SZTE magazin

molino_konyvtari_ejszaka_2016

Az Óperencián innen és túl: a 2016. évi egyetemi Könyvtári Éjszaka a meséről szól

Mesekönyv adományozással máris be lehet kapcsolódni az egyetemi bibliotéka hagyományos élményszerző programjába. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2016. április 6-án este éjfélig nyitva tartva várja az olvasókat. A X. Könyvtári Éjszakáról a bibiliotéka főigazgató-helyettesét, Kokas Károlyt kérdeztük. Válaszainak lényege: „A mese rólad szól…”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Szélesre tárja kapuit ismét az SZTE Klebelsberg Könyvtár 2016.április 6-án 18 és 24 óra között. A X. Könyvtári Éjszaka előzményei közül mit emel ki?

– Az elmúlt évekbeli Könyvtári Éjszakákon hol időutazókként, hol térutazóként komplett világokba vittük el olvasóinkat. Volt itt ókor, lovagvilág, hippi korszak és krimi, mindegy is valójában… Amire vállalkoztunk az az, hogy szórakoztatva bejárjunk, belakjunk egy egész világot, egy tejes kort vagy témát, felfedezzünk valamit, amire egy éjszaka elég, s amely közös kedvencünk lehet… a vele való játék ugyanúgy, mint a róla szóló tudás. Így szórakozásban, élményben, de fejben is gyarapodva térhettünk haza éjfél után…

 

Miért éppen a mesére fókuszál a X. Könyvtári Éjszaka?

– Mert e témának nincs sem ideje, sem tere. Mert mindenben, mindenhol és mindenkor ott van velünk, az örök hozzánk-tartozó, a MESE.

 

Mi a mese? Miről szól majd a 2016. április 6-i az éjszaka az egyetemi könyvtárban?

A legkisebb többszörösről. A legrövidebb útról egymás között, a legnagyobb közös élményről, mindnyájunk gyermekkoráról. Hiszen félszavakból is értjük egymást. Próbáljuk csak elképézleni ezt a párbeszédet: én azt mondom Aladin, Te azt mondod csodalámpa, én azt mondom Piroska, Te azt mondod farkas… és ha mézeskalácsházat idézek, Te már látod magad előtt a szegény Jancsit és Juliskát, még talán a sütőlapátot is. Nem kell hosszan magyaráznunk a sárkányt sem, hogy hány feje is volt és könnyen közös képzeletünk lesz a legkisebb királyfi, a világszép királykisasszony. Ugye? No látod. Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál!! J

 

Nagy a közös tudásunk a mesék birodalmáról. Milyen érdekességeket tudhat meg az, aki részt vesz a X. Könyvtári Éjszakán?

Nemcsak közös kulturális élményünk a mese, hanem megfejtése váró titkok tömkelege is. Honnan jönnek, csupa kitaláció mindez? Tudta, hogy az Óperencia az ausztriai Ober Enns tartomány emléke, a Bergengóciában pedig Bereg és Ung megye neve rejlik? Vagy hogy az üveghegyeken is túl az a jeges Alpokon is túl van?? És hogy a gazdag burkus királyfi az porosz lehetett valójában? … S még mennyi tudnivaló és érdekesség!!!

 

Mesemondóként szerzett diplomát az amerikai Bowling Green State University hallgatójaként a magyar Zalka Csenge Virág. Mesekutatóként vált ismertté Boldizsár Ildikó. A mesének mi a köze a tudományhoz?

A mese komoly dolog is egyben. „Mit nevetsz? A mese rólad szól, csak a név más.” mondja a bölcs Horatius. S egy mai bölcs, Vekerdy Tamás ehhez azt teszi hozzá, hogy „A mese nem elvezet a valóságtól, hanem odavezet hozzá...”. S innen gyorsan átevezhetünk az irodalom és aztán a pszichológia, s persze pedagógia forrásvidékére. Eszünkbe juthat a mesetipológia, hiszen a világon minden valaha volt és van és lesz az mesékben találja meg archetípusát, s a mese morfológiájából tudjuk, hogy a folklór egésze is meseközpontú. A világ mesés hely vagy mondhatnánk, világunk tele van mesékkel. Mesékkel, amelyek megmagyarázzák, hogyan működik és mi magunk hogyan működünk. Így nemcsak elandalít, kedves gyermekkori emlékként, hanem okosító szóval felfeslik belőle a dolgok magyarázata is. Néha kifejezetten tanító is a mese, példázat, amivel könnyebb megérteni a nehezen felfoghatót, aminek segítségével logikus rendbe áll az, ami kuszának tűnt eddig.

 

Lehetséges elutazni a mesék világába?

– Időgépünk, teleportáló transzporterünk továbbra sincsen, de a Klebelsberg Könyvtárral most ez mégis lehetségessé válik. Álomszerű, varázslat, de itt, a Könyvtárban mégis kézzelfogható. A mostani könyvtári éjszakán is elutazunk egy távoli és mégis mai világba, s megmutatjuk a mese számtalan arcát. Elutazhatunk kicsit önmagunkhoz is, mesélőkedvű gyermekkorunkba és talán még mélyebbre is… Úgy gondoltunk minderre, hogy e tikos utazói, felfedezői, játékos vágyat kielégítsük, nagyszerű helyszín a Könyvtár, ahol a mesék, legendák, tudományok jelent és múltat felderítő sok-sok tapasztalata összehordva várja, hogy meglódítsa fantáziánkat.

 

Mire számíthat, aki 2016. április 6-ának estéjét az SZTE Klebelsberg Könyvtárban tölti?

– Ismét sok érdekességre és meglepetésre készülhet a látogató. Már hagyományosnak számító, kedvelt programjaink mellett a témából fakadó sok újdonságra, izgalmas megoldásokra számíthatnak. Lesz zene, rengeteg tréfás és komoly vetélkedő, közös játék, montázskészítés, míves és szórakoztató előadások tudós kollégáktól, remek kiállítások, titkokat felfedő túrák, s még százféle ötlet, díszlet, jelmez és okító/szórakoztató sziporka. A Könyvtár munkatársai mindig örömmel és várakozással készülnek az esztendőnek e kitüntetett éjszakájára. Mindent megteszünk majd most is, hogy megtapasztalják újra a régi igazságot: a könyvtárba jönni jó. Sőt: máris együttműködésre hívjuk az olvasót, közösen szeretnénk segíteni az egyetem gyerekklinikája kis pacienseinek gyógyulását a mesekönyv gyűjtési akciónkkal.

SZTEinfo – kérdezett: Ú. I.

 

 

Az SZTE X. Könyvtári Éjszakáról az egyetemi bibliotéka honlapján olvashat részletes programot.

Az eseményhez kötődő Jótékonysági mesekönyv gyűjtési akció plakátja:

klebelsberg_konyvgyujtes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01