nemzetkozi_osztondijak

Láss világot az SZTE hallgatójaként!

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Mobilitási Irodája (NMI) több nemzetközi mobilitási program intézményi szintű koordinálását látja el. Ilyen az Erasmus+ program, a CEEPUS és Makovecz Program, melyeknek köszönhetően a hallgatóknak lehetőségük nyílik egy vagy akár több féléven keresztül egy általuk választott külföldi országban cserediákként tanulni. A lehetőséggel évről évre egyre többen élnek, valamint egyre több országból fogad az SZTE is hallgatókat.

 

Legfontosabb tudnivalók:

 

  • A Szegedi Tudományegyetemnek az Erasmus+ programban jelenleg 31 ország 550 partneregyetemével összesen 1077 kétoldalú Erasmus+ szerződése van, amelyeknek köszönhetően nemcsak az SZTE, hanem a külföldi partnerintézmények hallgatói is pályázhatnak a részképzéses tanulmányok és szakmai gyakorlatok megvalósítására.
  • A CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) csereprogram támogatásával, különböző tematikus hálózatok keretében 16 közép-kelet-európai ország felsőoktatási intézményeibe lehet pályázni (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia).
  • Az Erasmus+, a CEEPUS és a Makovecz Program kapcsán tanévenként hozzávetőlegesen 20 országból érkeznek az SZTE-re külföldi hallgatók.
  • Új együttműködésként az Indonesian International Student Mobility Awards (IISMA) program támogatásával a 2022/2023-as tanévben 46 indonéz hallgató folytat részképzéses tanulmányokat az egyetemen.


     

    Hallgatói vélemények

     

    hegyiHegyi Eszternek, az SZTE ÁJTK jogász hallgatójának az Erasmus+ mobilitási ösztöndíjjal lehetősége nyílt a 2020/2021-es tanévben a Sorbonne Egyetem Jogi Karán tanulni Párizsban.

     

    – Azoknak, akik attól félnek, hogy idegen nyelvi ismeretük nem megfelelő, azt kell, hogy mondjam: az Erasmus+ kiváló lehetőség bármilyen idegen nyelv elmélyítésére. Az ösztöndíjprogramban amellett, hogy nagyon sokféle kultúrát megismerhet az ember, barátokat szerezhet a világ minden tájáról. Olyan nemzetközi szintű tapasztalatot és gondolkodásmódot ismerhet meg és sajátíthat el, amelyet a mindennapokban magas szinten tud kamatoztatni. A 21. században már szinte senki sem engedheti meg magának, hogy ne szerezzen személyesen tapasztalatot a külföldi gondolkodásmódról, hozzáállásról. Ezek ugyanis olyan, itthon meg nem szerezhető ismeretek, amelyek később egy-egy szakmai probléma vagy akár a hétköznapi nehézségek megoldásában is óriási előnyt jelenthetnek – emelte ki Eszter.




     

    halaszHalász Péter, az SZTE GTK kereskedelem és marketing szakos hallgatója a 2020/21-es tanévben az angliai University of Plymouth-ot választotta.

     

    – Plymouthban öt feledhetetlen hónapot töltöttem a 2020/21-es tanév tavaszi félévében, az Erasmus+ és a Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően. Számos barátot és élményt szereztem. Megismerhettem az angliai diákok mindennapi életét és szokásait. Hiszek abban, hogy néha nem árt a komfortzónából kilépni, és új élményekkel gazdagodni. Emellett remélem, hogy a külföldön szerzett ismeretekkel a munkaerőpiacon is könnyebben megy majd az érvényesülés, és jobb lehetőségek közül választhatok, miután elvégeztem a tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen – fogalmazott Péter.

     

    Kamillo_Murati_2.0Muráti Kamilló, az SZTE MK vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgatója, a Ceepus ösztöndíjjal több külföldi országban is járt már cserediákként.

     

    – Egy idegen országban hasonló korú és érdeklődésű tanárokkal, illetve diáktársakkal a helyi érdekességek, szokások megismerése is rendkívül különleges élmény. Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban jártam, ahol sok olyan tapasztalatot szereztem, ami a hasznomra vált. A kis létszámú, csoportos utazásnak több előnye is van: egyrészt a társaság könnyebben össze tud kovácsolódni, így egyszerűbb az ismerkedés. Másrészt a különböző szakok diákjaival is könnyebb megtalálni a közös hangot, érdeklődési kört – összegezte Kamilló.


    esza_felso

    Számold ki a pontjaid!



    Pontkalkulator_grafika

    Nyiss a Jövőd Felé!







    Hallgatóink mondták

    Higi_CsillaHigi Csilla – BBMK, zenetanár (ütőhangszer)

    Óvodás korom óta zenélek, így már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy ezen a vonalon megyek tovább. Hódmezővásárhelyen lakom, ezért az egyetem közelsége fontos szempont volt. A gyerekeket is nagyon szeretem, ezért választottam a zenetanár-képzést. Korábban több szegedi zenészbarátom mesélte, hogy milyen jó koncerteket, rendezvényeket szerveznek Szegeden, ez is vonzott a városban. Szerintem az SZTE sok lehetőséget biztosít a zenészként való érvényesüléshez.


    kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

    Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




    További hallgatói vélemények >>>