Sajtómegjelenés

Sajtómegjelenés

Elkezdődött az oltási hét - Az oltás felvételére buzdít egy videóban Az év Covid-orvosa is.

Az oltás felvételére buzdít egy videóban Az év Covid-orvosa is. A szegedi klinikán transzplantációs sebészként dolgozó Rokszin Richárd azt mondta, hogy voltak olyan pácienseik, akik oltatlanok voltak és a halálos ágyukon bánták ezt meg, mert rájöttek, hogy az oltással tovább élhettek volna. Rokszin Richárd szerint, ha ezek az emberek be lettek volna oltva, akkor biztosan nem jut idáig az állapotuk. Azt is elmondta, hogy valójában teljesen mindegy, milyen oltást kapunk.
delmagyar.hu - 2021.11.22.

A „kirakatnéző betegség” veszélyei

Paradox módon sokszor éppen a mozgásszegény életmódból adódóan nem derül ki időben – a korai stádiumban – az alsó végtagi érszűkület: az érintett beteg nem veszi észre, hogy korlátozott a járóképessége, hiszen nem gyalogol (biciklizik, fut, sétál) eleget. Ez azért veszélyes, mert e „kirakatnéző betegség” nem gyógyítható, csupán kezelhető, és ennek sikeressége a korai felismerésen múlik. Elhanyagolt, előrehaladott esetekben ez az „alsó végtagi érszűkület” akár lábamputációval is végződhet – tudtuk meg dr. Palásthy Zsolt érsebésztől, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika adjunktusától.
Bővebben: Szegedi Egyetemi Magazin 2020. február 28.

Hamisan reklámoztak készítményeket a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinika nevében. A hirdetés ugyan az intézményre hivatkozik, de a benne szereplő információkból semmi sem igaz – tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága.

Harmincnál több vesét ültettek át Szegeden

Harminchárom veseátültetést végeztek tavaly a szegedi se­bészeti klinikán – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatósága. Az összes átültetés elhunyt do­norok szerveivel történt, élő donoros transzplantáció nem volt tavaly Szegeden.

Bővebben: Délmagyarország, 2020. január 7.

Folyamatos a megújulás a klinikai központban

Lázár György dékán szerint ez nemcsak a betegeknek és a dolgozóknak jó, hanem az orvosképzés színvonalát is jelentősen emeli. Új módszert vezettek be a daganatok kezelésére.

Bővebben: Délmagyarország, 2019. november 8.

Még több élő donoros vesetranszplantációra lenne szükség itthon is

“Sosem végeztek még ennyi vesetranszplantációt a szegedi klinikán, de ez még mindig kevés az SZTE Sebészeti Klinika tanszékvezető professzora szerint. Lázár György azt is elmondta, hogy a világ legjobb módszerével műtenek Szegeden…”
Délmagyarország, 2019. szeptember 20.

Évente több mint 5000 lábamputáció

Évente több mint 5000 lábamputációt végeznek Magyarországon érszűkület miatt

Délmagyarország, 2019. március 18.

Költözik a Sebészeti Klinika (2016)

koltozes

Nevet kapott a legújabb klinika (2017)

petri

A szegedi Paszt Attila lett az év orvosa (2011)

paszt_duna2011

Visszér, érbetegségek korszerű kezelése (2015. április 3.)

milo_nappali

Rekordszámú vesetranszplantációt végeztek el tavaly a szegedi klinikán

A várólista átlagosan 3 év, élődonoros átültetéssel rövidebb – 69 beteg kapott vesét tavaly Szegeden

Délmagyarország, 2019. 02. 18.

Lázár György az orvoskar dékánja:

gyakorlatorientáltabbá tenné az orvosképzést, pályázatokkal serkentené a kutatásokat
Délmagyarország, 2018. 07. 18. p. 7.

Dékáni köszöntő
Klinikai empátia felsőfokon – Délmagyarország 2017. augusztus 26.

Olvasói levél

(kattintásra eredeti méret)
klinikai_empatia
Mellműtétek – Prof. Dr. Lázár György (2018)

A Szeged Televízió Diagnózis regionális egészségügyi magazinjának 2018. május 22-i adásában a mellműtétekről beszél Prof. Dr. Lázár György.


milo_nappali

Diagnózis 2018. május 22. (A videó nyilvánosan nem elérhető)

Tüdőműtétekről (2018)

A Szeged Televízió Diagnózis regionális egészségügyi magazinjának 2018. február 12-i adásában a sportorvostanról, a tüdőműtétekről és a SZOE SCORA szexuális egészségnevelő akciójáról láthatnak interjúkat. Többek közt megszólal dr. Török László, dr. Mikulán Rita, dr. Sasi Viktor, dr. Szabó Zsolt, dr. Furák József, Nándor Richárd Kelemen és Medgyesi Anna.

Dékáni pályázat

Prof. Dr. Lázár György dékáni pályázatából: vezetői elképzelések
ÁOK Hírlevél 2018. március 13.

Kitüntetés

A Kar Kiváló Tudományos Diákköri Oktatója címet kapta Dr. Lázár György, a Sebészeti Klinika intézetvezető professzora.
2018. május
ÁOK Hírlevél, 2018. 22. 2018. június 1.

Hírek

Az alábbiakban foglaljuk össze a hallgatóink részére lehetőséget nyújtó, a COVID védekezéshez viszont nélkülözhetetlen önkéntes egészségügyi tevékenységre történő felhívásainkat.

A CoVid-19 járvány ideje alatt a legtöbb intézet megismerkedett az online webináriumi továbbképzés formájával hallgatóként, felkért előadóként, vagy akár szervezőként is. Sokszor ez az egyetlen lehetőség az adott rendezvény lebonyolítására, de meg kell említenünk a webináriumok hátrányait is. Személytelenebbek, kevesebb az interakciós lehetőség, és nem látható a másik fél visszajelzése.

Prof. Dr. Lázár Györgyöt beválasztották a legnagyobb európai sebészeti tudományos társaság, az European Association for Endoscopic Surgery (EAES) vezetőségének Education & Training Committee-jába.


SZTE ÁOK Kari Hírlevél 2020/28.