Új produkciók, továbbjátszások és kiállítás a SZESZ XVI. évadában

Sajtótájékoztatón ismertette a Szegedi Egyetemi Színház XVI. évadának terveit. Szegeden több különböző helyszínen is játszanak, a közönséget új darabokra és a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóra is várják.

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén a XVI. évadát kezdi meg, amelynek mottójául és címéül ezúttal József Attila verséből választottak: “elutazni Önmagunkhoz”. Az új évad kezdetén a 23. Őszi Kulturális Fesztiválhoz számos programajánlattal járul hozzá a SZESZ.

A XVI. évadban, szokásukhoz híven, Szegeden több különböző helyszínen is játszanak, így előadásaikat, bemutatóikat újra láthatják régi játszóhelyükön, a Szegedi Pinceszínházban, teljesen új helyszínként pedig a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának volt tornatermében, valamint a Nyugi kávézóban.

Régi és új darabok

Az új évadban a társulat október 2-án lépett először a közönség elé, Varga Norbert rendezésében Kárpáti Péter darabjával, az Én, a féreg című Kafka-kabaréval, állandó játszóhelyén, a Szegedi Pinceszínházban. Az előadást az évad végéig láthatja a közönség, legközelebb november 6-án, kedden, 19 óra 30 perckor a Pinceszínház színpadán. Tovább játssza a társulat az arany minősítést elnyert előadását, Pintér Béla darabját, a Démon Gyermekeit Varga Norbert rendezésében. Az előadást az évadban először október 9-én, kedden 19:30 órai kezdettel a Szegedi Pinceszínházban mutatják be.

A tavalyi nagy sikerű NAKED SZESZ verszenésítős játékát is tovább játssza a társulat, először az évadban október 17-én, 20 órától a Nyugi kávézóban. A Naked SZESZ zenekar koncertje a SZESZ kötetlenebb produkciói közé tartozik, az egyetemi verspályázatok alkotásaiból, verseskötetek híres verseiből, a Levendula Napok rendszeres egyetemi színházas fellépéseiből született verszenésítős játék és zenekar. 2017 decemberében az eddig feldolgozott versekből válogatva 16 dalt vett fel a zenekar a Miracle Sound stúdióban. A lemez itt meghallgatható.

A SZESZ a XVI. évadban két új bemutatóval is készül, először egy kortárs hazai költő, Jagos István Róbert második drámájával, az Evangéliummal. A nemrég elhunyt költő vagány, abszurd, szókimondó és kíméletlen félfelvonásának bemutatója 2019 februárjában lesz. Az évad második bemutatóját, Závada Péter Reflex című darabját Hadzsy János rendezésében 2019 tavaszán, a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón láthatja a közönség.

Debreceni és veszprémi fesztiválmeghívások

A SZESZ társulata ebben az évadban két fesztiválra is meghívást kapott. A IV. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozóra (2018. október 16-21) és a IV. Veszprémi Egyetemi Színházi Találkozóra (2018. november 14-18). Debrecenben október 19-én, pénteken a nagyerdei víztoronyban a Naked SZESZ zenekar lép először a közönség elé, majd a fesztivál harmadik napján Varga Norbert rendezésében Kárpáti Péter darabját, az Én, a féreg című Kafka-kabarét láthatja a debreceni közönség a Horváth Árpád Stúdiószínházban, 21 óra 30 perctől. A Veszprémi Egyetemi Színházi Találkozón a Naked SZESZ zenekar Létige című koncertjével lép fel a társulat november 16-án, 22 órakor, a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Másnap, november 17-én az Én, a féreg című darabot 17 órai kezdettel láthatja a közönség szintén a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Könyv és kiállítás a társulat 15 évéről

A társulat eltelt 15 évét egy könyv mutatja be, ami egyszerre tiszteleg a nagy elődök előtt és meséli el 15 év történetét. A könyv nemcsak kulisszatitkokat fed fel, hanem tanulmánykötet és ismertterjesztő jellegű is egyben. A kötetet 2019 tavaszán a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón mutatják be. A kötetet egy kiállítás kísér az elmúlt 15 év plakátjaival, fotóival, illetve a nagy múltú elődök talált dokumentációval és tárgyaival. Láthatóak lesznek Paál Istvánnak a Szegedi Egyetemi Színpad legendás művészeti vezetőjének összegyűjtött dokumentumai: rendezői példányok, jegyzetek, levelek, fotók, műsorfüzetek, plakátok és mozgóképek.


Az elmúlt évadban két rövid archív felvételekből álló rövidfilmmel is jelentkezett a SZESZ. Az első rövidfilm egy montázsklipp, ami 2010-2018 történésein közel 3 percben vonul végig, a Naked SZESZ zenekar Létige című dalával reflektálva az elmúlt évadokra. A második egy sorozatepizódnyi idő alatt – 42 perc – archív felvételek segítségével ízelítőt ad a SZESZ előadásaiból, fontosabb pillanatokból.


Ismét Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó

2019-ben rendezi meg a SZESZ társulata a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, ahol ismét elsősorban egyetemisták munkáit vonultatják fel, szerte az országból és külföldről is. A Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület és a Szegedi Egyetemi Színház társulata többek között azzal a tervvel vágott bele az egyetemi színházi találkozó rendszeres megszervezésébe, hogy egyrészt hagyományt teremtsen vele, ugyanakkor az egyetemi színjátszás gazdag szegedi múltjára, jelenére és jövőjére is felhívja a figyelmet. A társulat egész évben tematikus tréningeket szervez a SZESZ munkái iránt érdeklődőknek, a tréningeken előzetes jelentkezés alapján bárki részt vehet.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondtákMarton_DorinaMárton Dorina - GTK, pénzügy-számvitel

Mindig is nagyon szerettem a matematikát és a történelmet, így orientálódtam a Gazdaságtudományi Kar felé. Ráadásul a nővérem is itt tanult és ő még jobban motivált ez irányba. A várost külön kiemelném diákbarát jellege miatt. Nagyon szeretem a szakomat, és tudom, hogy közgazdászdiplomával bárhol elhelyezkedhet az ember, akár külföldre is.
Olasz_BalazsOlasz Balázs - ZMK, előadóművész – klasszikus orgona

Mindig is tudtam, hogy zenész akarok lenni, már ötévesen a rádiót hallgatva operákat énekeltem. Később jött a zongora szeretete. Általános iskolában azt mondtam, hogy zongoraművész leszek, ez annyiban módosult, hogy orgona lett belőle. Békéscsabára jártam zenei konzervatóriumba, és a nyári kurzusok során volt szerencsém Szegeden is zenélni, ekkor szerettem bele a városba. Hogy miért pont Szegedet választottam a zenei pályám szempontjából? Mert ezen az egyetemen nagyon magas színvonalúan tanítanak, és közel van a lakóhelyemhez. Plusz megtalálható a városban az a pezsgés (koncertek sorozata), amire egy zenésznek szüksége van.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • április 22.
    11:00 - 18:00
    A 2024-es felvételi eljárástól kezdődően a felsőoktatásba jelentkezők a felvételiben megszerezhető 100 többletpontot az intézmények kínálatából gyűjthetik össze, tehát a lista intézményenként eltérő lehet, emiatt az intézményi pont elnevezést kapta 2024-től. A Szegedi Tudományegyetem 12 karon több, mint 380 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton országos beiskolázással.