nyito_start_2019

Csökkentek a központi felvételi ponthatárok!

Több szakon is csökkentették a központilag meghatározott minimum felvételi ponthatárokat. A 2020 szeptemberében induló képzések közül így könnyebb lesz bejutni például a jogász, a pszichológia és a kommunikáció-és médiatudomány képzésekbe is.


Ismét több szakon csökkentették a központilag meghatározott minimum felvételi ponthatárokat a 2020 szeptemberében induló képzésekre. Így idéntől 400-nál több pont már nem is kell a legnépszerűbb szakokra sem.


A legjobban a jogász képzésre készülők jártak, hiszen az eddigi 440 helyett szeptembertől mindössze 350 pontra lesz szükségük, hogy bekerüljenek valamelyik egyetemre. A nemzetközi tanulmányok szakon is jelentős csökkenés történt: 455 pont helyett 400 pontra lesz szükség a felvételizőknek.


Jól járnak a kommunikáció-és médiatudományra készülők is: 440-ről 400 pontra csökkentették a minimum ponthatárt az államilag finanszírozott képzésen. A pszichológia szakon is csak 400 pontra lesz szükségük a felvételizőknek a tavalyi 435 helyett.


Több népszerű szakon viszont változatlanok maradnak a ponthatárok. Tavaly például 400 ponttal már be lehetett kerülni az SZTE GTK gazdálkodás-és menedzsment szakára, még a Corvinuson 449 pontra volt szükség ugyanezen a szakon. Szociológia szakon azonban több pontra lesz szükség, mint eddig: 330 pontra emelték a minimum ponthatárt, viszont még így is könnyebb lesz az SZTE szociológiaképzésébe bekerülni, mint az ELTE-re, ahol tavaly 342 pont volt a minimum.


kozponti_minimum_ponthatarok


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.



Farkas GellértFarkas Gellért – TTIK – kémia

A karon és a szakomon kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy olyan programokat szervezzenek, amik összekovácsolnak minket a csoporttársakkal. Ilyen például a kémiásoknak szóló Vegyetem tábor is. Emellett olyan programokat is szerveznek nekünk, amelyek az elhelyezkedés szempontjából különösen hasznosak. A tanárok kedvesek, rendkívül segítőkészek, így igazán családias hangulat alakult ki az évek során.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *