Rajkó Róbert

KEMOMETRIA - barangolás azadatkiértékelés rejtett ösvényein

A kemometria a többváltozós kémiai vagy hasonló jellegű mérési adatok kiértékelésére szolgáló módszerek összességét jelenti. A kémia, a matematika és az informatika határtudománya: a kemometria a kémiai és analitikai kémiai információtartalom minél teljesebb (optimális) kinyeréséhez szükséges matematikai statisztikai, lineáris algebrai, konvex geometriai, számítástechnikai és formál logikai módszerek és eljárások célirányos alkalmazásait foglalja magába.


Az előadás az alapvető mérési adatstruktúrák bevezetése révén, az azokhoz kapcsolódó kiértékelő eljárások rövid ismertetésén keresztül kíván keresztmetszetet adni a kemometriai módszerek aktív alkalmazójának és fejlesztőjének szemüvegén keresztül. Néhány meglepő viselkedés bemutatásának segítségével az adatkiértékelés rejtett és helyenként göröngyös ösvényein kalauzolja át a hallgatóságot. Bár matematikai képletek is bemutatásra kerülnek, de a lényegi mondanivaló ezek mélyebb megértése nélkül is követhető és remélhetőleg kézenfekvő marad.


Prof. Dr. Rajkó Róbert - Kemometria 


Az egyik végkövetkeztetés nyilvánvalóan az, hogy nem feltétlenül a bármilyen analitikai mérőeljárással kapott adatokhoz kell újabb és újabb adatkiértékelő eljárást fejleszteni, hanem kedvező tulajdonságú adatstruktúrákat létrehozó mérőberendezéseket kell megtervezni és megépíteni.

 

Az előadás megtekintése:

Szélessávú I. változat (méret: 256x144 sávszélesség: 89 kb/s)

Szélessávú II. változat (méret: 424x240 sávszélesség: 329 kb/s)

Szélessávú III. változat (méret: 640x360 sávszélesség: 757 kb/s)

LAN változat (méret: 852x480 sávszélesség: 1385 kb/s)


Megjegyzések:

Az Internet elérés sávszélessége, és számítógépe teljesítménye szerint válasszon a fenti lehetőségek közül!

Az előadás megtekintéséhez Microsoft Windows operációs rendszer alatt a Windows Media Player 9-es vagy 10-es változatát ajánljuk. A korábbi Windows Media Player elvileg automatikusan telepíti a szükséges Windows Media 9-es kodeket, ha mégsem történne meg, abban az esetben a Windows Media 9-es kodekcsomag külön telepítése szükséges.

Linux alatt az Mplayer program használatát javasoljuk.

Természetesen más Windows Media 9-es formátummal kompatibilis lejátszóprogram is használható.

Kérjük, amennyiben technikai problémája van, írjon a help@cc.u-szeged.hu címre.