erettsegi_nyito

Hogyan váltható ki az emeltszintű érettségi a felvételi eljárásban?

Az emelt szintű érettségi, mint felvételi követelmény nagy kihívás elé állítja a jelentkezőket 2021-ben is. Segítségül összefoglaljuk, milyen lehetőségek közül választhat, aki nem rendelkezik emeltszintű érettségi vizsgával.

Felsőoktatási szakképzés


A felsőoktatási szakképzés jó lehetőség azok számára, akik az alapképzésnél rövidebb, a munkaerő-piaci igényekhez igazított speciális szaktudást kívánnak szerezni mindössze 4 félév alatt. Ennél a képzési formánál nem követelmény az emeltszintű érettségi vizsga, bármely két érettségi tárgy választható a pontszámításhoz, sőt háromféle pontszámítási mód alapján lehet bekerülni. További könnyítés, hogy a jogszabály minimum 240 pont a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára. Felsőoktatási szakképzést hirdető karok a Szegedi Tudományegyetemen: Állam- és Jogtudományi Kar, Gazdaságtudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, Mezőgazdasági Kar.

a 2021. évi felvételi eljárástól kezdődően a Felsőoktatási Szakképzésben végzettek pontszáma alap vagy osztatlan képzésre jelentkezés esetén az oklevél minősítésének értékelésével is kiszámítható.


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pontszámot az emelt szintű érettségi követelményektől való eltekintéssel, a felsőfokú végzettséget igazoló oklevél minősítése alapján határozza meg az intézmény.


Erről bővebben a Felvételi Tájékoztató Pontszámítás fejezetében olvashat.


Az egyes karok által meghatározott pontszámítási módokat a Tájékoztató Intézményi fejezetek oldalán találja meg, az adott szak leírásánál.


Diplomás pontszámítás – felsőfokú oklevéllel rendelkezőknek


A Szegedi Tudományegyetem várja azokat a diplomásokat, akik bővíteni kívánják már meglévő tudásukat. Számukra a felvételi eljárás során a pontszámot oklevelük minősítése alapján számítják, az oklevél eredménye alapján előre megadott pontszámítási mód szerint. Tájékozódjon a diplomás pontszámítást alkalmazó képzéseinkről a Felvételi Tájékoztató intézményi oldalain!

 

Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga (FFSZV)


Azok a jelentkezők, akik még a kétszintű érettségi vizsgarendszer bevezetése előtt tettek érettségi bizonyítványt (2005 előtt), illetve külföldi intézményben szerzett érettségivel rendelkeznek, az emeltszintű érettégit kiválthatják a Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga teljesítésével. Erre a vizsgára a jelentkezési lap kitöltésekor, a megfelelő adatok megadásával lehet jelentkezni. Ez a vizsga kizárólag olyan tárgyból teljesíthető, amelyből a jelentkező rendelkezik érettségivel. A feladatlapot a korábbi emeltszintű érettségi tesztekből állítják össze, és a felvételi követelmény, valamint a plusz 50 pont teljesítéséhez legalább 45%-os eredményt kell elérni.

További információkat a Felvételi Tájékoztatóban olvashat.

 

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseit a felveteli@rekt.szte.hu e-mail címen várjuk!


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Iszak KrisztianIszak Krisztián – BTK, szociológia

Egyáltalán nem bántam meg, hogy a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, ugyanis a képzés itt sokkal gyakorlatiasabb, mint más egyetemeken. Minden tavasszal részt kell vennünk élesben egy kérdőíves kutatásban, ami a Szeged Studies nevet viseli. Így saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a szakma szépségeit, és hogy mennyi és milyen munka áll egy komplett kutatás lebonyolításában, kivitelezésében. Úgy gondolom, ezáltal egy igazán gyakorlatias tudást kapunk meg.







Tóth EnikőTóth Enikő – ÁOK – orvos

Szeretem Szegedet, nagyon barátságosak az emberek. A TIK-ben jó tanulni, ugyanis a hatalmas babzsákok, a klíma és a jó internet miatt kényelmesen lehet itt eltölteni a hosszú órákat. Szerintem nagyon színvonalas a képzésünk is, és egy versenyképes diplomát fogunk kapni. Élvezzük, hogy gyakorlatias az oktatás.





További hallgatói vélemények >>>