SZTE ETSZK Alapképzés Ápoló Szakirány

Neurológia előadásvázlat

NEUROLÓGIA ELŐADÁSVÁZLAT


A legfontosabb neurológiai betegségek rövid áttekintése

 • Az agy és a gerincvelő, valamint a perifériás idegek anatómiájának és vérellátásának rövid áttekintése.

A KÖZPONTI IDEGRENDSZER LEGFONTOSABB MEGBETEGEDÉSEI TÉTELHEZ:

A központi idegrendszer neuroanatómiai alapjai.

 • Cerebrovascularis betegségek: Ischaemiás kórképek, a subarachoidealis vérzés és intracerebralis vérzés okai, patogenezise, tünettana, kivizsgálási algoritmusa, kezelése. A megelőzés és felismerés fontossága. A beteg szakszerű ápolásának, fiziotherápiájának szükségessége.
 • Idegrendszeri gyulladások: A gennyes, serosus és TBC-s meningitis, az agytályog és agyvelőgyulladások tünettana, a fertőződés módjai, a liquor diagnosztika jelentősége, terápiás lehetőségek. A Lyme-kór (Neuroborreliosis): terjedés, szervi megjelenési formák, idegrendszeri szövődmények, kezelés.
 • Agydaganatok: A leggyakoribb primer és metastaticus agydaganatok, ezek biológiai viselkedése, klinikai tünettana. A koponyaűri nyomásfokozódás anatómiai alapjai, létrejöttének mechanizmusa, tünettana. A tünetek felismerésének fontossága. Terápiás lehetőségek, életkilátások.
 • Központi idegrendszeri traumák: Nyílt és zárt koponyatörések. Agyrázkódás, agyzúzódás, epiduralis és subduralis haematomák, traumás intracerebralis vérzések, gerincvelői traumák tünettana, kivizsgálása, kezelése, gyógytornáztatása, rehabilitációja. A gerincvelő sérült szállításának módja. A beteg gondos megfigyelésének szükségessége.
 • Parkinson-betegség: A Parkinson-kór és szindróma oka, agyi transzmitterszint eltérések, kórszövettani jellemzők. A legfontosabb tünetek, kezelés.
 • Sclerosis multiplex: Keletkezésének feltételezett mechanizmusai, szövettani eltérések, tünetek, MRI és liquor eltérések, terápia.
 • Epilepszia: A primer és szekunder epilepszia okai, az epilepsziás roham keletkezési mechanizmusa. Fokális és generalizált kezdetű epilepsziás rohamok fajtái, klinikai tünetei, kivizsgálása, terápiája. A status epilepticus fogalma, sürgősségi kezelésének szükségessége.

A KÖRNYÉKI IDEGRENDSZER LEGFONTOSABB MEGBETEGEDÉSEI TÉTELHEZ:

A környéki idegrendszer neuroanatómiai alapjai.

1. Neuropathiák: fogalma, keletkezési mechanizmusai.

 • Polyneuropathiák: okai, tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségei. A fizioterápia és a gondos ápolás fontossága.
 • Mononeuropathiák: n. radialis, n. ulnaris, n. medianus, n. facialis és n. ischiadicus neuropathia tünettana, kezelése.
 • Guillain-Barré szindróma: tünetek, elektrofiziológiai és liquor eltérések, kezelés, kimenetel.

2. Myasthenia gravis: Létrejöttének neuroanatómiai alapjai, jellemző tünetek, diagnosztikai és terápiás lehetőségek. Az életet veszélyeztető állapotok (Myastheniás krízis) felismerésének fontossága.