Miért jelentkezz tanárszakra? – Segítünk!


Megfordult a fejedben, hogy valamilyen tanári szakra jelentkezz? De a családod, barátaid, vagy ismerőseid le akarnak beszélni róla? Összegyűjtöttünk neked néhány dolgot, amellyel megmutatjuk, hogy egyáltalán nem rossz választás a pedagógus pálya, hiszen tanárként még a jövőt is alakíthatod!


A tanári munka rendkívül változatos: nincsenek egyforma napok, minden nap mást kell tanítani az órákon. Két egyforma diák sem létezik: mindenkihez a saját habitusa és képességei szerint kell fordulni, ezeket figyelembe véve kell a tanároknak segíteni őket a tananyag elsajátításában.


Minden nap tétje van a tanárok munkájának, melynek gyümölcsét azonnal meg is tapasztalhatják, hiszen a diákok az órákon azonnali visszajelzést adnak arról, hogy jól vagy rosszul adta-e át a tudását az oktató.


Az órákon folyamatosan lehet egy-egy problémakörrel kapcsolatban kérdéseket megfogalmazni, és a tanulókkal közösen keresni rájuk a választ. Eközben a tanár is épül, gyakran bonyolult összefüggéseket jobban átlátnak, és folyamatosan megújulnak gondolkodásunkban is. Ez pedig a tanárok mentális egészségének is igen kedvező.


A tanári munkában nagyon inspiráló a diákokkal való együttlét és együttgondolkodás, ez pedig a pedagógusok személyiségét is fiatalon tartja: a tanítás során megismerhetik az új generációk problémáit, kedvenc technikai „kütyüit”, szokásait, és részesei lehetnek a folyton megújuló, kreatív nyelvhasználatuknak is, így pedig lépést tudnak tartani a jövővel is.


A pedagógus pálya izgalmas felelősség is, hiszen a tanárok munkáján is múlik, hogy milyen orvosai, ügyvédei, eladói, pedagógusai vagy politikusai lesznek az országnak.


S mindemellett, a tanári pályán jól körülhatárolt, kiszámítható életpályamodell várja a jelentkezőt. A tanárokra a legnagyobb válságok idején is szükség van, ez bebizonyosodott a koronavírus járvány idején is. A tanári pálya pedig biztos megélhetést is kínál. A nyugdíjba vonulások miatt növekvő tanárhiány várható, így a jövőben végzők válogathatnak majd az állások között. Emellett a tanári szakokon már a képzési idő alatt mód van pályázni a Klebelsberg-ösztöndíjra, amely havi 25.000 és 75.000 forint közti összeget jelenthet annak, aki azt megkapja. Emellett a képzés utolsó évében végzendő egyéves összefüggő gyakorlat alatt is minden hónapra jár egy több mint 100.000 forint feletti támogatás. S lehet, hogy a kezdő tanári fizetés ma még viszonylag szerény, de a gyakornoki idő az osztatlan tanárképzésben diplomát szerzőknek csak egy év, utána átlépnek a Pedagógus I. fokozatba, majd ideális esetben akár már hat év után a Pedagógus II. fokozatba. Az igazán jól teljesítő és elkötelezett tanárok pedig idővel akár mesterpedagógusok, sőt kutatótanárok is lehetnek. Ez utóbbi kategóriák pedig már bőven a magyar diplomás átlagbér feletti jövedelmet jelentenek.


Ha tehát jól kiszámítható életpályát akarsz, s hozzá szellemi kihívásokat és állandó megújulást jelentő munkát, melyben fiatalos maradhatsz, és kiélheted a kreativitásodat, akkor nincs más dolgod, mint, hogy jelentkezz tanárnak!


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Kocsis_BalazsKocsis Balázs - FOK, fogorvos

Azért Szegedre jelentkeztem, mert a dél-alföldi régióban szerettem volna maradni. Szegedről jókat hallottam, és most már tapasztaltam is. A kar dinamikusan fejlődik, épület egy 9 székes rendelő itt nálunk, ami európai színvonalú. Nagyon felkészült az oktatógárda, valamint a munkaadók külön skatulyába helyezik a Szegeden végzett fogorvostan-hallgatókat, tehát előnyben van az, aki szegedi diplomával rendelkezik, európai szinten is.




Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.