Az Egyetem fenntartója:
Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány
A projekt címe: Növények extra tápanyag ellátását szolgáló rendszer
kutatás fejlesztése
Projekt azonosító száma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00080
A (fő)kedvezményezett neve: TS Labor Korlátolt Felelősségű Társaság
Konzorciumi partnerek:
Pannónia Medicina Zrt.
Szegedi Tudományegyetem
A szerződött támogatás összege: 606 072 015 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 68,27%
Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:
Konzorciumi tag neve |
Megítélt támogatás (Ft) |
Önerő (Ft) |
Összesen (Ft) |
TS Labor Korlátolt Felelősségű Társaság |
334 934 050 Ft |
229 430 450 Ft |
564 364 500 Ft |
Pannónia Medicina Zrt. |
77 797 000 Ft |
52 267 000 Ft |
130 064 000 Ft |
Szegedi Tudományegyetem |
193 340 965 Ft |
0 Ft |
193 340 965 Ft |
A projekt megvalósítás időszaka: 2022.03.23. - 2025.03.23.
Projektmenedzser: Alattyányi István
Pénzügyi vezető: Szekeresné Zalka Edina
Szakmai vezető: Prof. Dr. Kónya Zoltán
A projekt tartalmának bemutatása:
Jelen projekt célja egy olyan új, komplex technológiai eljárás kifejlesztése, amely nanotechnológia segítségével maximalizálja a növények tápanyag ellátását a hidropóniás rendszerben történő termesztés és a liofilizációs eljárás során.
A növénytermesztés technológiai fejlődésének egyik legdinamikusabb ágazata a talajmentes növénytermesztési módszerek csoportja. Ez olyan megoldások összességét jelenti, amelyek megkerülik a termőföld használatát növénytermesztés során, mint például a hidropónia, ahol a növények gyökerei speciális tápoldatba merülve veszik fel a szükséges tápanyagokat. A hidropóniás növénytermesztés segítségével lehetőség nyílik számos élelmiszer, takarmány-, és gyógynövényfaj vertikális termesztésére, ráadásul a precízen kontrollált termesztési körülményeknek köszönhetően a növények hasznosítható beltartalma is javíthatóvá válik, ezzel a termékek minőségét a hagyományos termőföldes módszerek felé helyezve.
A gyakorlatban azonban a hidropóniás eljárások nem optimalizáltak; a rendszerek fizikai, kémiai és biológiai paramétereinek beállítása egy összetett kihívás. A tápoldatok alapvető tulajdonságainak beállítása, mint az összetétel, kémhatás és hőmérséklet sok esetben nehézségekbe ütközik. A növények gyökérzetének tápanyagfelvevő képessége függ a kémhatástól és a hőmérséklettől, ugyanakkor ezek a paraméterek a tápanyagok oldhatóságát is erőteljesen befolyásolják, így a rendszerek kialakítása kompromisszumos megoldásokat igényel.
A nanorészecske kolloidokkal történő hidropóniás tápanyagleadása a növények részére egy újszerű lehetőséget kínál a növénytermesztés optimalizálására, hiszen a részecskék megfelelő felületi stabilizálásának segítségével olyan rendszereket alakíthatunk ki, melyek paraméterei az adott növény igényeihez alakíthatók anélkül, hogy az esszenciális elemek komplex képződésével, illetve csapadékképződésével kellene számolni.
A tápoldat-kolloidok fejlesztése mellett célunk a hidropóniás rendszerek növénytámogató ültetőközegeinek fejlesztése, hiszen az ezek kialakítására használt nagyfelületű anyagok szintén nagy jelentőséggel bírnak. A szubsztátok porozitása, szemcsemérete és hidrofobicitása mind befolyásolni képesek a hidropóniás folyamatok hatékonyságát, ezért kutatási tevékenységünk során sor kerül olyan hordozók kialakítására, amelyek segítségével a leghatékonyabban használhatjuk fel a nanorészecske-kolloid alapú tápoldatokat.
A munkafolyamat eredménye egy olyan újszerű, automatizált és sokoldalú hidropóniás rendszer, amely a jelenleg használt klasszikus tápoldatos megvalósításoknál jóval hatékonyabban alakítható a növények értéknövelő termesztési igényeihez. A hidropóniás módon termesztett növények tartósítása szintén jelentős kihívás. Olyan speciális tartósítási eljárásra van szükség, amely megőrzi a hidropónia segítségével javított beltartalmat is. Az ilyen feladatok ellátására egyre nagyobb teret hódít a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amely nagy hatékonysággal képes a növények víztartalmát lecsökkenteni, a szárazanyag tartalmukat nagymértékben megkímélve.
Célunk olyan növényspecifikus liofilizálási protokollok fejlesztése, amelyek nyomás és hőmérséklet körülményei alkalmazkodnak a növények antioxidáns vegyületeihez (C-vitamin, glutation, D-vitamin, flavonoidok, stb.), ezzel a hidropóniás termékek felhasználáskori minőségét maximalizálva. A projektünk eredményeként tűztük ki, hogy a 3 mikrozöld felhasználásával készült megnövelt antioxidáns, C- és D-vitamin tartalommal bíró táplálékkiegészítő kapszula kidolgozása valósuljon meg.