Klinika >> Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Szegedi Sebészeti Klinika Magyarország egyik legnagyobb múltú sebészeti intézete. Tevékenységi köréhez tartozik az általános sebészet teljes skálája (nyelőcső-, gyomor, vastagbél-, végbél-, hasnyálmirgy-, máj-, epeút-, emlő-, endokrin sebészet) valamint mellkas-, ér- és transzplantációs sebészet. A regionális feladatok ellátása mellett jelentős részt vállal területi sürgősségi szakellátásban is.

A klinika szakmai potenciálja sokoldalúságában rejlik, mely megalapozza az itt dolgozó orvosok széleskörű szaktudását és gyakorlati tapasztalatát. Minőségi értékmérőként ezt megerősíti, hogy a Sebészeti Klinikán 1958 óta harmincnyolcan szereztek kandidátusi, heten az orvostudomány doktora tudományos fokozatot. Napjainkig 14 egyetemi tanári, valamint 27 osztályvezető főorvosi kinevezés történt az intézetből.


Az orvostudomány minden szakterülete, így a sebészet is robbanásszerű változásban van. Az új diagnosztikus és terápiás módszerek alkalmazása is egyre újabb és újabb kihívást jelent a sebészet számára. Az elmúlt évtizedben bevezetett minimálisan invazív technika mérföldkőnek tekinthető az operatív szakma fejlődésében. A módszer vitathatatlan előnyéből adódott, hogy megváltoztatta a sebészet szinte minden ágát, lecsökkentette az ápolási időt és számos hagyományos eljárást teljesen kiszorított a klinikai gyakorlatból. Klinikánk úttörő szerepet vállalt hazánkban a minimálisan invazív sebészi technika bevezetésében és elterjesztésében. Az általános és mellkassebészet területén számos új műtéti típust elsőként végeztünk az országban, melyeket azóta rutin eljárásként alkalmazunk. A klinika szinte minden profiljának munkája mind hazai szinten, mind nemzetközileg elismert.


A jövőben a meglévő klinikai profilok szakmai lehetőségeinek további bővítése, javítása a fő cél. Bevezettük az ún. egynapos sebészeti ellátást, egy új egység létesítésével, ami a Sebészeti Klinika “B”-részlegében kapott helyet. A nagy hagyományokkal büszkélkedő transzplantációs repertoárt szélesítettük. Az élő-donor szervátültető programot elindítottuk.


A Sebészeti Klinika 2016. augusztus 31-től teljes kapacitással a Klinika 265 ágyas új épületében működik. Az egyetem legújabb klinikai tömbjében a sebészet 6 osztálya 105 ágyat foglal el. Így az Általános Sebészeti Osztály a harmadik emeleten, míg az Érsebészeti Osztály a másodikon, a Transzplantációs Centrum pedig a magasföldszinten kapott helyet. A klinika egynapos sebészeti osztálya nem költözött ide, ez az egység továbbra is az úgynevezett Nyugati Telephely (Sebészeti Klinika „B”-részleg, Szeged, Kálvária sgt. 57.) épületében maradt.

Hírek

Simonka János Aurél, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Traumatológiai Klinika egykori intézetvezetőjének gyógyító, tudományos és oktatói munkásságát felidézve 2022. november 25-én 14 órától tudományos emlékülést tartanak az SZTE SZAKK Petri Gábor Klinikai Tömb Láng Imre előadótermében. A rendezvényen emléktáblát helyeznek el a Láng Imre tanterem előcsarnokában.

Az emlékülés védnöke dr. Lázár György professzor, az SZTE SZAOK dékánja.

Apáthy István halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést 2022. október 13-án a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar és az MTA SZAB Neurobiológiai Munkabizottsága. A tudós Dóm téren elhelyezett szobrát Prof. Dr. Lázár György, Prof. Dr. Horváth Dezső, Prof. Dr. Nógrádi Antal és Prof. Dr. Tamás Gábor koszorúzták meg.

Több mint 136 millió forintból újult meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Jancsó Miklós Kollégium. Az épületet a napokban Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Révész Gáborral, a Jancsó Miklós Kollégium igazgatójával járta be.

Ünnepélyen keretek között köszöntötték 2022. június 30-án a Szegedi Tudományegyetem karainak, tanszékeinek, intézeteinek, klinikáinak és intézményeinek új vezetőit és kitüntetettjeit. Az elismeréseket Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja adta át.

A Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra szóló dékáni (magasabb vezetői) megbízást kapott Dr. Lázár György egyetemi tanár. Professzor Úr a megbízását a hétfői Szenátus ülésen átvette.

Az SZTE SZAOK Pathológiai Intézetének falán leplezték le Prof. Dr. Ormos Jenő, egykori intézetvezető emléktábláját, ezzel is tisztelegve professzor úr életműve, szellemi kisugárzása előtt.


Az ünnepségen adták át "A szegedi Pathológiáért" Alapítvány Ormos Jenő emlékplakettjeit, melyet ezúttal Prof. Dr. Rovó László rektor, Prof. Dr. Lázár György dékán és Kiss Ferenc alapítvány alapító kapott meg.