SZTE magazin

Kiemelt_SZT

89. Ünnepi Könyvhét – Szabó Tibor tükörképe a levélgyűjteménye

„… Hiába fürösztöd önmagadban. / Csak másban moshatod meg arcodat…” – írja József Attila a Nem én kiáltok… című költeményében. E gondolat alapján válogatott levélgyűjteményét Mások tükrében címmel adta közre Szabó Tibor filozófus, az SZTE professor emeritusa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az ember csak úgy tudja igazán magát megítélni, ha látja, mások miként ítélik meg őt – fogalmazott Szabó Tibor – József Attila gondolatára is utalva – mikor a 89. Ünnepi Könyvhéten „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottóval szervezett egyik program előtt a SZEK – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában megjelent Mások tükrében… című levélgyűjteményéről kérdeztük.


khet_SZT_2

 

Postai borítékból kiemelt levelek jelzik, hazai és külföldi szerzők, tudós kollégák "beszélnek" arról, miként lehet fölvenni és fönntartani a kapcsolatot a filozófiatörténet jeles alakjait és izgalmas kérdéseit nagyító alá helyező Szabó Tiborral. A Mások tükrében című kötetben levelek segítségével „beszélget” kutató a kutatóval a filozófia és az emberi sors nagy kérdéseiről.

 

– A levelezés, az episztola műfaja mindig is a tudományos és szakmai kommunikáció fontos eszköze volt – emlékeztetett Szabó Tibor. Szerinte az internet világában átalakult ez a műfaj: az e-mail nem „elektronikus levél”, inkább „drótposta”, ami csak üzenet küldésére alkalmas.

 

Khet_SZT_konyv_level


A szegedi egyetemről induló professzor egész pályaíve megrajzolható a levelekkel. A Szabó Tibor által kinyitott levelesládájából kiemelt borítékok tartalma az olasz-francia szakos egyetemi hallgató útkereséseit, a kutatói utazás főbb állomásait, a tudós küzdelmeit és fejlődését is megmutatják. Pontos leltárát kapjuk a fontosabb külföldi ösztöndíjaknak és találkozásoknak, az egyre bővülő kapcsolatháló főbb csomópontjainak.

 

– Melyik a legérdekesebb levél? – kérdezett vissza Szabó Tibor. – Ha az egészre nézek, akkor kordokumentumokat látok: leveleket, amelyek fölvillantják a kutatók közötti polémiákat, az adott évtizedben „divatos” tudományos problémákat és szerzőket. Ha a személyeket nézem, akkor "érdekesség", hogy példul a kiváló olasz filozófus, Nicola Badaloni 12 oldalas levelet írt nekem. Hosszú levelezést folytattam például, Luciano Amodio milánói tudóssal, az elkötelezett Lukács- és Rosa Luxemburg-kutatóval. Van néhány levelem a kanadai Kenneth McRobbie-tól, aki egy oxfordi lapban közölt hosszabb elemző írást a Szegedi Lukács Körről, címlapfotóval. Érdekesnek találtam a japán kutató, a magyar nyelvet is elsajátító és Szegedre többször is ellátogató Maruyama Keiichi munkásságával való megismerkedést – lapozott friss kötetébe, amelybe elsősorban olasz és francia, de számos angol, spanyol és portugál nyelvterületről postázott levelet is beválogatott. A magyarországi kutatók közül ide került – többek között – Hermann István, Vajda Mihály, Tőkei Ferenc, Kelemen János írása, illetve személyes jellegű sorokat olvashatunk például Eszterházy Pétertől és Ilia Mihálytól is.


khet_SZT_k_l

 

Antonio Gramsci és Lukács György filozófiai koncepciójával sokat foglalkozott Szabó Tibor. De hosszan időzött Jean-Paul Sartre és Nicola Abbagnano egzisztencialista filozófiájánál, majd eljutott Dante munkásságának a vizsgálatáig. A változó tudományos érdeklődési kör egyedi egyetemi pályát eredményezett: Szabó Tibor olasz nyelvtudományból szerzett egyetemi doktorátust, majd a filozófiatudomány kandidátusa lett, Széchenyi-professzor volt politikatudományból, irodalomtudományból habilitált, tanított a szegedi, a debreceni, majd ismét a szegedi egyetemen.

 

khet_SZT_1


A 89. Ünnepi Könyvhéten a SZEK – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában megjelent több kötetet is bemutattak a könyvünnep egyik egyetemi helyszínén, a JATE Klub teraszán. A Szegedi Tudományegyetem kiadói műhelyéből kikerült Szabó Tibor kötetéről a szerzővel a filozófus Kaposi Márton beszélgetett.

 

„Elvhűség és rugalmasság: ezt tanultam a szüleimtől, a neves filozófusoktól és az irodalmároktól. Így éltem én, melyről ennél részletesebben készülök írni ’Több világban utazni’ – Életutam címmel” – ígéri Szabó Tibor a Mások tükrében című köteten belül, saját pályaíve vázlatát lezárva.

 

Újszászi Ilona

Fotó: Ú. I.

 

 

További információ:

 

89. Ünnepi Könyvhét – Szabados Ágnes a boldogság kulcsáról, az olvasásról

89. Ünnepi Könyvhét – az SZTE irodalomtörténésze is kérdezett „a zEtna tüzérzékeny köteteiről”

89. Ünnepi könyvhét – „nagy gondolatok kertjében lakni, s olvasni, mint egykor” – Darvasi Lászlóval és Szilasi Lászlóval

89. Ünnepi Könyvhét – Drámapedagógiai kört indít, a fiatalokat vonzó programokat kínál a Szegedi Nemzeti Színház

89. Ünnepi Könyvhét – Nagy Gábor Dániel a társadalmi tőke és a vallás kapcsolatrendszeréről

89. Ünnepi Könyvhét – Az SZTE frankofón bölcsészei a felvilágosodásról, a művészet befogadásáról, az utazási irodalomról

89. Ünnepi Könyvhét – Boldizsár Ildikó mesekutató a történetek hatalmáról

89. Ünnepi Könyvhét – Vendégsátorban az Europe Direct az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Intézettel

89. Ünnepi Könyvhét: 60 éves a Hupikék törpikék képregény – e műfaj kulcs az olvasás népszerűsítésében

89. Ünnepi Könyvhét – J. Nagy László: „A múlt benne van a jelenben – Algériában és Franciaországban is”

89. Ünnepi Könyvhét – Jancsák Csaba: Reform-hullámvasúton a tanárképzés

89. Ünnepi Könyvhét Szegeden: a programok több mint fele SZTE-s kötődésű

A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjai: a professor emeritustól a gyerekig

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01