Projektek

Fejlesztési projektek

Határon átnyúló együttműködések


A „Pius Brinzeu” Temes Megyei Sürgősségi Kórház és a Szegedi Tudományegyetem által megvalósított, „Egészségügyi Szolgáltatások fejlesztése innovatív román-magyar sebészeti eljárásokkal” - ROHUNOVATION című, ROHU 400 azonosítószámú projekt keretében megtartásra kerül az _„Egészségügyi dolgozók tudásfejlesztése: Minimálisan invazív kolorektális sebészet vastagbélrák és gyulladásos bélbetegség (IBD) műtéti kezelésére”;_ című akkreditált képzés. A projekt keretében lehetőség nyílik 15 fő magyar és 15 fő román résztvevő kurzuson történő ingyenes részvételére. A kiválasztott jelentkezők neve közzétételre kerül a honlapon. Az ingyenes részvételi lehetőségre történő jelentkezés módja: Az alábbi dokumentumcsomag teljeskörű kitöltése és benyújtása a kiválasztási módszertanban megadott elérhetőségen.


Tervezett Program


Kiválasztási Felhívás


Dokumentumok listája és mellékletei


Adatkezelési tájékoztató képzéshez


Kiválasztott résztvevők listája 
„Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése innovatív román-magyar sebészeti eljárásokkal” – ROHUNOVATION


eMS azonosító: ROHU 400


A „Improving health-care services through innovative RO-HU surgical ideas” „Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése innovatív román-magyar sebészeti eljárásokkal” című projektet az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozza 2,935,100.00 EUR támogatást nyújtva az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretén belül (4. Prioritási tengely – Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése az érintett régiókban, 9/a Befektetési prioritás (IP) – Befektetés egészségügyi és társadalmi infrastruktúrákba)


Résztvevők:


  • „Pius Brinzeu” Temes Megyei Sürgősségi Kórház, Temesvár, vezető partner
  • Szegedi Tudományegyetem ÁOK Sebészeti Klinika
  • Szegedi Tudományegyetem ÁOK Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika


A projekt összköltsége: 2.935.100,00 Euro

 

Partner költségvetés (TMSK): 1.465.100,00 EUR, melynek 85%-a ERFA vissza nem térítendő támogatás, 13% a román állam által nyújtott támogatás, és 2% önrész


Partner költségvetés (SZTE): 1.470.000,00 EUR, melynek 85%-a ERFA vissza nem térítendő támogatás, 15% a magyar állam által nyújtott támogatás

 

A projekt időtartama: 30 hónap (2020. 01. 01. – 2022. 06. 30.)

 

A projekt fő célkitűzése:


A projekt fő célja a sebészeti betegellátás és a sebészeti képzések fejlesztése. A vizsgálati és terápiás módszerek nemzetközi színvonalú fejlesztése kiemelt fontosságú a rákos megbetegedések sebészeti kezelésében. Ennek érdekében a projekt partnerek szükségesnek tartják az alábbi teendőket:


  • vizsgálati protokollok összehangolása és fejlesztése a határ két oldalán
  • minimálisan invazív sebészeti eljárások bevezetése és továbbfejlesztése
  • beteg utánkövetési stratégia egységesítése
  • sebészeti képzési programok kialakítása és lebonyolítása


További részletek: Prof. Dr. Lázár György, tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE ÁOK Sebészeti Klinika, e-mail: lazar.gyorgy@med.u-szeged.hu


A Románia-Magyarország Programról bővebben a www.interreg-rohu.eu honlapon található információ.


A jelen ismertető tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.Hírek


Mérföldkő a magyar orvoslásban a 60 éve a szegedi sebészeti klinikán elvégzett első magyarországi élődonoros veseátültetés. Az 1962. december 21-én történt sebészeti bravúr körülményeit idézték fel az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar ünnepségén, megkoszorúzták Dr. Németh András (1924–1999) emléktábláját az SZTE Sebészeti Klinika épületében.

Simonka János Aurél, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Traumatológiai Klinika egykori intézetvezetőjének gyógyító, tudományos és oktatói munkásságát felidézve 2022. november 25-én 14 órától tudományos emlékülést tartanak az SZTE SZAKK Petri Gábor Klinikai Tömb Láng Imre előadótermében. A rendezvényen emléktáblát helyeznek el a Láng Imre tanterem előcsarnokában.

Az emlékülés védnöke dr. Lázár György professzor, az SZTE SZAOK dékánja.

Apáthy István halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést 2022. október 13-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar és az MTA SZAB Neurobiológiai Munkabizottsága. A tudós Dóm téren elhelyezett szobrát Prof. Dr. Lázár György, Prof. Dr. Horváth Dezső, Prof. Dr. Nógrádi Antal és Prof. Dr. Tamás Gábor koszorúzták meg.

Több mint 136 millió forintból újult meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Jancsó Miklós Kollégium. Az épületet a napokban Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Révész Gáborral, a Jancsó Miklós Kollégium igazgatójával járta be.

Ünnepélyen keretek között köszöntötték 2022. június 30-án a Szegedi Tudományegyetem karainak, tanszékeinek, intézeteinek, klinikáinak és intézményeinek új vezetőit és kitüntetettjeit. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja adta át.

A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra szóló dékáni (magasabb vezetői) megbízást kapott Dr. Lázár György egyetemi tanár. Professzor Úr a megbízását a hétfői Szenátus ülésen átvette.