünket választja, az egy piacképes diplomát szerezhet, ezután pedig nagyon jó állásokra pályázhat. Kiemelném saját tapasztalataim alapján, hogy magas szakmai kvalitásokkal rendelkező tanári kar áll a hallgatók rendelkezésére, az oktatók többsége készséggel segít azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek az adott téma, terület iránt.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.