Projektek

Fejlesztési projektek

Határon átnyúló együttműködések


A „Pius Brinzeu” Temes Megyei Sürgősségi Kórház és a Szegedi Tudományegyetem által megvalósított, „Egészségügyi Szolgáltatások fejlesztése innovatív román-magyar sebészeti eljárásokkal” - ROHUNOVATION című, ROHU 400 azonosítószámú projekt keretében megtartásra kerül az _„Egészségügyi dolgozók tudásfejlesztése: Minimálisan invazív kolorektális sebészet vastagbélrák és gyulladásos bélbetegség (IBD) műtéti kezelésére”;_ című akkreditált képzés. A projekt keretében lehetőség nyílik 15 fő magyar és 15 fő román résztvevő kurzuson történő ingyenes részvételére. A kiválasztott jelentkezők neve közzétételre kerül a honlapon. Az ingyenes részvételi lehetőségre történő jelentkezés módja: Az alábbi dokumentumcsomag teljeskörű kitöltése és benyújtása a kiválasztási módszertanban megadott elérhetőségen.


Tervezett Program


Kiválasztási Felhívás


Dokumentumok listája és mellékletei


Adatkezelési tájékoztató képzéshez
„Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése innovatív román-magyar sebészeti eljárásokkal” – ROHUNOVATION


eMS azonosító: ROHU 400


A „Improving health-care services through innovative RO-HU surgical ideas” „Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése innovatív román-magyar sebészeti eljárásokkal” című projektet az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozza 2,935,100.00 EUR támogatást nyújtva az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretén belül (4. Prioritási tengely – Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése az érintett régiókban, 9/a Befektetési prioritás (IP) – Befektetés egészségügyi és társadalmi infrastruktúrákba)


Résztvevők:


  • „Pius Brinzeu” Temes Megyei Sürgősségi Kórház, Temesvár, vezető partner
  • Szegedi Tudományegyetem ÁOK Sebészeti Klinika
  • Szegedi Tudományegyetem ÁOK Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika


A projekt összköltsége: 2.935.100,00 Euro

 

Partner költségvetés (TMSK): 1.465.100,00 EUR, melynek 85%-a ERFA vissza nem térítendő támogatás, 13% a román állam által nyújtott támogatás, és 2% önrész


Partner költségvetés (SZTE): 1.470.000,00 EUR, melynek 85%-a ERFA vissza nem térítendő támogatás, 15% a magyar állam által nyújtott támogatás

 

A projekt időtartama: 30 hónap (2020. 01. 01. – 2022. 06. 30.)

 

A projekt fő célkitűzése:


A projekt fő célja a sebészeti betegellátás és a sebészeti képzések fejlesztése. A vizsgálati és terápiás módszerek nemzetközi színvonalú fejlesztése kiemelt fontosságú a rákos megbetegedések sebészeti kezelésében. Ennek érdekében a projekt partnerek szükségesnek tartják az alábbi teendőket:


  • vizsgálati protokollok összehangolása és fejlesztése a határ két oldalán
  • minimálisan invazív sebészeti eljárások bevezetése és továbbfejlesztése
  • beteg utánkövetési stratégia egységesítése
  • sebészeti képzési programok kialakítása és lebonyolítása


További részletek: Prof. Dr. Lázár György, tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE ÁOK Sebészeti Klinika, e-mail: lazar.gyorgy@med.u-szeged.hu


A Románia-Magyarország Programról bővebben a www.interreg-rohu.eu honlapon található információ.


A jelen ismertető tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.Hírek

Az alábbiakban foglaljuk össze a hallgatóink részére lehetőséget nyújtó, a COVID védekezéshez viszont nélkülözhetetlen önkéntes egészségügyi tevékenységre történő felhívásainkat.

A CoVid-19 járvány ideje alatt a legtöbb intézet megismerkedett az online webináriumi továbbképzés formájával hallgatóként, felkért előadóként, vagy akár szervezőként is. Sokszor ez az egyetlen lehetőség az adott rendezvény lebonyolítására, de meg kell említenünk a webináriumok hátrányait is. Személytelenebbek, kevesebb az interakciós lehetőség, és nem látható a másik fél visszajelzése.

Prof. Dr. Lázár Györgyöt beválasztották a legnagyobb európai sebészeti tudományos társaság, az European Association for Endoscopic Surgery (EAES) vezetőségének Education & Training Committee-jába.


SZTE ÁOK Kari Hírlevél 2020/28.