nadas_bence_mkksz_nyito

SZTE: Sport, egészség, siker


Az SZTE Nobel-díjas kutatója, korábbi rektora, Szent-Györgyi Albert is fontosnak tartotta a mozgást: „A sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”


Az ország legegészségesebb egyeteme lesz az SZTE

 

Egészség, sport, közösségi élmények: ezek mentén építi fel a Szegedi Tudományegyetem azt a testkultúra koncepciót, amely a hallgatók mellett az oktatókat, egyetemi polgárokat, a munkavállalókat is támogatja és ösztönzi az egészséges életmódra és a sportolásra.

 

A Szegedi Tudományegyetem sportéletének elsődleges helyszíne a Hattyas sori komplexum. A sportlétesítmény biztosítja a nappali tagozatos hallgatók kötelező testnevelésének feltételeit, valamint támogatja, szervezi és lebonyolítja az egyetemi polgárok szabadidős és versenysportjának eseményeit, rekreációs programjait.

 

A Sportközpont kínálata széles körű és folyamatosan bővülő, több mint 50 sportágból, 150 kurzussal biztosít lehetőséget a testnevelés teljesítésére.

 

Az SZTE számos ingyenes sportfoglalkozást kínál a hallgatóknak, például: TRX, jóga, zumba, rekreációs kosárlabda, röplabda. Ezen felül a Sportközpont házibajnokságokat és sportrendezvényeket is szervez. A versenysport területén, egyetemi szinten komoly támogatási és ösztöndíjrendszer segíti a profi sportban is érintett hallgatókat.

 

Sport + Tudomány= SZTE

 

A sporttudomány iránt érdeklődő hallgatók bekapcsolódhatnak a Testnevelési és Sporttudományi Intézetben (TSTI) működő László Ferenc Kutatóműhely elméleti és gyakorlati munkájába. A tehetséggondozás jegyében a diákok tudományos munkáját képzett szakemberek és korszerű laboreszközök támogatják.

Bajnokaink

 

Kárász Anna, olimpiai bajnok kajakos, az SZTE GTK-n végzett 2016-ban: „Tanulmányaim során végig élveztem az SZTE támogatását az oktatók és a hallgatók részéről is. Az élsport mellett biztos pont volt akkoriban az életemben az SZTE, ami néha kifejezetten jól jött. Örülök, hogy a Szegedi Tudományegyetem is büszke rám!


Mocsári Bence, az SZTE GTK kereskedelem és marketing szakos hallgatója, paraúszó, paratriatlonista: „Nem csak edzőpartnert, edzőt találtam az egyetemen, de barátokat is. A nemzetköziség és az elfogadó szemlélet sokat segít abban, hogy minden hallgató megtalálja a helyét a világban. Az egyetemen otthon érzem magam!”

 

Nádas Bence, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, világbajnok, aki K-2 1000 méteren, Kopasz Bálinttal lett negyedik a Tokiói Olimpián: „Sok jó kajakos és kenus járt előttem is az SZTE-re, ez is segített a döntésben, hogy itt tanuljak. Az egyetemmel Szeged ideális hely egy fiatal sportoló számára, ahol a világnézete is fejlődhet, tágulhat. Itt minden sportoló találhat olyan képzést, ami érdekli!





AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK

Egyetemünk hallgatói, akik olimpiai bajnoki címet szereztek:

Ábrahám Attila kajakozó (1991, JGYTF; 1999, JATE-ÁJTK)

Borkai Zsolt tornász (1989, JGYTF)

Csapó Gábor vízilabdázó (1977, JATE ÁJTK/ELTE)

Fodor Rajmund vízilabdázó (1999, JATE ÁJTK)

Gerendás György vízilabdázó (1977, Szegedi Élelmiszeripari Főiskola)

Janics Natasa kajakozó (2005, SZTE SZÉFK/MK)

Juhász Katalin tőrvívó (1956, Szegedi Tudomány Egyetem TTK)

Kiss Gergely vízilabdázó (2005, SZTE ÁJTK)

Littomeritczky Mária úszó (1950, SZTE GYTK)

Magay Dániel kardvívó (1956, Szegedi Tudomány Egyetem TTK)

Molnár Tamás vízilabdázó (1998, JATE ÁJTK)

Steinmetz Barnabás vízilabdázó (1997, JATE ÁJTK)

Vajda Attila kenus (2003, SZTE JGYTFK)

Kárász Anna kajakos (2021, SZTE GTK)

Kónya Zsófia (aktív hallgató) az első téli olimpiai érmes SZTE hallgató (rövidpályás gyorskorcsolya, 2022 Peking)

 

EGYÜTT A SPORTEGYESÜLETEKKEL

 

AZ SZTE-vel EGYÜTTMŰKÖDŐ SPORTEGYESÜLETEK

NATURTEX – SZTE – SZEDEÁK férfi kosárlabdacsapat

Szeged SZTE női vízilabdacsapat

Szegedi Férfi Vízilabda Csapat

MVM SZEGED VE kajak-kenu, evezés

A Szegedi Tudományegyetem Vívó Klubja

 

Az SZTE JYGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézetével együttműködő egyesületek

Pick Szeged (kézilabda)

Szeged-Csanád Grosics Akadémia (labdarúgás)

SZEOL (labdarúgás)


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


amin-alawar2Amin Alawar - TTIK: biológia Phd

Libanonból érkeztem Szegedre a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal. Szeretek SZTE-s hallgató lenni, mert elképesztő itt a diákélet. Rengeteg a külföldi hallgató, szinte a világ minden tájáról tanulnak itt fiatalok. A laborban végzett tudományos munka mellett jut idő a kikapcsolódásra is. A város is lenyűgöző, kedvencem a Széchenyi tér.



Szolga_Valentina_kicsiSzolga Valentina – GYTK, gyógyszerész

Már gimnáziumban is Szegedre jártam, így szinte egyenes út vezetett az SZTE-re. Mórahalmi vagyok, így az SZTE helyileg közel van, Szegedet pedig egy vonzó, gyönyörű városnak tartom. Ami nagyon pozitív számomra, hogy a képzés rendkívül gyakorlatorientált, és az egyetemi rangsorokban is jó helyezéseket érünk el.

További hallgatói vélemények >>>