SZTE JATIK

Miért érdemes továbbtanulni? - Szakok és árak

Február 1-jén startol a felsőoktatási felvételi jelentkezési időszak, amely idén március 1-jéig tart. A Szegedi Tudományegyetem február 9-én nyílt napra várja majd a felvételizőket, szüleiket, valamint a továbbtanulást tervező alsóbb éveseket. A továbbtanulásról szóló sorozatunkban most az önköltséges képzésekkel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Egy friss kormánydöntés értelmében a 2013/14-es tanévre tizenhat egyetemi szaktól vonták meg az államilag támogatott helyeket, így ezek fizetőssé váltak. Mindez a Szegedi Tudományegyetem hét képzését érinti: andragógia; jogász; kommunikáció és médiatudomány; nemzetközi tanulmányok; munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás; gazdálkodás és menedzsment; kereskedelem és marketing.

Abban az esetben, ha egy leendő egyetemista ezen költségtérítéses szakok valamelyikét szeretné választani, egyáltalán nem mindegy, hogy szemeszterenként mennyit kell fizetnie a tanulmányaiért. A Szegedi Tudományegyetemen ezen a téren versenyképes árat és tág keretlétszámot tud biztosítani, miközben az oktatási színvonala felveszi a versenyt a fővárosi egyetemekével, amit számos hazai és nemzetközi rangsor, illetve munkaerő-piaci visszajelzés bizonyít. Csokorba kötöttünk néhány, az alapképzésre vonatkozó adatot.

A szegedi jogászképzés félévente 176 ezer forintba kerül, és 300 hallgatót vehetnek fel. A Debreceni Egyetem ezzel szemben 185 ezer forintért biztosít képzést maximum 180 hallgatónak. Ezen a téren az Eötvös Loránd Tudományegyeteme a legdrágább, itt a költség 247 ezer forintot tesz ki, habár a keretszám itt nagyobb.

A gazdálkodás és menedzsment; kereskedelem és marketing alaképzések szegedi árai már jóval a Corvinus Egyetem által meghatározott díjak alatt maradnak. Az SZTE-n a két szakon egyaránt 185 ezret kérnek egy félévre, míg a Corvinuson ez az ár már 295 ezer forint. A felvehető diákok száma azonban nem teljesen követi ezt az ugrást, ugyan a menedzsment szaknál 90-220 aránnyal Pest felé dől a mérleg nyelve, ám a marketing terén kevésbé nagy az előny: itt Szeged a maximálisan 90 főjével csak 30-cal marad le a fővárosi intézmény mögött.

Az SZTE kommunikáció és médiatudomány szakát az országban az egyik legnívósabbnak tartják. Szegeden 193 ezer, az ELTE-n 150 ezer, Debrecenben 154 ezer forint egy félév. Ám ezzel arányosan több hallgatót is vesznek fel a Tisza-parti universitasra (a maximális keretszám az SZTE-n 70, a DE-n 50, az ELTE-n 45 fő), nem beszélve arról, hogy a jól felszerelt tévé- és rádióstúdiók által versenyképes tudással látják el a munkaerőpiacra kilépő végzősöket. Kiemelendő továbbá a szegedi andragógia (felnőttképzés) szak is, amely 150 ezer forintért 100 férőhelyet kínál, míg az ELTE 165 ezerért csak 45-öt.

Ha a szemeszterenkénti költséget összevetjük a maximálisan felvehető diákok számával, azt kell látni, hogy a Szegedi Tudományegyetemre jó eséllyel juthatnak be a tehetséges fiatalok, és az itt megszerezhető kiváló tudásért elfogadható árat is kérnek.

 

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Szucs_ViktorSzűcs Viktor - ÁOK, általános orvos

Azért jöttem Szegedre, mert szeretem a kisvárosias, barátságos egyetemeket, Budapest pedig nem ilyen. Szeretnék az embereken segíteni, érdekel ez a tudományág, a kutatások is nagyon érdekesek. Kedvesek a felsőbb évesek, a kari élet nagyon sokszínű. Mindenki jöjjön az SZTE ÁOK-ra!
Toth_FanniTóth Fanni - JGYPK, andragógia

Azért jöttem Szegedre, mert a közelben lakom, de egyébként is szívesen választottam volna az SZTE-t, mert nagyon sok jót hallottam róla. Azért szeretem nagyon a JUGYU-t, mert színes és pezsgő a kari élet, a tanárok nagyon segítőkészek, nagyon sok mindenben segítenek, sok a gyakorlat, ami szerintem pozitívum, ennek révén a jövőben el lehet helyezkedni.További hallgatói vélemények >>>