Sajtómegjelenés

Sajtómegjelenés

Vastagbéldaganat: májáttét is kialakulhat - erről kell tudnia

Meg kell operálni, amit lehet

Csaknem minden rákbetegségre igaz: a legjobb esély a gyógyulásra akkor van, ha sikerül megakadályozni az áttétek kialakulását, illetve ha mégis megjelenik a metasztázis, akkor azt sebészileg úgy el lehet távolítani a szervezetből, hogy nem marad sehol daganatszövet.


A májáttétek kezelése alapvetően a sebészeteken történt évtizedekkel ezelőtt is, s ebben máig sincs változás: a betegségnek akkor legjobbak a kilátásai, ha az áttét műthető


– jelenti ki prof. dr. Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának igazgatója Jelentős változás abban állt be, hogy ma több májáttét operálható meg, mint korábban.


– Régen úgy tartottuk, hogy ha a májnak a 40-50 százalékát el kellene távolítani a tumor miatt, vagy nem egy-két helyen összpontosul a májáttét, akkor kizárt az operáció, mert túl kevés ép májszövet maradna, s az már nem tudná biztosítani a méregtelenítést. Ellenben ma már több olyan beavatkozás létezik, amelyek révén az előrehaladottabb esetekben is eséllyel vehetjük fel a harcot – utal a fejlődésre a sebész professzor, majd a részletekbe is beavat.
Elkezdődött az oltási hét - Az oltás felvételére buzdít egy videóban Az év Covid-orvosa is.

Az oltás felvételére buzdít egy videóban Az év Covid-orvosa is. A szegedi klinikán transzplantációs sebészként dolgozó Rokszin Richárd azt mondta, hogy voltak olyan pácienseik, akik oltatlanok voltak és a halálos ágyukon bánták ezt meg, mert rájöttek, hogy az oltással tovább élhettek volna. Rokszin Richárd szerint, ha ezek az emberek be lettek volna oltva, akkor biztosan nem jut idáig az állapotuk. Azt is elmondta, hogy valójában teljesen mindegy, milyen oltást kapunk.
delmagyar.hu - 2021.11.22.

A „kirakatnéző betegség” veszélyei

Paradox módon sokszor éppen a mozgásszegény életmódból adódóan nem derül ki időben – a korai stádiumban – az alsó végtagi érszűkület: az érintett beteg nem veszi észre, hogy korlátozott a járóképessége, hiszen nem gyalogol (biciklizik, fut, sétál) eleget. Ez azért veszélyes, mert e „kirakatnéző betegség” nem gyógyítható, csupán kezelhető, és ennek sikeressége a korai felismerésen múlik. Elhanyagolt, előrehaladott esetekben ez az „alsó végtagi érszűkület” akár lábamputációval is végződhet – tudtuk meg dr. Palásthy Zsolt érsebésztől, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika adjunktusától.
Bővebben: Szegedi Egyetemi Magazin 2020. február 28.

Hamisan reklámoztak készítményeket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika nevében. A hirdetés ugyan az intézményre hivatkozik, de a benne szereplő információkból semmi sem igaz – tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

Harmincnál több vesét ültettek át Szegeden

Harminchárom veseátültetést végeztek tavaly a szegedi se­bészeti klinikán – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatósága. Az összes átültetés elhunyt do­norok szerveivel történt, élő donoros transzplantáció nem volt tavaly Szegeden.

Bővebben: Délmagyarország, 2020. január 7.

Folyamatos a megújulás a klinikai központban

Lázár György dékán szerint ez nemcsak a betegeknek és a dolgozóknak jó, hanem az orvosképzés színvonalát is jelentősen emeli. Új módszert vezettek be a daganatok kezelésére.

Bővebben: Délmagyarország, 2019. november 8.

Még több élő donoros vesetranszplantációra lenne szükség itthon is

“Sosem végeztek még ennyi vesetranszplantációt a szegedi klinikán, de ez még mindig kevés az SZTE Sebészeti Klinika tanszékvezető professzora szerint. Lázár György azt is elmondta, hogy a világ legjobb módszerével műtenek Szegeden…”
Délmagyarország, 2019. szeptember 20.

Évente több mint 5000 lábamputáció

Évente több mint 5000 lábamputációt végeznek Magyarországon érszűkület miatt

Délmagyarország, 2019. március 18.

Költözik a Sebészeti Klinika (2016)

koltozes

Nevet kapott a legújabb klinika (2017)

petri

A szegedi Paszt Attila lett az év orvosa (2011)

paszt_duna2011

Visszér, érbetegségek korszerű kezelése (2015. április 3.)

milo_nappali

Rekordszámú vesetranszplantációt végeztek el tavaly a szegedi klinikán

A várólista átlagosan 3 év, élődonoros átültetéssel rövidebb – 69 beteg kapott vesét tavaly Szegeden

Délmagyarország, 2019. 02. 18.

Lázár György az orvoskar dékánja:

gyakorlatorientáltabbá tenné az orvosképzést, pályázatokkal serkentené a kutatásokat
Délmagyarország, 2018. 07. 18. p. 7.

Dékáni köszöntő
Klinikai empátia felsőfokon – Délmagyarország 2017. augusztus 26.

Olvasói levél

(kattintásra eredeti méret)
klinikai_empatia
Mellműtétek – Prof. Dr. Lázár György (2018)

A Szeged Televízió Diagnózis regionális egészségügyi magazinjának 2018. május 22-i adásában a mellműtétekről beszél Prof. Dr. Lázár György.


milo_nappali

Diagnózis 2018. május 22. (A videó nyilvánosan nem elérhető)

Tüdőműtétekről (2018)

A Szeged Televízió Diagnózis regionális egészségügyi magazinjának 2018. február 12-i adásában a sportorvostanról, a tüdőműtétekről és a SZOE SCORA szexuális egészségnevelő akciójáról láthatnak interjúkat. Többek közt megszólal dr. Török László, dr. Mikulán Rita, dr. Sasi Viktor, dr. Szabó Zsolt, dr. Furák József, Nándor Richárd Kelemen és Medgyesi Anna.

Dékáni pályázat

Prof. Dr. Lázár György dékáni pályázatából: vezetői elképzelések
ÁOK Hírlevél 2018. március 13.

Kitüntetés

A Kar Kiváló Tudományos Diákköri Oktatója címet kapta Dr. Lázár György, a Sebészeti Klinika intézetvezető professzora.
2018. május
ÁOK Hírlevél, 2018. 22. 2018. június 1.

Hírek

Több mint 136 millió forintból újult meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Jancsó Miklós Kollégium. Az épületet a napokban Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Révész Gáborral, a Jancsó Miklós Kollégium igazgatójával járta be.

Ünnepélyen keretek között köszöntötték 2022. június 30-án a Szegedi Tudományegyetem karainak, tanszékeinek, intézeteinek, klinikáinak és intézményeinek új vezetőit és kitüntetettjeit. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja adta át.

A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra szóló dékáni (magasabb vezetői) megbízást kapott Dr. Lázár György egyetemi tanár. Professzor Úr a megbízását a hétfői Szenátus ülésen átvette.

Az SZTE SZAOK Pathológiai Intézetének falán leplezték le Prof. Dr. Ormos Jenő, egykori intézetvezető emléktábláját, ezzel is tisztelegve professzor úr életműve, szellemi kisugárzása előtt.


Az ünnepségen adták át "A szegedi Pathológiáért" Alapítvány Ormos Jenő emlékplakettjeit, melyet ezúttal Prof. Dr. Rovó László rektor, Prof. Dr. Lázár György dékán és Kiss Ferenc alapítvány alapító kapott meg.

A SZAOK Kari Tanácsának döntése alapján a Jancsó Miklós Emlékérem 2021. évi díjazottja Dr. Varró András professzor. Az Emlékérem átadására és az Emlékelőadásra 2022. április 27-én került sor Szemészeti Klinika Kukán Ferenc termében.

Prof. Dr. Lázár György dékán méltatta Dr. Varró András professzor életútját, majd átnyújtotta számára az Emlékérmet.

Ezt követően került sor az Emlékelőadásra, melynek címe „A repolarizációs rezervtől a hirtelen szívhalálig” volt. Gratulálunk!

Mars kolonizációt szimuláló kutatásban vesz részt, vadászpilótákat tesztelt, 5 nyelven beszél, az egészségtudományok mellett asztrofizikát is tanul Babócs Dóra. A Szegedi Tudományegyetem hatodéves medikusa repülő- és űrorvos szeretne lenni, a közelmúltban jelentkezett a NASA-hoz és a SpaceX-hez gyakornoknak, az elkövetkezendő egy hónapot, egy ösztöndíjnak köszönhetően, Los Angelesben tölti sebészeti gyakorlaton.