A Nagy Rinocérosz Oldaltól a gyilkos nyulakon át az adatsilókig (Az információ termelésének, tárolásának és elosztásának új világa az interneten)

Z. Karvalics László
Dr. Z. Karvalics László

Meglátogatjuk a Rinocérosz forrásközpontot (http://www.rhinoresourcecenter.com/), ahol megszállott tartalomvadászok mindent egy helyre gyűjtenek, ami valaha az orrszarvúról született (kép, szöveg, irodalmi vagy tudományos dokumentum). Utána végignyomozzuk a világhálót a gyilkos nyulak motívumtörténe után, így kellő mennyiségű speciális oldallal megismerkedünk, hogy feltehessük a kérdést: milyen új formái vannak az információ tárolásának a Weben, és ebből mi következik a tudományos kutatás jövője, a megismerés nagy kalandja szempontjából? És hogyan értékeljük az adatsilókat, a hatalmas tudományos berendezések irtózatos mennyiségben halmozódó adatraktárait? Milyen messze van a Corpus Digitale, minden valaha rögzített, fizikai hordozóra került információ teljes körűen digitalizált gyűjteményének megszületése? És milyen régi vajon a törekvés arra, hogy egyetlen helyen elérhetővé váljon az emberiség teljes tudáskincse?

Az előadás Windows Media Video formátumban itt tekinthető meg:

(240p, 360p, 480p, 576p)

Megjegyzés: Az Internet elérés sávszélessége, a számítógép teljesítménye és a monitor felbontása alapján válasszon a fenti lehetőségek közül! 

Bölcsészettudományi KarAz előadás helyszíne:

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

VIII. tanterem (Szeged, Egyetem u. 2.)

Időpont: 2011. november 17. csütörtök 17 óra


Előadónkról - Dr. Z. Karvalics László szöveges bemutatkozása

Tudományos önéletrajz

Válogatott publikációk