Kiemelt_Konfuciusz5j

Ötéves a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete

A kínai nyelvvel több mint kilencszáz, míg a világ e legősibb civilizációjával több ezer dél-alföldi ember ismerkedhetett az elmúlt öt évben a Szegedi Tudományegyetem legifjabb egységének köszönhetően. Alapításának jubileumát különleges programokkal és látványos gálaműsorral ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet.

Számokkal is jól jellemezhető a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének dinamikus fejlődése. E lendületet mutatta be az alapításának ötéves évfordulója alkalmából 2017. október 18-án a szegedi Kisszínházban rendezett, a kínai kultúra ezernyi színét felvillantó, akrobatamutatványokban is gazdag gálaműsor.


vege


Születésnapon a folytatásról


A kínai kultúrát közvetítő intézmény, Magyarországon az első Budapesten kívüli Konfuciusz Intézet alapításáról elkezdett tárgyalásokhoz képest egy éven belül létrejött a Szegedi Tudományegyetem új egysége.


SZG

 

– 2012 őszén 5 kínai nyelvtanár kezdte meg a munkát az SZTE Rektori Épületében kialakított tanteremben, mára 12-re nőtt az oktatók száma. Munkájuknak köszönhető, hogy immár 900 fiatal tanulja a kínai nyelvet – sorolta a számokat az SZTE Konfuciusz Intézet alapításának ötödik évfordulóját köszöntő rektor. Prof. Szabó Gábor kifejtette: az egyetem egyik legújabb intézménye Szeged és környéke életének részévé vált.

 

Az SZTE Konfuciusz Intézet viharos gyorsaságú létrejöttében jelentős szerepet játszott Kína nagykövete, illetve a szálakat mozgató dr. Ujhelyi István, Szeged akkori országgyűlési képviselője, valamint az SZTE kínai partner intézménye, a Sanghai International Studies University (SISU).


koszonet

 

– Sikeresnek nevezhetjük a szegedi Konfuciusz Intézetet, amelyben jelentős szerepe van az SZTE sanghaji partnerének. Éppen ezért talán még a jubileumi logót is korrigálni kellene oly módon, hogy az SZTE és a SISU Konfuciusz Intézete, amely Szegeden működik – fogalmazott elismerően az együttműködés mélységéről Prof. Szabó Gábor. Az SZTE rektora elárulta: a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme négyfős delegációjával tárgyalásokat folytatott, a SISU rektorhelyettesével megállapodtak az együttműködés folytatásról, legalább újabb öt évre. – Boldog születésnapot, Konfuciusz Intézet!

 

 

Az együttműködés hídja


Magyarország egyik legkiemelkedőbb egyeteme a szegedi, az Európán túli világban is meghatározó névvel rendelkezik. A Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme állami felsőoktatási intézmény, széleskörű kapcsolatokkal. A két intézmény együttműködésében, a Kínai Oktatási Tanács támogatásával 2012 októberében, a kínai és magyarországi kapcsolatok létesítésének 63. esztendejében jött létre az SZTE Konfuciusz Intézete, mint az együttműködés hídja – jelentette ki köszöntőjében a SISU rektorhelyettese. Wang Jing asszony kifejezte örömét, hogy az egyre sikeresebb intézménynek köszönhetően sikerült összekötni Sanghajt és Szegedet, Kínát és Magyarországot.


SISU_rh

 

Az oktatás folyamatos javításával számos kínai nyelvtanár érkezett Szegedre. A pedagógusok részt vettek a helyi közéletben, a térségben élők igényeinek megfelelő, a kínai kultúrát terjesztő programokat hívtak életre.

 

– Hivatalosan is létrejött 2016 októberében a Magyar Tanszék a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén, ami további eredményekkel kecsegtet a diákok és az oktatók kapcsolatában – fogalmazott a SISU rektorhelyettese. Wang Jing a kínai-magyar kultúraközvetítésben, az „Egy övezet – egy út” politika fejlesztésében szerepet vállaló innovatív partnereknek és kollégáknak is köszönetet mondott.

 

 

„Gyújtsunk gyertyát!”


A különböző kontinenseket egymásnak feszítő politikáról is szólt a 15 éve a kínai kultúra közvetítését magára vállaló dr. Ujhelyi István. Az SZTE Konfuciusz Intézet alapító elnöke vállalt feladatának nevezte, hogy munkájával közelebb hozza a kínai és a magyar népet.

 

– Tanulnunk kell egymástól – hangsúlyozta az ötezer éves kínai kultúra magyarországi megítélésnek változásaira utalva. Konfuciusz bölcsességei közül kiemelte: Inkább gyújtsunk gyertyát, mint hogy féljünk a sötétségtől!


Konfuciusz5

 

„Nagycsaládnak” nevezte a szegedi Kisszínházban összegyűlt több mint háromszáz ünneplőt, a kínai kultúrát kedvelő és a Kínáról szóló ismeretek terjesztését támogató közösséget az SZTE Konfuciusz születésénél is jelen lévő politikus, aki büszke az intézmény létrejöttére és az elmúlt öt év teljesítményére. Kifejezte köszönetét a kollégáknak, köztük az első igazgatónak, az azóta a sanghaji kultúrdiplomataként dolgozó Szentmártoni Líviának, illetve a kiváló sinológusként is jellemzett jelenlegi igazgatónak, Mohr Richárdnak.


koszonet1


Az SZTE Konfuciusz Intézet az 5 éves fennállása alkalmából készített díszes emléklappal és emlékéremmel köszönte meg a támogatást a 22 partner iskola vezetőjének, pedagógusának, valamint a munkát segítő további 23 személynek, köztük az SZTE vezetésének, az ünnepségen is megjelent rektornak és a rektorhelyettesek közül Prof. Karsai Krisztinának és Prof. Nagy Katalinnak, továbbá a SISU delegációja tagjainak, valamint dr. Ujhelyi István alapító elnöknek.


koszonet3


Ajándékot kapott és adott a kínai testvérintézmény delegációja, közte a a SISU rektorhelyettese, Wang Jing, valamint Wang Shangzhong rektorhelyettes a Pegingi Testnevelési és Sportegyetemről.

 

 

Az ünnepelt ajándékai


A hattyú táncával indult az SZTE Konfuciusz Intézet születésnapját köszöntő gálaműsor. A népe totemállatát, a hattyút jelképező népviseletbe öltözött és kecsesen táncolt az SZTE Konfuciusz Intézetben a kazah kisebbséget képviselő nyelvtanár.


hattyu

 

Fergeteges tempót diktálva ropta a Suhancok táncegyüttes. Az öt szegedi egyetemista alkotta formáció hatalmas sikert aratott.


A vadászat ősi mozdulatait is megidézték a kínai táncosok. A tipikus kínai ernyőtáncba a négy hölgy mellett egy férfi is bekapcsolódott. Egy további jelenetben négy kecses nő idézte föl mozdulataival a virágszirmok hullását. A tánc stílusa mellett a jelmezek színessége is elkápráztatta a nézőket.


kungfu1


A szegedi Kisszínház színpadán éltre keltek a kínai császár katonái. A művészi mozdulatú harcosok kezében fegyverré lett az ecset, a legyező, de még a hosszú ruhaujj is.


kungfu3


A kung-fu fiatal kínai nagymestere bevezető mozdulatokat tanított a 9 bátor önkéntes szegedi jelentkezőnek – közte 3 kisfiúnak, 3 nőnek és 3 ifjúnak. A pekingi diákok csapatából kiváló hét férfi és az egyetlen nő a kínai kung-fus filmek mozdulatait, villanásait és hangulatát varázsolta a színpadra.


kungfu2

Világszínvonalú produkcióval kápráztatta el az SZTE Konfuciusz Intézetet ünneplő közönséget a Pekingi Testnevelési és Sportegyetem művészcsoportjának 19 diákja.


kungfu4


A leírhatatlanul gazdag és látványos produkció méltó módon jelenítette meg a kínai kung-fu varázsát, a kínai civilizáció ősiségét és hagyományait, töretlen dinamizmusát, harcművészetének varázslatosságát.

 

A 2017 őszén ötévessé cseperedett SZTE Konfuciusz intézet jubileumi program-sorozata folytatódik. Az SZTE Rektori Épülete átriumában 2017. október 20-ig tekinthető meg a kínai kalligráfia kiállítás. További részletek: az SZTE Konfuciusz Intézet honlapján.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Iványi Aurél, Ú. I.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.







Marton_DorinaMárton Dorina - GTK, pénzügy-számvitel

Mindig is nagyon szerettem a matematikát és a történelmet, így orientálódtam a Gazdaságtudományi Kar felé. Ráadásul a nővérem is itt tanult és ő még jobban motivált ez irányba. A várost külön kiemelném diákbarát jellege miatt. Nagyon szeretem a szakomat, és tudom, hogy közgazdászdiplomával bárhol elhelyezkedhet az ember, akár külföldre is.



További hallgatói vélemények >>>