allasborze

Miért érdemes továbbtanulni? Karrierépítés már az egyetemen

Friss diplomásként elhelyezkedni nem egyszerű feladat. Sokat könnyíthet azonban a helyzeten, ha az egyetemisták már a gyakornoki éveiket is a választott cégnél töltik, ahol megismerik, „kitanítják”, s jó esetben a diploma megszerzése után alkalmazzák is őket.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói már az egyetemi éveik alatt elkezdhetik a tudatos karrierépítést. Az SZTE Karrier Iroda szolgáltatásai által olyan tudással vértezhetik fel magukat, mellyel céltudatosan indulhatnak el a munkaerő-piaci versenyben.

Kapcsolat a cégek és a hallgatók között

A munkaerőpiac és a hallgatók közti kapcsolattartást segíti a 2005-óta működő SZTE Karrier Iroda, melynek palettáján többek között személyes álláskeresési tanácsadás, próbainterjúk készítése, online álláskeresési tanácsadás, tréningek, tanfolyamok szerepelnek.

Feladatunk a hallgatók és friss diplomások minél teljesebb körű felkészítése, kompetenciafejlesztése az általunk szervezett tanácsadások, tréningek, tanfolyamok egyéb szakmai rendezvények révén. Kiterjedt céges kapcsolatrendszerünkből merítve igyekszünk minél több gyakornoki és ösztöndíjlehetőség, állásajánlat közzétételével segíteni hallgatóink elhelyezkedését, aktív szerepet vállalva a leendő munkavállalók és a munkáltatók egymásra találásában – tudtuk meg Fazekas Melindától. Az SZTE Karrier Iroda vezetője elmondta: kisebb vállalkozásokkal és multinacionális cégekkel is kapcsolatban állnak. Többek között a Bonafarm, a ContiTech, a BAT, a SPAR is szerepel a listájukon. De a vállalkozásokon kívül kamarák, önkormányzatok és civil szervezetek is szívesen fogadják az egyetemistákat.

A személyes álláskeresési tanácsadáson az iroda munkatársai átbeszélik az egyetemistákkal, hogy milyen felületeken, csatornákon keresztül kutathatják fel leghatékonyabban az őket érdeklő gyakorlati helyeket, álláslehetőségeket. Megtanítják őket arra, hogy írják meg önéletrajzukat, motivációs levelüket – tartalmilag és formailag is hasznos tippekkel látják el őket. Majd próbainterjún tesztelhetik rátermettségüket a hallgatók.

 

A GTK-n és az ÁJTK-n is működik

Az SZTE Karrier Irodát a Honvéd tér 6. szám alatt találják meg az érdeklődők, de a Gazdaságtudományi, illetve az Állam- és Jogtudomány Karon is működik ugyanilyen iroda. A GTK-n a kötelező szakmai gyakorlatot intézhetik ezen keresztül a hallgatók, az ÁJTK-n pedig többek között ügyvédi irodákhoz és a NAV-hoz is közvetítenek egyetemistákat, de arra is volt már példa, hogy az állami szférába, például valamely minisztériumhoz segítettek bekerülni.

Az SZTE Karrier Iroda legnagyobb rendezvénye a tavaszi és az őszi állásbörze, valamint az ezeket megelőző Karrier Napok. Ezekre a szervezők helyi és országos szinten elismert HR-szakembereket, fejvadászokat, céges képviselőket hívnak vendégül, akiktől a hallgatók közvetlenül, első kézből értesülhetnek a munkaerőpiac aktualitásairól. Egyúttal lehetőségük nyílik arra is, hogy személyesen tegyék fel az álláskeresés kapcsán felmerülő kérdéseiket. A minden félévben nagy látogatottságnak örvendő SZTE Állásbörzén a hallgatók, friss diplomások a céges képviselőktől szerezhetnek bővebb információkat a cégekről, elvárásokról, aktuális és várható pozíciókról.

 

Kurzusok, tanfolyamok, tréningek

A hallgatók az SZTE Karrier Iroda szervezésében karrierfejlesztési kurzuson is részt vehetnek. A szabadon választható tantárgyért két kredit jár, hagyományos órarendi keretek közt és virtuálisan is teljesíthető. A kurzuson meghívott előadók tartanak prezentációkat például grafológiáról, az álláskeresésről, pályaorientációs témákról, az aktuális munkaerő-piaci helyzetről. A tanfolyamok és tréningek a speciális kompetenciák fejlesztését és a személyiségfejlődést tűzik ki célul. Ilyen például a pályatervezés és álláskeresési tréning vagy az időgazdálkodási tréning, de indul számítógépes vagy intenzív gépírás tanfolyam is.

Az SZTE Karrier Iroda idén március 27-én rendezi az állásbörzét. Erről és az irodáról bővebb információ: http://www.sztekarrier.hu/

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Fulep_GaborFülep Gábor - ÁOK, általános orvos

Több oka van annak, hogy a Szegedi Tudományegyetemre járok orvosi karra. Az egyik legfontosabb, hogy mindig nagyon jókat hallottam az itteni képzésről, a másik az, hogy Budapestre nem szerettem volna menni, mert már volt tapasztalatom a fővárosi életformáról. Szeged egy vidéki nagyváros, ahol kedvesebbek az emberek, összetartóbb a diákság, ez a tapasztalatom. Mindig is a kémia és biológia állt hozzám közel, ezért nem volt kérdéses számomra a továbbtanulás. A gyakorlati lehetőségeket külön kiemelném az SZTE Általános Orvostudományi Karán, mindenkinek csak ajánlani tudom!


Erdész ÁdámErdész Ádám – ÁOK – orvos

Szeged egy igazán kellemes és szép város, nagyon jó a társaság. A belvárosban szinte mindenhol ismerősbe botlok. A képzés is nagyon jó, magas színvonalú, szerintem a tanárok is nagyon korrektek. Nagyon sok kulturális lehetőség van a városban és az egyetemen is. Szerintem nem elhanyagolható megemlíteni azt sem, hogy nagyon szépek a lányok is.
További hallgatói vélemények >>>