Gyógyszerhordozó implantátum - kenőcs a bőrön

Gyógyírt a bőrre kenni egyszerűbb, vagy a bőr mélyebb rétegeibe juttatni hatásosabb lehet, mint pirulákat bekapkodni. Ám az egyszerű gyógymódhoz le kell győzni a test védőpajzsát, a bőrt.

 

1218_Csanyi_Erzsebet
A gép mér. Berkó Szilvia (balról), Csányi Erzsébet, Csizmazia Eszter következtet. Fotó: Karnok Csaba

Hogyan oldódik ki a hatóanyag a bőrön alkalmazott készítményekből? Miként juttatható a bőr különböző rétegeibe a gyógyító anyag? E két alapkérdéssel, vagyis a félszilárd készítmények kutatásával foglalkozik Csányi Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Intézet docense és csoportja.

– Műtétek számát csökkentő megoldásokat keresünk: olyan polimerekkel dolgozunk, amelyekben a nanohordozók leadják a hatóanyagot, majd lebomlanak. Ezek alkalmazásával csökkenthető a sebészeti műtétek száma például csontsérülések esetén, ízületi fájdalmak hatékonyan csökkenthetők injekció nélkül – villantja föl a szegedi egyetem ortopédiai klinikájával, a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Szingapúri Universitassal együtt fejlesztett hatóanyag implantátum lényegét Csányi Erzsébet.

Fogágybetegségtől szenved a magyarok jó része. A fogak elvesztésével járó betegség kezelése megoldatlan. Ám a Csányi-csoport és a szegedi fog- és szájsebészeti klinika közös programja ötletes kezelési módszert kínál: a papírlaphoz hasonló vastagságú, megfelelő hatóanyagot hordozó polimer implantátum, amely egyszerűen behelyezhető az íny és a fog közé, ahol miközben gyógyít, lebomlik.

– A bőrön keresztüli hatóanyag-bevitelt a szegedi bőr és allergológiai klinikával együttműködésben vizsgáljuk – mutatja az intézeti labor legkorszerűbb, Magyarországon egyedülálló száloptikával rendelkező, diszperzív, RAMAN spektroszkópot Berkó Szilvia tanársegéd. Ezzel vizsgálni tudják a bőr szerkezetét, annak a krémekben alkalmazott különböző komponensek hatására bekövetkező változását.

A hatóanyag azt is meghatározza, milyen segédanyagokat alkalmazhat a gyógyszerész. A hatóanyagok bőrön keresztüli átjutását Franz-cellás készülékkel méri Csizmazia Eszter PhD-hallgató is. A csoport hatóanyag-tartalmú, bőrgyógyászati célra alkalmas készítményeket és kozmetikumokat fejleszt hazai gyógyszergyárak és kozmetikai cégek megbízásából. A legutóbb fejlesztett rovarcsípés elleni gyógyír hamarosan kapható lesz a gyógyszertárakban.

Védőpajzs

– A gyógyító hatóanyag bőrön keresztüli alkalmazásához előbb le kell küzdeni a szervezet védőpajzsát, a bőrt. A bőr legkülső rétegének ugyanis épp az a funkciója, hogy gátat képezzen: az idegen anyagokat nem engedi be, és a párolgó vizet nem engedi ki a bőrből – magyarázza Csányi Erzsébet. – E gát legyőzésének módja lehet a bőr hidratáltságának fokozása, illetve a felszívódást segítő anyagok alkalmazása. Bőrhidratációnál a külső védőréteg megduzzad, sejtjei eltávolodnak egymástól, és a hatóanyag a sejtek közötti járatokban bejuthat a mélyebb rétegekbe. Ezzel együtt azonban a mélyebb rétegekből a víz párolgása fokozódik, ami hosszú távon nem előnyös, a bőr kiszáradását eredményezheti. Kutatócsoportunk célja olyan krémek, gélek fejlesztése gyógyászati illetve kozmetikai alkalmazásra, amelyek megfelelnek napjaink kihívásainak.

Újszászi Ilona

forrás: delmagyar.hu