Mozgásgyógyszer a kövérség ellen

Génjeinkben kódolt a hízásra való hajlam mértéke. Ez a kiindulópontja annak a 2 éves programnak, amelynek eredményeként mozgásgyógyszert fejleszt ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) irányításával működő nemzetközi konzorcium.

 

0122_Laszlo_Ferenc
László Ferenc belgyógyászként oktatja és vizsgáztatja a rekreáció szakos hallgatókat. Fotó: Schmidt Andrea
– Népbetegség a kövérség: a magyar lakosság 20–25, míg a diákok 30 százaléka szenved a fölös kilóktól. Célunk a kövérség kialakulásának megértése, majd annak – csúcstechnológiát igénybe véve – tudatos befolyásolása a fittség megőrzése érdekében – jelenti ki László Ferenc belgyógyász. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézetének egyetemi tanára irányításával vizsgálják többek között például a 3 dimenziós mozgáselemző rendszer alkalmazhatóságát a testsúlycsökkentő programok hatékonyságának mérésére.

A 2005-ben önállósodott sporttudomány, mint önálló entitás, az egyetemeken most már külön oktatási ág. Ennek jegyében a szegedi az első olyan projekt, amely sporttudományként kapcsolódik az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez. A Szegedi Tudományegyetem által vezetett konzorcium 2009. július 1-je óta dolgozik, a 340 millió forintos költségvetésű (40 milliós önrész mellett 300 millió forint támogatást elnyert) projekt 2011. június 31-én zárul. Újdonságnak számít, hogy a tudományos kutatás eredményei azonnal hasznosulnak az oktatásban.

– A 3 dimenziós mozgáselemző rendszer alapműszere a humánkineziológiának. E multidiszciplináris tudományág a mozgással összefüggő törvényszerűségek érvényesülését tanulmányozza természetes és speciális helyzetekre vonatkoztatva. Az élsportolókkal foglalkozók körében elterjedt 3D-s műszert a proaktív medicinális projektünkben is alkalmazzuk – magyarázza a professzor. – Azt vizsgáljuk, hogy ha csökken az ember testsúlya, miként javul a mozgásképessége és a mozgásának minősége. Ennek érdekében testsúlycsökkenést elősegítő mozgásprogramokat szervezünk.

Testtömegindex és hastérfogat

A testtömegindex (angolul: Body Mass Index = BMI) nemzetközi arányszám a ideális testalkattól való eltérések egyszerű felmérésére. A kutatók szerint rizikóbecslésre célszerűbb a haskörfogattal számolni. De a szegedi projektben másféle antropometriai paraméterek alapján is vizsgálják alanyaikat. Mindezek mellett például pszichoszomatikus analízist is végeznek – mozgás előtt és mozgás után. A program hatékonyságának lényege, hogy a túlsúly megjelenésének lehetősége kialakulása előtt jelezhető, így már gyermekkorban receptszerű program íródhat az egészséges és az egyénnek szükséges mozgásformára.

 

A program teljesítése a kétharmadánál tart. A munkahelyi egészséget szolgálta a szegedi városházán és az áramszolgáltató irodaházában ülőmunkát végzőket megmozgató torna. A fogyiklubban túlsúlyos emberekkel, míg az asszonytornán zömmel változó korban lévő, illetve még korosabb, esetleg depresszióra hajlamos nőkkel foglalkoztak az erre kiképzett diákok – a trénerek. Közben folyamatosan figyelték a résztvevők genetikai szabályozásának, hormonszintjének és hangulatának alakulását, illetve a mozgás hatékonyságát. E tapasztalatok és a kutatás eddigi eredményei alapján állítható: a genetikai, a hormonális vizsgálatok, valamint a tréner felmérése alapján mindenkinek a fittségéről kialakítható az a kép, amely alapján összeállítható az egyénre szabott vagy csoportos mozgásgyógyszer.

– A FITTGEN névre keresztelt program jól illeszkedik az Új Széchenyi-terv prioritásai közül háromhoz is – jelenti ki a professzor. Egészségipari, mert proaktív medicinális program; turisztikai, mert a termál- és gyógyfürdőket föltöltheti szolgáltatási tartalommal; de a kutatásfejlesztési prioritáshoz is kapcsolódik, mert programjukat folytatni kívánják. A továbblépés egyik iránya a „minimális invázió”, vagyis hogy a most még csak a vérvizsgálatból nyerhető géninformációt a jövőben a különböző nyálkahártyakenetből is képesek legyenek kimutatni. A másik kutatási irány az adatbányászat. Ugyanis a program eddigi első fordulójában 3 csoportban 250; a másodikban 160 ember vett részt, s mindegyik szereplőről 300–400 paramétert rögzítettek, s e százezres adatmennyiség összefüggésrendszere a legkülönbözőbb szempontok alapján elemezhető. A harmadik irány a gyakorlati használhatóság megteremtése, amelynek érdekében a projekt FITTGEN domain néven fél éven belül saját honlappal áll elő.

Együttműködés a rekreációért

A konzorcium a Szegedi Tudományegyetem irányításával dolgozik. A programban az universitas több egysége is részt vesz: a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar a testnevelő és rekreáció szakos hallgatókat adja, az SZTE Általános Orvosi Kara a normál (például koleszterin, triglicerin, vércukor, hemoglobin A1C) laboratóriumi vizsgálatokat végzi, a Természettudományi és Informatikai Kar pedig, párhuzamosan állatkísérleteket végez a mozgás jótékony hatásáról az infarktusra és a túlsúlyra. A konzorcium hazai tagja a genetikai vizsgálatokat végző Szegedi Biológiai Kutatóközpont; a trénereket képző és a mozgásgyógyszert fölhasználó csoportokat szervező Szegedi Rekreációs Sportklub; a kecskeméti adatkutató cég, a DataResearch Kft. A három külföldi partner: a gyerekek sportpedagógiai módszereiben jártas, testsúlycsökkentő programot indító szlovákiai Nyitráról a Konstantin Filozófus Egyetem; az állatkísérletekben és a kövérség hormonális szabályozásában nagy tapasztalatokkal rendelkező londoni William Harvey Kutatóintézet, illetve a rekreáció szülőhelyéről, Norvégiából a Hedmark Egyetem elverumi részlege.

Újszászi Ilona

delmagyar.hu