Előadónkról - Dr. Borbényi Zita szöveges bemutatkozása

1974-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetemen kaptam általános orvosi diplomát " Sub Auspiciis Rei Publicae Popularis" kitüntetéssel. Hallgatóként a gyermekgyógyászat vonzott, azonban a sors úgy hozta, hogy a Gyermekklinikán nem kaptam állást, így a II. sz. Belgyógyászati Klinika kapuján kopogtattam Cserháti István professzornál, aki szívesen alkalmazott. Klinikai gyakornoki munkám első éveiben az általános belgyógyászattal kapcsolatos ismeretek elsajátítása volt a feladatom, majd rövidesen a Hematológia Munkacsoporthoz csatlakoztam, ahol a vérképzőszervi betegségek klinikai jellemzőivel ismerkedtem, kísérleti körülmények között a vérlemezke képzés szabályozása volt a Munkacsoport fő érdeklődési területe. Ebben a munkában a Szegedről elkerült, de továbbra is a csoporttal szoros kapcsolatot fenntartó, kiváló kutató Kelemen Endre volt nagy segítségünkre. A belgyógyászati szakképesítés megszerzése után
már szinte kizárólag a vérképzőszervi betegségekkel foglalkoztam, kandidátusi értekezésem is ezen területről készült. A klinikai és tudományos munkámban nagy segítséget jelentettek külföldi tanulmányútjaim, elsősorban az Angliában, Németországban, Ausztriában és Svájcban eltöltött hónapok. A gyógyító és kutató munka mellett az oktatást mindig szívügyemnek tekintettem, legnagyobb elismerés munkám során az volt, amikor a hallgatók jelöltek kiváló oktatói címre.

1989-2004 között egyetemi adjunktusként, majd docensként dolgoztam, 2004 óta vagyok egyetemi tanár, 2007 óta a II. sz. Belgyógyászati Klinika Hematológia Osztályának vezetője. Immár 38. éve ugyanazon a munkahelyen dolgozom.