kultura

Egyetemi kultúra – kultúra az egyetemen

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának legfontosabb feladata, hogy az egyetemi polgárokat bevezesse a magyar és az európai művészetekbe, kultúrába. Közvetítse feléjük a kultúrát, a komolyzenét, a színházat, az előadóművészet különféle válfajait, a könnyűzenét, a képzőművészetet. Biztosítsa, növelje az egyetemi kulturális élet megszokott színvonalát. Célja az egyetemi kulturális élet megismertetése a város lakosságával is.Értékállóság és sokszínűség – Őszi Kulturális Fesztivál

Az Őszi Kulturális Fesztivál olyan összművészeti rendezvénysorozat, amely keresi az újdonságot, érdekelt a kultúra elevenségében, lehetőséget ad új tehetségeknek, s amelyen a már elismert művészek egyaránt megjelennek. Ezek a programok a legigényesebb komolyzenei koncertektől a színházi előadásokon, felolvasóesteken, kiállításokon keresztül mindenféle műfajú rendezvényt magukba foglalnak. Ma már nagy hagyománynak örvend, hogy a megnyitó napján fényfestéssel ragyogó színekbe borul a rektori épület homlokzata. Időt álló sikernek bizonyul a Vers délben programsorozat is.


Egyetemi Tavasz – mert kultúrából sosem elég

A nagyszabású fesztivál április 11-től – a magyar költészet napjától – kezdődően, öt héten keresztül folyamatosan a legmagasabb színvonalú, tudományos és művészeti értékű programokat kínálja az egyetemi és városi polgárságnak. Kiállítások, tudományos és ismeretterjesztő előadások, konferenciák, könyv- és színházi bemutatók, felhőtlen szórakozást ígérő koncertek és különböző sportesemények várják a nagyközönséget. Tehetséggondozó program

A Kulturális Iroda kiemelten fontos feladata az egyes művészeti területeken tehetséges hallgatók megtalálása és felkarolása. A tehetségek felfedezésének elsődleges terepei olyan művészeti alkotó pályázatok, előadói versenyek, mint az egyetemi fotópályázat, vers- és prózamondó verseny, drámapályázat, verspályázat, valamint az egyetemi zenei verseny több kategóriában.


Művészeti csoportok

A Szegedi Tudományegyetemen három nagy múltú művészeti csoport is tevékenykedik. A Szegedi Egyetemi Énekkar 1925-ben alakult, az egyetem legrégebbi művészeti csoportja. A kórus tagjai azok az egyetemisták, akik igénylik a közösségi muzsikálást. A kórus munkája az általánosan művelő tantárgyak közül, 2x2 kreditért választható, Szegedi Egyetemi Énekkar néven. A kezdő és haladó kurzus azonos.

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) társulata 2003 nyarán alakult. A SZESZ kísérletező szellemű, igyekszik izgalmas, lendületes, fiatalos előadásokat létrehozni, elsősorban kortárs magyar szerzőktől. Számukra az a legfontosabb, hogy a középiskolás és egyetemista korosztály színházszerető közönséggé váljon. A tavaszi szemeszterekben szervezik az országos Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót.

Az Universitas Szimfonikus Zenekar 2005-ben újjáalakult, mostanra az SZTE kulturális életének meghatározó részévé vált, rendszeresen koncerteznek Szegeden és több környékbeli településen. Az együttes tagjai olyan egyetemi hallgatók, akik tanulmányaik mellett amatőr szinten zenét is tanultak/tanulnak. Szinte minden kar képviselteti itt magát. A zenekar munkája választható az általánosan művelő tantárgyak közül 2 kreditért.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.sallai-doraSallai Dóra- GTK: pénzügy és számvitel

Semmi kétségem nem volt afelől, hogy az SZTE-re fogok jelentkezni, ugyanis ott tanuló ismerőseimtől csak pozitív véleményt hallottam. Érdekesnél érdekesebb kurzusok színesítik az egyetemi éveket, mindemellett magas színvonalú a sport és a nyelvoktatás is. Jó döntés az SZTE, mert országszerte elismert tudást ad a hallgatóknak, és itt olyan lehetőségekkel találkozhatunk, amik pozitívan hatnak mind a pályánk, mind az életünk során.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *