allasborze

Miért érdemes továbbtanulni? Karrierépítés már az egyetemen

Friss diplomásként elhelyezkedni nem egyszerű feladat. Sokat könnyíthet azonban a helyzeten, ha az egyetemisták már a gyakornoki éveiket is a választott cégnél töltik, ahol megismerik, „kitanítják”, s jó esetben a diploma megszerzése után alkalmazzák is őket.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói már az egyetemi éveik alatt elkezdhetik a tudatos karrierépítést. Az SZTE Karrier Iroda szolgáltatásai által olyan tudással vértezhetik fel magukat, mellyel céltudatosan indulhatnak el a munkaerő-piaci versenyben.

Kapcsolat a cégek és a hallgatók között

A munkaerőpiac és a hallgatók közti kapcsolattartást segíti a 2005-óta működő SZTE Karrier Iroda, melynek palettáján többek között személyes álláskeresési tanácsadás, próbainterjúk készítése, online álláskeresési tanácsadás, tréningek, tanfolyamok szerepelnek.

Feladatunk a hallgatók és friss diplomások minél teljesebb körű felkészítése, kompetenciafejlesztése az általunk szervezett tanácsadások, tréningek, tanfolyamok egyéb szakmai rendezvények révén. Kiterjedt céges kapcsolatrendszerünkből merítve igyekszünk minél több gyakornoki és ösztöndíjlehetőség, állásajánlat közzétételével segíteni hallgatóink elhelyezkedését, aktív szerepet vállalva a leendő munkavállalók és a munkáltatók egymásra találásában – tudtuk meg Fazekas Melindától. Az SZTE Karrier Iroda vezetője elmondta: kisebb vállalkozásokkal és multinacionális cégekkel is kapcsolatban állnak. Többek között a Bonafarm, a ContiTech, a BAT, a SPAR is szerepel a listájukon. De a vállalkozásokon kívül kamarák, önkormányzatok és civil szervezetek is szívesen fogadják az egyetemistákat.

A személyes álláskeresési tanácsadáson az iroda munkatársai átbeszélik az egyetemistákkal, hogy milyen felületeken, csatornákon keresztül kutathatják fel leghatékonyabban az őket érdeklő gyakorlati helyeket, álláslehetőségeket. Megtanítják őket arra, hogy írják meg önéletrajzukat, motivációs levelüket – tartalmilag és formailag is hasznos tippekkel látják el őket. Majd próbainterjún tesztelhetik rátermettségüket a hallgatók.

 

A GTK-n és az ÁJTK-n is működik

Az SZTE Karrier Irodát a Honvéd tér 6. szám alatt találják meg az érdeklődők, de a Gazdaságtudományi, illetve az Állam- és Jogtudomány Karon is működik ugyanilyen iroda. A GTK-n a kötelező szakmai gyakorlatot intézhetik ezen keresztül a hallgatók, az ÁJTK-n pedig többek között ügyvédi irodákhoz és a NAV-hoz is közvetítenek egyetemistákat, de arra is volt már példa, hogy az állami szférába, például valamely minisztériumhoz segítettek bekerülni.

Az SZTE Karrier Iroda legnagyobb rendezvénye a tavaszi és az őszi állásbörze, valamint az ezeket megelőző Karrier Napok. Ezekre a szervezők helyi és országos szinten elismert HR-szakembereket, fejvadászokat, céges képviselőket hívnak vendégül, akiktől a hallgatók közvetlenül, első kézből értesülhetnek a munkaerőpiac aktualitásairól. Egyúttal lehetőségük nyílik arra is, hogy személyesen tegyék fel az álláskeresés kapcsán felmerülő kérdéseiket. A minden félévben nagy látogatottságnak örvendő SZTE Állásbörzén a hallgatók, friss diplomások a céges képviselőktől szerezhetnek bővebb információkat a cégekről, elvárásokról, aktuális és várható pozíciókról.

 

Kurzusok, tanfolyamok, tréningek

A hallgatók az SZTE Karrier Iroda szervezésében karrierfejlesztési kurzuson is részt vehetnek. A szabadon választható tantárgyért két kredit jár, hagyományos órarendi keretek közt és virtuálisan is teljesíthető. A kurzuson meghívott előadók tartanak prezentációkat például grafológiáról, az álláskeresésről, pályaorientációs témákról, az aktuális munkaerő-piaci helyzetről. A tanfolyamok és tréningek a speciális kompetenciák fejlesztését és a személyiségfejlődést tűzik ki célul. Ilyen például a pályatervezés és álláskeresési tréning vagy az időgazdálkodási tréning, de indul számítógépes vagy intenzív gépírás tanfolyam is.

Az SZTE Karrier Iroda idén március 27-én rendezi az állásbörzét. Erről és az irodáról bővebb információ: http://www.sztekarrier.hu/

SZTEinfo


esza_felso

plakat

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


bulik-patrikBulik Patrik – MK: műszaki menedzser

A szakmai gyakorlattal és a duális képzés bevezetésével már egyetemistaként lehetőségünk nyílik valódi munkatapasztalat szerzésére. Nyelvtanulásra is kiválóan alkalmas az SZTE, hallgatóként megannyi ösztöndíjra pályázhatunk a világ számos országába. Az egyetemi élet szerves része persze a kikapcsolódás is, melyhez sportolási, kulturális lehetőségeket és kedvezményes belépőket biztosítanak.
Kocsis_BalazsKocsis Balázs - FOK, fogorvos

Azért Szegedre jelentkeztem, mert a dél-alföldi régióban szerettem volna maradni. Szegedről jókat hallottam, és most már tapasztaltam is. A kar dinamikusan fejlődik, épület egy 9 székes rendelő itt nálunk, ami európai színvonalú. Nagyon felkészült az oktatógárda, valamint a munkaadók külön skatulyába helyezik a Szegeden végzett fogorvostan-hallgatókat, tehát előnyben van az, aki szegedi diplomával rendelkezik, európai szinten is.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *