SZTE_HVG

Előkelő helyen az SZTE a Figyelő és a HVG felsőoktatási rangsorán

A legjobb vidéki egyetem a Szegedi Tudományegyetem, és a felmérésekben vizsgált szempontok alapján országosan is csupán az ELTE előzi meg - ezt támasztja alá a Figyelő és a HVG legújabb felsőoktatási rangsora is. A szegedi egyetem mind az intézményi, mind a képzési területi rangsorokban dobogós helyeken szerepel.

Prof. Dr. Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes hangsúlyozta, a közelmúltban megjelent hazai felsőoktatási rangsorokban a Szegedi Tudományegyetem a képzési területek felén dobogós helyezést ért el. A felmérések szerint pedig minden képzési területen vannak olyan szakok, melyeknél az SZTE országosan a három legjobb közé került.

Mindkét gazdasági hetilap rangsora szerint a több tudományterületen működő hazai felsőoktatási intézmények közül az SZTE a legjobb vidéki egyetem és a fővárosiak közül is csupán az ELTE előzi meg a szegedi képzőhelyet.

 

A Figyelő – amely első ízben készítette el felsőoktatási rangsorát – a lista összeállításakor olyan indikátorokat vett figyelembe, mint az első helyes jelentkezők, a felvettek száma, az első helyes jelentkezők közül felvettek aránya, a felvettek pontátlaga és a 400-nál magasabb pontszámmal felvettek aránya. Az intézmények oktatási minőségét a tudományos fokozattal rendelkező oktatók aránya alapján, elismertségét a külföldi hallgatók aránya és a végzettek havi bruttó átlagjövedelme alapján értékelték.

A lap klasszikus egyetemek rangsoroló listáján – az érintett négy intézmény közül – a második helyezést ért el az SZTE.

 

A HVG felsőoktatási rangsorán is kiemelkedően teljesít a Szegedi Tudományegyetem. Az elmúlt évhez hasonlóan a második helyet érte el a Szegedi Tudományegyetem. Ezen a listán is csak az ELTE előzi meg az SZTE-t, vagyis a vidéki egyetemek rangsorában a szegedi intézmény a legjobb.

 

A HVG listáját a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján állították össze. Figyelembe vették például a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát és a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát. Az oktató kiválóságot a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya alapján állapították meg. Oktatói kiválóság alapján az SZTE a 2., hallgatói kiválóság alapján az 5. helyen szerepel.

A gazdasági hetilap az intézmények értékelése mellett a karok és képzési területek ranglistáját is felállította. Ebben a 4. helyet szerezte meg a szegedi bölcsészkar, 12. lett az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara, 15. az Általános Orvostudományi Kar.

 

A Szegedi Tudományegyetem a tudományos kiválóságot, elismertséget mérő nemzetközi rangsorokban is dobogós helyen szerepel a hazai intézmények között. A Quacquarelli Symonds (QS) a legjobb feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézményeket összegyűjtő listáján például a 27. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel a hazai egyetemek között első helyet elérve a vizsgált intézmények legjobb egy százalékába került.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Amer BatshoneAmer Batshone – GTK – International economy and business

Nálam az elsődleges szempont az volt, hogy Európában szerettem volna tanulni. Így találtam rá a Szegedi Tudományegyetemre, hiszen nagyon jó hírnévvel rendelkezik. A képzési területemről is azt hallottam, és most már tapasztaltam is, hogy nagyon színvonalas az oktatás, és megbecsülik a diplomát, amit itt szerzünk. Emellett nagyon olcsó itt az élet, úgyhogy megéri itt egyetemistának lenni.





nogradi-eszterNógrádi Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

Ha szeretnéd, hogy diplomád bárhol a világon megállja a helyét, az SZTE-t csak ajánlani tudom! Sokat kell tanulni, de megéri. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség vár és a közösségi élet is szuper. A képzés rendkívül hallgató-központú, kellemes és segítőkész mindenki, az oktatók szakmailag rendkívül felkészültek.



További hallgatói vélemények >>>