Projektek

Fejlesztési projektek

Határon átnyúló együttműködések


A „Pius Brinzeu” Temes Megyei Sürgősségi Kórház és a Szegedi Tudományegyetem által megvalósított, „Egészségügyi Szolgáltatások fejlesztése innovatív román-magyar sebészeti eljárásokkal” - ROHUNOVATION című, ROHU 400 azonosítószámú projekt keretében megtartásra kerül az _„Egészségügyi dolgozók tudásfejlesztése: Minimálisan invazív kolorektális sebészet vastagbélrák és gyulladásos bélbetegség (IBD) műtéti kezelésére”;_ című akkreditált képzés. A projekt keretében lehetőség nyílik 15 fő magyar és 15 fő román résztvevő kurzuson történő ingyenes részvételére. A kiválasztott jelentkezők neve közzétételre kerül a honlapon. Az ingyenes részvételi lehetőségre történő jelentkezés módja: Az alábbi dokumentumcsomag teljeskörű kitöltése és benyújtása a kiválasztási módszertanban megadott elérhetőségen.


Tervezett Program


Kiválasztási Felhívás


Dokumentumok listája és mellékletei


Adatkezelési tájékoztató képzéshez


Kiválasztott résztvevők listája 
„Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése innovatív román-magyar sebészeti eljárásokkal” – ROHUNOVATION


eMS azonosító: ROHU 400


A „Improving health-care services through innovative RO-HU surgical ideas” „Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése innovatív román-magyar sebészeti eljárásokkal” című projektet az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozza 2,935,100.00 EUR támogatást nyújtva az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretén belül (4. Prioritási tengely – Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése az érintett régiókban, 9/a Befektetési prioritás (IP) – Befektetés egészségügyi és társadalmi infrastruktúrákba)


Résztvevők:


  • „Pius Brinzeu” Temes Megyei Sürgősségi Kórház, Temesvár, vezető partner
  • Szegedi Tudományegyetem ÁOK Sebészeti Klinika
  • Szegedi Tudományegyetem ÁOK Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika


A projekt összköltsége: 2.935.100,00 Euro

 

Partner költségvetés (TMSK): 1.465.100,00 EUR, melynek 85%-a ERFA vissza nem térítendő támogatás, 13% a román állam által nyújtott támogatás, és 2% önrész


Partner költségvetés (SZTE): 1.470.000,00 EUR, melynek 85%-a ERFA vissza nem térítendő támogatás, 15% a magyar állam által nyújtott támogatás

 

A projekt időtartama: 30 hónap (2020. 01. 01. – 2022. 06. 30.)

 

A projekt fő célkitűzése:


A projekt fő célja a sebészeti betegellátás és a sebészeti képzések fejlesztése. A vizsgálati és terápiás módszerek nemzetközi színvonalú fejlesztése kiemelt fontosságú a rákos megbetegedések sebészeti kezelésében. Ennek érdekében a projekt partnerek szükségesnek tartják az alábbi teendőket:


  • vizsgálati protokollok összehangolása és fejlesztése a határ két oldalán
  • minimálisan invazív sebészeti eljárások bevezetése és továbbfejlesztése
  • beteg utánkövetési stratégia egységesítése
  • sebészeti képzési programok kialakítása és lebonyolítása


További részletek: Prof. Dr. Lázár György, tanszékvezető egyetemi tanár, SZTE ÁOK Sebészeti Klinika, e-mail: lazar.gyorgy@med.u-szeged.hu


A Románia-Magyarország Programról bővebben a www.interreg-rohu.eu honlapon található információ.


A jelen ismertető tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.Hírek

Egy alapos, számos területre kiterjedő önértékelési folyamat és az akkreditációs bizottság helyszíni látogatásai után nyolc évre megkapta az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar az Orvosképzési Világszövetség (WFME) akkreditációját. Prof. Dr. Lázár György dékán szerint ez a siker a kar oktatói, hallgatói és munkatársai kemény munkájának gyümölcse. A licenc megkönnyíti a hallgatók számára, hogy más országokban folytathassák tanulmányaikat vagy vállaljanak munkát.

Emlékét tisztelettel megőrizzük!


In memoriam Prof. Dr. Baradnay Gyula

Miskolc, 1931. november 3. - Szeged, 2023. december 18.


A Magyar Szervátültetettek Szövetsége Dr. Szederkényi Editnek, az SZTE Sebészeti Klinika Transzplantációs Centrum vezetőjének a szegedi, illetve a hazai veseátültetési programban végzett elkötelezett munkájáért a Szervátültetettek Szolgálatáért díjat adományozta. Gratulálunk!

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Dr. Petri András sebész, az SZTE SZAOK professor emeritusa és Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának igazgatóhelyettese. Gratulálunk!

Interjú Prof. Dr. Lázár György dékánnal – Tráser László készítette az interjút, melyben szó esik az Egészségtudományi Képzési Tömbről és az SZAOK elmúlt tanévéről.

Forrás: med.u-szeged.hu/hangfelvételek