Az őssejtek jellemzői, az őssejt átültetés terápiás lehetőségei

dr_Borbenyi_ZitaA megtermékenyített petesejt azon képességekkel bír, hogy belőle bizonyos feltételek megléte esetén bármiféle szövet kialakulhat. Differenciálódási képessége korlátlan. Az embrionális őssejtek képességei már korlátozottabbak, s a szöveti őssejtek egy, jól meghatározott szövettípus elkötelezett sejtjei. Az őssejtek általános jellemzői, hogy önmaguk megújítására folyamatosan képesek, ezen túl érett, működő végsejtek kialakításában van szerepük. Egész életünk során biztosítják egy bizonyos szövet sejtjeinek utánpótlásán nagyon gondosan szabályozott folyamat alapján, egészséges körülmények között csak annyi utódsejtet képezve, melyre a szervezet működés szempontjából feltétlenül szüksége van. A folyamatosan újratermelődő sejttípusok közül a vérképzés és a hámszövet sejtjei a legfontosabbak.

A jelenlegi terápiás lehetőségek között a vérképző sejtek átültetése bizonyos betegségekben teljes gyógyulást eredményezhet. Az előadás fő témája az őssejtátültetés javallatának, ismertetése, részletezve az átültetés formáit, az őssejtnyerés lehetőségeit, valamint a szóbajövő betegségeket.


Az előadás Windows Media Video formátumban itt tekinthető meg:

(240p, 360p, 480p, 576p)

Megjegyzés: Az Internet elérés sávszélessége, a számítógép teljesítménye és a monitor felbontása alapján válasszon a fenti lehetőségek közül!


ujklinikaAz előadás helyszíne:

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar
Új Klinika tanterme (Szeged, Semmelweis u. 6.)

Időpont: 2012. január 12. csütörtök 17 óra


Előadónkról - Dr. Borbényi Zita szöveges bemutatkozása

Tudományos önéletrajz

Válogatott publikációk

Regisztráció